Danses dels països inques i catalanes unides per la poesia, el ballet clàssic i la mitologia.
L’apoteòsic final dels 70 ballarins i ballarines a l’escenari en una dansa conjunta al voltant del món va entusiasmar al públic que omplia la platea i l’amfiteatre, i que van seguir amb molta atenció el desenvolupament de l’obra, des de l’inici amb l’entrada dels grups de ball dels diversos països pel passadís central fins a l’escenari, mantenint la atenció en la història, que s’anava explicant d’una manera molt poètica i encisadora, escena a escena.
Isa Moren, directora del Petit Ballet de Barcelona i creadora de l’espectacle va demostrar amb les coreografies creades com es van a fusionar les danses tradicionals i mitològiques de diversos països amb els balls d’acollida catalans. I tant va aconseguir que es pogués viure la “llegenda inca” com un viatge, a través del món llatí, mitjançant les danses, l’impressionant vestuari, i els llocs que s’anunciaven en la pantalla.
La Llegenda Inca va ser un gran espectacle de dansa, música, i de convivència artística de diverses cultures que van donar vida a la llegenda sobre un imperi que va dominar gran part d’Amèrica Llatina, i va ser l’origen de rituals i balls que van oferir 6 companyies dels països inques: Argentina, Bolívia, Colòmbia, Equador, Perú i Xile. Cal destacar com a col·laboradora especial a Lucia Alcalá, impulsora de l’idea de l’espectacle, directora de Perú Contemporáneo, que va aportar el vestuari que es va lluïr en la obra.
El Sol i la lluna viatjant pel món
La Llegenda Inca ens explica que WIRACOCHA, Déu principal dels inques, envia el seu fill INTI (Sol) a la Terra amb una missió, tot dient “Tu ets el més estimat dels meus fills, el teu raonament commou profundament el meu cor i la meva ànima. No en va ets el meu predilecte i el més brillant dels éssers que he creat. Es compliran els teus desitjos i d’ara endavant et diràs ‘El generós i incomparable’. Encamina’t a la terra desolada per dirigir els homes en la bondat, la feina, la bellesa i la convivència”. I fent-li entrega d’una vara d’or li encomana: “Vés pel món i allà on s’enfonsi aquesta vara crea l’Imperi inca, que serà un lloc de pau i de bona convivència”.
Isa Moren, va mostrar com els protagonistes, tant Inti ( el Sol), com la seva companya, la Deessa Lluna sorgeixen del llac Titicaca, com la parella transmissora de la vida, sempre acompanyada del seu seguici de nimfes i sacerdots. I aquesta parella de solistes, tant Alejandra Urcia, ballarina peruana, que ha format part del Staatstheatet Cootbus (Alemanya), com Víctor González, en el paper del Déu Sol, que va representar el jove ballarí català, de la companyia hongaresa: Hungarian National Ballet, van mostrar la seva perícia i el seu art ballant, però sobretot la seva delicadesa i detall en la seva interpretació. Totes les companyies, una al darrera de l’altra, van donar el millor de si mateixes. I al final cal destacar les danses d’acollida del Petit Ballet de Barcelona, i de l’Esbart Dansaire de Rubí, que portar d’una manera natural a una creativa integració a Catalunya de tots els grups, mostrant amb la dansa “global”units al voltant del món, com un patrimoni cultural que ens projecta cap al futur, una unió real entre el passat i el present.
Les companyies participants van ser: La Cruz del Sur (Argentina); Señorial Barcelona (Bolívia); Esbart Dansaire Molins de Rei i Petit Ballet de Barcelona (Catalunya); Compañía de Danzas Sentimiento Cimarrón (Colòmbia); Saihua Grupo de Danzas Ecuatorianas (Equador); Perú Contemporáneo (Perú) i Pablo Neruda (Xile).
També cal destacar, la presentació d’Ernesto Carrión, que com peruà, coneixedor de la història del seu país va comentar l’ espectacle. Així com a Ranulfo Fuentes, que va intervenir a la cloenda, i va ser la veu en off de “Wiracocha” i que va explicar la llegenda a l’inici de l’espectacle, va ser assessor històric de l’obra, i va mostrar el seu agraïment al públic, parlant en la llengua inca. Isa Moren va acomiadar l’espectacle, agraïnt a tots les persones directores dels grups i a tot el personal tècnic per el seu treball.
Consultar el Programa en PDF (2021PortadayContra_legendaInca) i Repartiment a l’interior (2021ProgramaInter_LI ).
L’espectacle va tenir lloc el diumenge27 de juny de 2021, al Teatre L’Aliança del Poblenou
*van recomanar l’espectacle…
*Barcelona Dot Radio. Tomas Cascante: La Legenda Inca al Teatre Casino l’Alianca
*La Isidreta Radio, Sant Martí amb Veu de Dona (després del mint 15): també es pot escoltar a traves de la Isidreta radio.
*39 y mas: La leyenda Inca, espectáculo de Convivencia e Integración artística
*La Independent: Catalunya i Amèrica Latina a travès de la dansa.
* Santmartiabveudedona.cat: Descobreix a través de la dansa la història que uneix Catalunya amb Amèrica Llatina.
[Fotos: Lorenzo Fuentes]