“Barcelona també és nostra” és una de les candidatures que ha guanyat a les eleccions que van finalitzar el 19 de juny.
Carme Riu i Pascual, presidenta de Dones No Estàndards, ha sigut la persona més votada en aquestes eleccions al nou Consell Rector (IMPD), amb 364 vots. Cal destacar que en aquestes eleccions han guanyat les dones. De les 10 representants escollides per al Consell Rector, elles s’han emportat tots els vots. I això és la primera vegada que passa. Caldria reflexionar sobre per què s’ha arribat a aquests resultats i ells han quedat al darrere. Pot ser que l’activisme desenvolupat per les dones amb discapacitat, pugui explicar resultats tan “feministes”.
Han votat 3784 persones. I s’havien presentat 14 candidatures Per l’apartat de “Discapacitat física”, han sortir 5. Les dues candidatures que han guanyat són “Barcelona també és nostra”, la que va liderar Riu, de la que han sortit escollides a més d’ella, Vanessa Fuentes (291) i Neus Mora (242)- Amb 244 i 204 vots respectivament també s’ha escollit a Anna Suñé i a Leticia Esporrin, de la candidatura: ‘Els nostres drets, la nostra prioritat. Per una Barcelona per a tothom!’. Cal remarcar que totes les dones escollides aporten una experiència d’activisme de molts anys. Les primeres a través de Dones No Estàndards. i les segones, en associacions com ASSEM , Aspain i Federació ECOM.
“Barcelona també és nostra” no només era una candidatura peritaria, sinó que a més presentava postulats clarament “feministes”, com per exemple, la denuncia sobre la invisibilitat de les dones amb discapacitat que pateixen violències de tota mena, i la necessitat de desenvolupar nous protocols municipals i sanitaris per a garantir la seva atenció. Però, Riu, vol destacar que en la candidatura van col·laborar dos homes, que en la pràctica han demostrat el seu feminisme: Bertran de Fiver i Angel Urraca, que ara han quedat com a substituts, però seguiran formant part de l’equip. “Nosaltres ens vam presentar amb una candidatura que aporta un programa propi i que ja hem treballat a l’anterior Consell Rector i seguiren treballant ara. Ells són molt necessaris en la nostra lluita. Angel, per la seva activitat continua, entre altres coses, per aconseguir l’accessibilitat de les platges, I Bertran, per la seva lluita per un esport inclusiu, que garanteix en igualtat l’accés a totes les instal·lacions municipals” –Acaba explicant la líder de la candidatura.
Altres dones guanyadores són Marta Delgadillo, i Raquel Montllor, per l’àrea de trastorn mental; Montserrat Vilarrasa , per discapacitat intel·lectual, Encarna Muñoz i, per discapacitat auditiva, i Anaïs Garcia, per la discapacitat visual.
De moment, totes les representants escollides sembla que es mouran en la mateixa direcció, i es mostraran unides per aconseguir les reivindicacions de tot el sector, perquè, com van comprovar algunes de les persones integrades a l’anterior Consell Rector que va durar 4 anys, no es tracta només de tenir un bon programa, sinó pressionar perquè es controlin la realització de les mesures que s’aprovin. Fins ara no hi ha hagut control de la seva aplicació”-Va subratllar Riu, quan va presentar el programa.
El sector de la discapacitat té molts reptes al davant i cal tenir en compte que segons les dades les persones amb discapacitat són les més pobres de la població, i el 75 % no treballen i sobreviuen amb pensions de misèria. No es valora ni es controla la violència que s’exerceix a la feina amb les persones amb discapacitat -sobretot les dones- i ningú vigila que les empreses, sobretot les municipals, respectin el 7 % de contractació de persones amb diversitat funcional. La lluita continua dintre i fora de l’IMPD.
Julia López Tremols, Món Comunicació
[Consultar l‘anterior article sobre aquest Tema].