Festival Cultural del Val d’Arán, que omplirà Bossòst de literatura i d’activitats.

Amb un paissatge idilic, i amb un poble molt bonic al nord dels Pirineus,  a prop de la frontera amb França es va iniciar el Festival com una convocatòria  de novel·la negra, d’autors i de seguidors, pero any darrera any ha anat ampliant  la seva oferta i s’ha convertit en un referent literari,  cultural i cinematogràfic dels Pirineus, i com en aquesta sisena  edició se celebra, des del 25 d’abril,  en les localitats de Bossòst i Vielha (Vall d’Aran), i aquesta vegada finalitzarà a Andorra la Vella.

S’oferirà més d’una setmana d’activitats culturals que inclouen les relacionades amb la literatura (negra, històrica, rural i eròtica) i les conferències sobre l’actualitat (el gihadisme, el paper de les dones en la història de la novel·la negra, etc.) Als matins hi ha sessions cinematogràfiques, una excursió, i a les nits música, concerts, poesia i festa final.

Durant el Black Mountain Bossòst 2022 es faràn  homenatges a dos autors recentment desapareguts, Almudena Grandes i Fernando Marías.

Premis i reconeixements
Es reconeixerà la vàlua literària i ètica d’Alfons Cervera, que enguany rebrà el Premi a tota la seva trajectòria literària, un guardó en el qual li han precedit Juan Madrid, Guillermo Orsi, Andreu Martín, Fernando Martínez Laínez i Mariano Sánchez Soler.

L’altre premi important, el BMB 2022 de novel·la negra inèdita, ha estat per a l’escriptor navarrès Miguel Izu amb ‘Retorn a Balincourt’, publicada per Bohodón Edicions i que es presentarà ja editada en una de les últimes jornades.

Participaran uns 60 escriptors i escriptores, entre els que destaquem a:  José Luis Caballero, Alejandro Gallo, José Vaccaro, Gustavo Abrevaya, José Luis Muñoz, Inma Chacón, Lluna Vicens, José Antonio Bonilla Hontoria, Alberto Pasamontes, Ángela Martín del Burgo, Jerónimo García Tomás i José María García Sánchez. Alguns presentaran les seves novetats, altres participaran com ponents de taula, com  Carlos Salem, Esther Abellán Rodes i Mariano Sánchez Soler, Eva Molina Noguera, Mercedes de Vega, Salvador Robles Miras, Carlos Manzano, Gustavo Forero, Ramón Valls, Víctor Claudín i Marisa Pinta, Sebastiá Bennasar, Dolors Fernández, Alberto García Gutiérrez, Tess Lorente, Mari Carmen Sinti, Jaime López, Susana Hernández, Sandra Martínez-Raguso, José Piqueras, Miguel Izu, Paco Gómez Escribano, David Llorente, Alfons Cervera i Albert Villaró.

Assistiràn també la lectora Charo González, l’activista social Rosa Cañadell, els periodistes Carlos Quílez i Miriam Saint Germain; així com els  editors Marisa Carbajo, Albahaca Martín Gon, Gonzalo Saénz i Marc Moreno, també escriptor. A més, el fotògraf i periodista cultural Marc Muñoz, presentarà una exposició. El mestre formatger Tonho Tarrau i el propi alcalde de Bossòst, Amador Marquès, son també les ànimes d’aquest esdeveniment que té lloc cada any en l’espectacular marc paisatgístic de la Vall d’Aran.

Novetats literàries d’enguany
Durant el Black Mountain Bossòst 2022 seran presentades una sèrie de novetats literàries com la novel·la ‘La bala que porto endins’, de l’argentí Gustavo Abrevaya, ‘El retorn’, de José Vaccaro i ‘La corporació’, de José María García Sánchez. Igualment, ‘Les ales trencades de la libèl·lula’, recent Premi Bellvei Negre, d’Eva Molina Noguera i Jerónimo García Tomás; ‘Monstres ensinistrats’, de Carlos Manzano, així com la ‘La badia fumejant’, de José Luis Muñoz, Premi Carmen Martín Gaite 2021. Muñoz, comissari de l’esdeveniment també presentarà ‘Brother Llibertat’, primera part d’una trilogia èpica sobre el costat fosc dels Estats Units; així com:  ‘Després de la vergonya’, de Marc Moreno, ‘Madrid presó’, de Paco Gómez Escribano, ‘Alter ego’, de David Llorente i ‘L’habitacle’, de Lluna Vicens. Així mateix, tindrà lloc la posada de llarg de l’antologia eròtica hispanoargentina ‘L’origen del món’, que reuneix una vintena d’autors d’un i un altre costat de l’Atlàntic.

Entre els debats de les taules, destaquem “La literatura del mal”, sobre l’espionatge: “Els espies ja no vénen del fred”;  periodisme de successos,  i com tema candent es parlarà de la dramàtica situació d’Ucraïna i es visibilitzarà el panorama de les petites editorials; entre altres temes.
Seguir llegint l’article complet, en castellà  a 39 y Más (Aquest article és una reproducció del que ha publicat Leonor Sedó)

A tenir en compte: Patrocinadors i organització
L’Ajuntament de Bossòst patrocina aquest festival cultural amb el suport del Conselh Generau d’Aran, l’Ajuntament de Vielha, la Diputació de Lleida, l’Ambaixada d’Espanya a Andorra i l’Institut Cervantes de Tolousse. També van col·laborar la llibreria Alibri de Barcelona, les editorials Bohodón, Falciots i Literatura Oberta, l’Hostatgeria Catalana i l’Hotel Garona, els restaurants Hiru, Tirabuçon i Aranès, la Hormatgeria Tarrau i el blog de muntanya Ballant amb Sarrios.
Organitza l’esdeveniment el col·lectiu d’escriptors ‘Lee o Muere’, comissariat per Lluna Vicens i José Luis Muñoz.  L’emissió en streaming del Festival està a càrrec de Susana Villafañe, escriptora i vicepresidenta de l’AMC.

Recordeu que totes les activitats del festival són gratuïtes i obertes al públic.

Consultar el programa en vídeo a Lee o Muere:
Consultar article de la Presentació a Alibri, a 39 y Más
Mireu Facebook del Festival.