El projecte europeu GEECCO s’orienta a promoure i augmentar la presència de dones que treballen en ciència i tecnologia. (*)

El sector científic femení necessita del recolzament de les institucions per a poder incrementant el percentatge de dones que es dediquin a la ciència i la investigació. Per això  va nèixer el projecte europeu GEECCO, que vol estimular la implementació d’accions que eliminen les barreres a la contractació, el manteniment i la promoció de dones investigadores en ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques. Aquest és l’objectiu del projecte europeu Equitat de Gènere en Enginyeria a través de la Comunicació i Compromís, realitzat per nou socis europeus, entre els que s’inclou  la UPC.

Estudiants participants, projecte GEECCO Bergadà

Una de les accions planificades a curt termini és la jornada que tindrà lloc el 15 de febrer  al Campus Nord de Barcelona:  “Dia de la dona i la nena en la ciència” , a la FIB,  durant la qual  es convida a noies de secundària i batxillerat a prendre part en tallers d’enginyeria informàtica i d’altres. A més, durant aquests dies hi més accions per a conmemorar el Dia de les Dones a la Ciència (10 de febrer). Consultar un dels reportatges especials a Tv3.
Segons les últimes dades publicades a l’informe europeu ‘She Figures 2015’ , el 2013, només el 20% de professors titulars de la ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques (STEM) a la Unió Europea eren dones . A Espanya, la bretxa de gènere era encara més gran: només el 12% de professors eren dones.Els dies 16 i 17 d’octubre, la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) va acollir la reunió a Barcelona dels nou socis del projecte GEECCO, emmarcats dins del programa de finançament europeu Horitzó 2020. L’objectiu de GEECCO és reduir la desigualtat de gènere en les institucions europees de recerca que treballen en els àmbits abans esmentats. Els participants en el projecte-quatre universitats, un  institut tecnològic i tres consultores seran els primers en dissenyar i implementar les mesures adoptades.

Nuria salán impartint classes a l’UPC

Els socis de set països europeus són, a més de la UPC, la Technische Universität Wien (Àustria, coordinadora del projecte), la Università degli Studi Mediterranea di Reggio Calabria (Itàlia), la Politechnika Krakowska (Polònia), la Technologicka Agentura Česke Republiky (República Txeca), l’institut Wiener Wissenschafts-Forschungs-und Technologiefonds (Àustria), i les organitzacions Yellow Window (Bèlgica), B-NK GmbH Consultoria per a la Competència Sostenible (Àustria) i l’ Institut GESIS-Leibniz per a les Ciències Socials (Alemanya ).
El nostre sistema educatiu manté uns principis propis del segle XIX en el què respecte a l’educació en la igualtat home dona i al sistema productiu basat en elements bàsics de bens i productivitat.
L’enfoc de les carreres universitàries van decantades cap a una dedicació femenina determinada, moda, disseny, arts gràfiques, turisme i serveis entre d’altres. El sistema elimina sistemàticament la vocació femenina de càrrecs que només ocupen els homes ja de per si orientats cap a carreres  més científiques i tecnològiques, en aquest aspecte tecnocràtic no poden dir que la fisiologia de la dona hi tingui res a veure, ja que en aquests camps no entren la força física o cap altre concepte discriminatori del sector, tant dones com homes han d’estar capacitats i formats per ocupar llocs en aquestes àrees  i camps específics pel sexe masculí, i absolutament discriminatoris.

L’aplicació de mesures d’igualtat de gènere com que promou aquest projecte, és un bon compromís per incidir en aquest cinquanta per cent de la població, sovint total i absolutament oblidada. El camí cap a la ciència fa molt que està reivindicat per les dones amb una notorietat  merescuda, però que a l’hora de la veritat queda lluny de ser valorada com es mereix. Pocs premis novells en ciències han sigut per a dones, però els que s’han donat han sigut  grans aportacions per a la humanitat. Des de l’inici del projecte, l’1 de maig de 2017, els participants han estat diagnosticats i han recollit experiències passades que han ajudat a superar les principals dificultats per implementar plans d’igualtat de gènere a les organitzacions. El següent pas és aplicar la dimensió de gènere i crear un espai d’aprenentatge entre les institucions i organitzacions participants en el projecte, totes elles vinculades als camps STEM .

El repte és  dissenyar polítiques i activitats de gènere i tecnologia cívica.  Per superar els principals obstacles i resistències per fer realitat la igualtat de gènere. L’objectiu a llarg termini de GEECCO és augmentar el nombre d’organitzacions i programes que implementen plans d’igualtat de gènere, d’acord amb els reptes establerts per l’Espai Europeu de Recerca.

Mª Teresa Soler Hernández


Altres articles Interessants:

  • Mireu els reportatges especials de dones i Ciència a Tv3, al Google.
  • Dia Internacional de la dona i la ciència a l’UAB. [+info]
  • Promoció estudis cientìfics dones_ Erasmus
  • Trobada 14 de febrer Dones Politécniques
  • Les dones dirigeixen les principals tecnològiques de l’estat, però encara hi ha camí per recórrer. [+info]

(*) Fotos extretes de les espais Webs mencionats