I com acte principal destaquen l’acte del dimecres 12: “Científiques al laboratori i als mitjans de comunicació

L’objectiu és promoure la participació plena i en condicions d’igualtat de les dones i les nenes en l’educació, la capacitació, l’ocupació i els processos d’adopció de decisions en la ciència, i eliminar tota mena de discriminació contra les dones en les esferes de l’educació i l’ocupació, tot trencant les barreres jurídiques, econòmiques, socials i culturals mitjançant polítiques i plans d’estudi en el camp de la ciència que fomentin una major participació de les dones i les nenes i en reconeguin les seves contribucions.

Segons un estudi realitzat a 14 països,  (i publicat al 2019, en l’edició anterior) la probabilitat de les dones estudiants en graduar-se amb una llicenciatura, màster i doctorat en ciències és del 18%, 8% i 2% respectivament, mentre que els percentatges d’estudiants masculins són 37%, 18% i 6%. La bretxa de gènere en els sectors de la ciència, la tecnologia, l’enginyeria i les matemàtiques (STEM) persisteix a tot el món.
Per tal d’assolir l’accés, la participació i l’apoderament de les dones i les nenes d’una manera plena i equitativa i assolir la igualtat de gènere de les dones i les nenes, l’Assemblea General de les Nacions Unides va aprovar l’any 2015 declarar el dia 11 de febrer com a Dia Internacional de les Dones i les Nenes en la Ciència. (Mireu +activitats en aquest enllaç).

Entre les activitats destaquem la taula rodona: “Científiques al laboratori i als mitjans de comunicació”, que tindrà lloc a Vila Urania (*) el dimecres 12 de febrer (18,30 a 20 h), a les i que serà moderada per les nostra companya col·laboradora de santamartiambveudedona.cat, Miriam Rivera. En aquesta tertúlia es ressaltarà el paper de la dona en la ciència i inclourem el paper de la dona divulgadora i/o comunicadora en diferents formats. I podreu trobar  un diàleg entre les científiques que investiguen i les que divulguen. Com viuen el seu dia a dia? Com realitzen la seva feina? Com arriba el coneixement dels avenços científics al carrer? Us Conviden a tothom, del món científic i de la comunicació o no, a participar i debatre amb les ponents.[+Info] Entre les activitats destaquem les programades a l’UPF, i altres actes com els Jocs de taula per a nenes, que hi ha en diversos centres cívics, com el de Barceloneta, a la plaça Comes, organitza per l’Associació espanyola contra el càncer , el mateix dimarts 11 (16,30h). També a Cotxeres Borrell es fara una xerrada, el dia 3 d març

Aquesta celebració forma part del l’Objectiu de Desenvolupament Sostenible número 5 de l’Agenda 2030, que té com a objectiu aconseguir la igualtat de gènere i apoderar totes les dones i les nenes.

(*)Vila Urania.  c/Saragossa, 29  Tel: 93 706 12 95 Email: informacio@vilaurania.net

Consulteu aquesta interessant infografia sobre les dones a l’informàtica i les tecnològies, de Raquel Arnaiz (en anglès), publicada en aquesta WEB.

A l’anterior edició es va fer homenatges especials a Ada Lovelace, consulteu +ínfo a aquesta WEB. I també podeu mirar aquest vídeo en anglés