Fira de productes ecològics i consum responsable

al Palau Sant Jordi, des del 9 al 12 de maig

Al voltant de 300 empreses participaran en aquesta edició de BIOCULTURA, amb una oferta de més de 20.000 productes ecològics, complements alimentaris, cosmètics eco-naturals, moda sostenible, i una infinitat de productes i serveis per a un eco-estil de vida. Podeu consultar la la info previa d’aquest saló, que inclou fires diverses dintre, que espera uns 50.000 vistants.

Segons la directora i fundadora de saló que a catalunya ja ha superat els 30 anys, Angels Parra: “Necessitem una transició a l’agroecologia urgent i eficaç. Amb les darreres estadístiques a la mà, podem dir que l’aliment ecològic és cada cop més apreciat i conegut per la població catalana”. Parra es mostra crítica amb la manca de suport oficial a la petita producció ecològica, que té dificultats per mantenir-se i augmentar la seva competitivitat front  les grans superfícies. Sembla que cada vegada es valora menys l’aportació de les botigues especialitzades.

Parra és directora de BioCultura i presidenta de l’Associació Vida Sana (entitat sense ànim de lucre declarada d’utilitat pública), i, als  seus 63 anys, ha arribar a ser una de les persones més imprescindibles del món “bio” català i estatal. Fa tota una vida que treballa per l’agroecologia, per la salut, pel medi ambient, per la justícia social, etc.  Recorda els seus inicis: “Sí, va ser a les Reials Drassanes, un lloc espectacular. Allà celebrem també el 25è aniversari amb una gran gala. Fa tres dècades, el moviment “bio” pràcticament no existia. Ens ho havíem d’inventar tot. Ara, l’etiqueta ecològica és molt ben valorada pel consumidor, però aleshores, per no haver-hi… no n’hi havia ni certificació. Vam ser nosaltres, Vida Sana, els que vam començar a certificar… Després de més de 40 anys de lluita, continua sent molt necessària una revolució agroecològica”.

Protagonisme d’invitades de molt prestigi.

Com  a cada edició, el Saló compta amb ponents i participants de prestigi Internacional. En aquesta edició hi serà a Barcelona Carolyn Steel, que se s’ha fet famosa amb el seu concepte Sitopia, una paraula que es composa de “Sitos” (aliment) i “topos” (lloc) i ens parla de com una alimentació ecològica, local, artesana i més vegetal que animal pot solucionar d’un sol cop molts dels problemes a què s’enfronta la Humanitat. L’alimentació globalitzada, per contra, significa aprofundir en les cruïlles que provoquen escalfament global, pèrdua de la biodiversitat, concentració del poder a poques mans, problemes sanitaris de tota mena, desertització rural, pèrdua de sobirania alimentària. L’autora participarà amb una ponència magistral l’11 de maig. Mireu: https://www.biocultura.org/nota/349

D’altra banda, cal destacar que com en cada edició, les dones tenen un protagonisme molt important. Elles dirigeixen  tallers, presentacions gastronòmiques, teràpies naturals i estan al davant de moltes empreses agroalimentàries, i, sobretot, del sector de la moda i de l’estètica, que creix any rera any.

A Biocultura té un protagonisme especial el saló OrganicFIT, que és en un esdeveniment dedicat a explorar el vincle vital entre l’exercici físic, l’alimentació conscient i el descans rejovenidor. Les activitats que es programen en aquesta àrea, junt amb les “gastronòmiques”, són les que més èxit tenen. La programació d’aquesta area  està dirigida per Susanna Diracano, terapeuta i entrenadora. Dins d’aquesta àrea, hi ha un apartat dedicat a la “salut de la dona”, amb ponents com la Laura Sánchez, ginecòloga (“Surfeant amb les teves hormones”), i la Tatiana Jurado, infermera (“Gaudeix de la teva menopausa”). Altres dones que participaran en diverses  ponències son Endika Montiel, Blanca Gómez, Anna Nadal, Laia Sánchez, Lucía Rodó, Florència Fasanella i Núria Roura.  A l’espai dedicat a l’exercici físic destaca Annita Smiles.

A aquesta edició també es podrà gaudir del Festival de Ioga SoulYogui, amb professors com César Caldera, Alicia Beltrán, Germán Jurado, Laura Tamajón i Shadya.

La cosmètica ecològica té bona representació

Montse Escutia és una experta reconeguda en el món de l’estètica. Des d’EcoEstÈtica, assenyala: “BioCultura s’ha convertit en un aparador imparable per a noves marques d’estètica. Són dones innovadores, conscients, responsables i molt treballadores”. Escutia afegeix que: “Al principi, eren només dues o tres les empreses de cosmètica ecològica que exposaven a la fira. Però ara ja en són moltes. I la xifra continua creixent. Aquest creixement és una resposta a aquest públic cada cop més ampli que es vol cuidar per dins i per fora”. D’altra banda cal tenir en compte que a BioCultura, segons Escutia, “només exposen firmes que tenen la certificació corresponent. Cada vegada més consumidores i consumidors es defensen del fraudulent ‘greenwashing’ comprant productes que tinguin una certificació pertinent”, assegura Escutia en la revista Bioeco Actual.

Activitats lúdiques per a tothom

Edició rera edició es va avançant en aconseguir que l’espai de la Fira tingui “cero” residus,  seguint els compromís amb la Taula Plàstic Zero de l’Ajuntament de Barcelona i del Pla de Sostenibilitat propi. S’estima que la instal·lació de fonts d’aigua permet estalviar l’ús de 500kg de plàstic durant els dies de la fira. Una gran part de les activitats se centren en la sensibilització “ecològica” adreçada als visitants, empreses expositores i esdeveniments gastronòmics.

A BIOCULTURA s’ofereixen multitud d’activitats dintre i fora. Entre les actuacions musicals que cal recordar i apuntar-se en l’agenda trobem l’”ACTE-SUFÍ-CIÈNCIA”, amb música i literatura des de la perifèria, amb Pedro Burruezo & Nur Camerata + Mercè Diago, a les 18,30 h del divendres 10 de maig, a la sala 2. Un espectacle que uneix música i literatura amb belles cançons i emocionants lectures dramatitzades. Basat en la novel·la de Pedro Burruezo “Acte-Sufí-Ciència. Una història de gnòstics, gitanos, irredempts i altres perifèrics”. A la primera part de l’acte, abans del concert, Mercè Diago (l’editora literària de la novel·la) i el seu autor xerraran sobre els diferents personatges que apareixen a la novel·la, les seves peripècies, el seu gnosticisme, els orígens del flamenc, la seva postura davant els perills de l’exposició a productes químics i temàtiques adjacents a la singular història que protagonitza la trama.

Les activitats diaries de caràcter lúdic estan especialment adreçades al públic familiar i infantil. Moltes activitats s’inclouen dins el programa del Festival Infantil MamaTerra: Cal destacar la gimcana familiar “A la recerca del residu zero”, on una sèrie de preguntes condueixen a diferents punts de la fira i als estands d’empreses expositores relacionades amb la reducció de residus; un taller de manualitats on els nens i nenes aprenen a diferenciar els gots de paper que incorporen plàstic dels que estan fets de paper 100%; i una “ruleta de residus” on els participants han d’endevinar a quin contenidor va cadascun dels residus assenyalats a la ruleta. (+info) https://www.biocultura.org/nota/347.

Per a +informació:  ASOCIACIÓN VIDA SANA Telf.: 93.580.08.18
https://www.biocultura.org/

Julia López Tremols i Pilar Moreno Navarro

Fotos: Biocultura i  Pedro Burruezo.