Segueix la caça dels periodistes a Gaza

Els periodistes són objectius de l’Exèrcit israelià a Gaza, denúncia el sindicat de reporters palestins.

Reproduint els articles de Paula Garcia -Ajofrin, d’EuroEFe Euractiv
Hi ha una guerra contra el periodisme a l’Estat palestí perquè (Israel) no vol que la veritat arribi a la societat internacional”. Al 6 de desembre es van comptabilitzar 75 periodistes morts.

Brussel·les (EuroEFE).- El president del Sindicat de Periodistes Palestí (PJS), Naser Abu Baker, denúncia que els professionals de la informació que treballen documentant la guerra de Gaza són l’objectiu i les víctimes d’un «atac sistemàtic» de l’Exèrcit israelià perquè «la veritat» sobre el conflicte no se sàpiga.
«Hi ha una guerra contra el periodisme en l’Estat palestí perquè (Israel) no vol que la veritat arribi a la societat internacional. No volen que la gent vegi els seus crims i les seves massacres contra el poble palestí», va assegurar Abu Baker en una entrevista amb EFE a Brussel·les, on va viatjar per a denunciar davant representants polítics i periodistes «el que està ocorrent a Gaza».
Des que va començar la guerra entre Israel i les milícies del grup islamista Hamàs, 63 periodistes han mort a Gaza, segons el recompte realitzat fins al 4 de desembre pel Comitè per a la Protecció dels Periodistes (CPJ), encara que el mateix Abu Baker va elevar aquesta xifra fins a 75.

D’ells, 56 eren palestins, quatre israelians i tres libanesos, als quals s’uneixen 11 periodistes ferits, tres desapareguts i 19 detinguts. En l’últim mes, el nombre de periodistes morts per la guerra és el major des que el CPJ va iniciar el seu recompte en 1992.

Per això, Abu Baker va remarcar que «no sols és un atac sistemàtic, és una massacre contra periodistes de tot el món«. A les morts, segons va explicar el CIJ en la seva última publicació, se sumen l’assetjament, les detencions i les obstruccions a la presentació d’informacions a Gaza, Cisjordània i Israel.

Les forces israelianes van comunicar en el seu moment a les agències de notícies que no podien garantir la seguretat dels periodistes que treballen a Gaza, la qual cosa Abu Baker va considerar com un «advertiment» als mitjans internacionals perquè retiressin als periodistes palestins del territori, ja que a penes hi ha professionals internacionals cobrint la contesa.[+info]

Des del principi del conflicte, organitzacions internacionals, entre altres; la Federació Internacional de Periodistes IJP, la Federació de sindicats, i periodistes de sindicats (FeSP) estan denunciant aquests fets com crims de guerra. El col·lectiu Comunicadores Feministes, al costat del SPC, i altres entitats van organitzar una concentració el 9 de novembre.

En aquesta concentració les periodistes Maria Alba Gilabert i Mònica Terribas han llegit un manifest en què s’ha denunciat que «l’Estat d’Israel impedeix que hi hagi testimonis», ja que «no permet l’accés independent de la premsa internacional». Durant un mes s’ha impedit l’entrada de periodistes a la Franja de Gaza i els pocs que tot just comencen a accedir-hi ho fan incrustats en l’exèrcit israelià. «En molts casos, les bombes israelianes han caigut deliberadament sobre casa» dels periodistes que treballen des de Gaza «i han matat tota la seva família», han explicat les organitzacions periodístiques. A més, hi ha hagut una destrucció deliberada, total o parcial, per part de l’exèrcit israelià dels locals que alberguen les redaccions de més de 50 mitjans de comunicació a Gaza, segons Reporters Sense Fronteres. La Federació Internacional de Periodistes alerta que el nombre de treballadors dels mitjans de comunicació que han perdut la vida en el mes de conflicte no té precedents.

+INFO

Catalunya Press: Al conflicte entre Israel i Palestina moren assassinats més d’un periodista al dia.

Seguir a Patricia Simón. Ha escrit el llibre: “Miedo. Viaje por un mundo que se resiste a ser gobernado por el odio”. TWiterX

FeSPMapa de periodistes assassinats almón

Sindicat Periodistes de Catalunya SPCConcentracio de professionals de la comunicacio contra lassassinat deperiodistes-a Gaza/
Seguir a la Federació Internacional de Peri0distes ( IFJ).  https://www.ifj.org/

NOTA: Mireu l’article complet a EUROEFE; Los periodistas son objetivos del Ejército israelí en Gaza, denuncia el sindicato de reporteros palestinos , i la foto de BIEL ALIÑO,  d’EFE, a la portada, que cal reproduir amb aquest preu: Concentració el passat 21 de novembre a València (Espanya) de la Unió de Periodistes, per a protestar pels assassinats de periodistes i la situació crítica que estan patint els treballadors dels mitjans de comunicació que cobreixen el conflicte en la Franja de Gaza, els territoris ocupats de Cisjordània i Israel.