El dijous 18 d’octubre, Neus Roig ha presentat a Barcelona  ‘No ploris que vas a ser feliç’.

Montserrat Fernández Garrido, ens ofereix la crónica d’aquesta presentació, i es contà la seva própia historia. Llegir el PDFNIÑOS ROBADOS. Presentación libro 18.10.2018 (*)

Tal com va explica el diari Público, en la presentació d’aquesta obra a Madrid: “El robatori de bebès va ser una trama a nivell mundial afavorida per ordres religioses”.
L’antropòloga i investigadora Neus Roig ha publicat ‘No ploris que vas a ser feliç’ (Àtic de llibres), després de molt temps d’intensa recerca que denuncia l’existència d’una trama organitzada per escometre el robatori de nens i nenes a Espanya des de 1936 fins a, almenys, 1996. Primer van sortir a al llum alguns casos durant el franquisme, però el que ella va comprovar  que el “negoci” va continuar durant molts anys. dóna fe i fa accessible al gran públic un dels majors drames del segle XX espanyol: el robatori de bebès nounats a les seves mares. El nombre de petits que van desaparèixer dels braços de les seves mares és a dia d’avui impossible de conèixer. El jutge Garzón va parlar de 30.000 nens, però la xifra pot ser encara major. La trama va començar en 1936 a les presons franquistes amb els nens de les dones republicanes, però va continuar al llarg de tota la dictadura i es va perllongar fins a, mínim, la dècada dels 90.
Ara es proposa  crear la primera Llei estatal per investigar el robatori massiu de bebès des de la Guerra Civil. “La democràcia va acabar amb la compravenda de bebès -explica l’autora- però mai va voler investigar què havia ocorregut ni qui havia robat”, explica Roig, el llibre dels quals està basat en la seva tesi doctoral que, per cert, va estar dirigida per tres professors, entre ells, Fernando Martínez López, ara director general de Memòria Històrica del Govern de Pedro Sánchez.

M.Fernández Garrido

(*) El llibre es va presentar a la  Llibreria Documenta, el dijous 18 d’octubre 2018.

Mireu, l’entrecista a Neus Roig a Tv2.