Participa en la cloenda del Festival Dona Crea-Crea Mujer!

ENCUENTHADAS, ens sumergeix en el “viatge heroic” de les protagonistes del contes.

Aquest dijous 16 va ser la cloenda del Festival Dona Crea-Crea Mujer! amb una divertida obra que dóna la volta als contes.

La sala del Centre Cívic Besòs estava plena de gom a gom. Tothom volia participar en l’estrena d’ENCUENTHADAS,  que és  l’obra de producció pròpia que va tancar aquesta edició 2021 del FESTIVAL DONA CREA-CREA MUJER. Si mireu els vídeos publicats a Instagram comprovareu, que la representació va ser molt divertida. Van actuar les actrius promotores de l’esdeveniment, Mercè Espelleta i Imma Manresa, acompanyades de Chuss Leiva i Nadia Zuñiga, que han desenvolupat un treball col·lectiu intens i molt creatiu al C.C. Besòs. “Amb aquesta obra ens hem divertit molt,  recuperant la ingenuïtat de la nostra infància i buscant la complicitat del públic amb els seus records. Volem que tothom gaudeixi amb nosaltres, però que també reflexioni sobre els estereotips de gènere”, comenta Chuss Leiva, una de les actrius protagonistes.

ENCUENTHADAS ens conta el viatge de les protagonistes dels contes clàssics, que “escenifiquem mitjançant paraules, música i dansa -subratlla Espelleta, per seguir el viatge heroic de les protagonistes dels contes per a aconseguir els seus objectius”. I ho fan a través de l’humor i del “clown”.  L’obra prové d’un taller que les actrius van fer amb  Virginia Imaz per donar la volta als relats d’alguns contes clàssics. És un recull d’històries pensades per a les persones adultes, però amb un gran sentit de l’humor. Amb una interpretació adient per a tota mena de públic. I sobretot a les més joves, perquè es puguin riure i desmitificar prínceps blaus i llops que et mengen a la primera de canvi. Una bona reflexió perquè les dones ens empoderarem i deixem al darrere els contes de la seva infància. Podreu trobar +info al  Blog de Món Comunicació,

Mireu el video d’agraïment final a Instagram

L’obra ENCUENTHADAS va ser recomanada especialment pel Programa ARTIC, de BeTeVé. Mireu la referència a Instagram

Informació i vídeos al Instagram Dona Crea.

 


Participació, humor i diversió per a tothom!

Virginia Imaz, la “mestra” del Clown va  tornar a Barcelona i ens va oferir el dijous 9 de desembre,  PRONOIA, un espectacle amb guió i direcció d’ella mateixa. Un teatre clown per a tots els públics (infància inclosa). És un divertit cant a l’esperança i a mantenir l’alegria com una trinxera a defensar cada dia, en un estat mental contrari a la paranoia, que posa en escena una pallassa que vol ser la més reeixida “influencer” de l’optimisme. Així ho explicava Imaz en una entrevista que li van fer quan va presentar l’obra en la seva terra natal, Euskadi: “Defensar l’alegria com una trinxera, defensar-la de l’escàndol i la rutina, de la misèria i els miserables, de les absències transitòries i les definitives, defensar l’alegria com a principi i forma de vida”.

Fundadora de la compañía Oihulari Klown, Virginia és una pallassa professional nascuda a Sant Sebastià, fundadora de la companyia Oihulari Klown. Actualment imparteix tallers de clown, teatre i contacontes. A més fa espectacles còmics enfocant-los sempre des d’una perspectiva de gènere. (Consultar entrevista i veure foto a Periodistes.es ).

El dijous 2 de desembre, van sorprendre molt positivament a tothom, les “Històries de dones creatives”, obra col·lectiva que va presentar El Ensamble Teatro PlayBack, que van veure a l’escenari les històries que les assistents anaven explicant, amb poques paraules, reproduïdes amb gestos, mim, música i coreografies molt boniques. El grup va ser fundat per l’actriu Nadia Zúñiga l’abril de 2018 a la ciutat de Barcelona. Es tracta d’una companyia formada per 10 actrius de diverses nacionalitats (Espanya, el Regne Unit, Xile, l’Uruguai i Mèxic) que actuen acompanyades d’un músic. ”El Teatre Playback és una forma interactiva de teatre en el qual el públic conta les seves pròpies històries de vida perquè les actrius recullen aquestes històries creatives gràcies a l’escolta, a l’intercanvi, i a la música, també espontània d’acompanyament”. Mireu a Youtube, el video sobre  El Ensamble Teatro Play Back.

Cal promoure la creativitat teatral de dones

DÓNA CREA-CREA MUJER està mostrant a Barcelona una “selecció” del millor  talent i  creativitat de les dones en les arts escèniques, a través de 4 obres de teatre úniques, amb molt d’humor, una mica de drama, i molta música i ball.

Al costat d’obres teatrals amb visió de gènere, que ens descobreixen a alguna dona important desconeguda, i combinen l’humor, el clown i la participació, el festival ens descobreix la creativitat de les artistes immigrants, que busquen la complicitat del públic. Per a Imma Manresa, és necessari donar a conèixer la creativitat teatral feminista: “Hem d’intentar arribar a tots els públics, i no sols a les dones, també a famílies, nens i joves, per a conscienciar sobre el que continua ocorrent: la violència, la discriminació i la invisibilizació del paper de les dones”. Per aquesta raó en Encuenthadas, donen la volta als contes, amb humor i diversió, però també amb denúncia. “Per exemple representem la violència del llop, com a agressor i de Caputxeta, com a víctima, que sap i respon. Cantem i ballem, i fem riure amb els contes. Volem que els nostres espectacles els pugui gaudir tota la família”, explica Manresa.

Cal destacar que, “Barbes de balena” va omplir el teatre del Centre Cívic Besòs amb un públic entusiasmat -des del principi fins al final- amb la interpretació teatral i musical de les 4 actrius en l’escenari. Era l’obra triada com a inauguració del festival el dijous 25 de novembre. Ara recomanem l’obra de participació col·lectiva que ens presenten les actrius de l’Ensamble Play Back, el dijous 2 de desembre.

Amb BARBES DE BALENA (o de què estan fetes les cotilles?), el grup d’actrius reivindica, mitjançant text i música, la importància de la doctora Dolors Aleu i Riera (1857-1913), que va ser la primera dona llicenciada en medicina a Catalunya i a Espanya, i li va costar enormement poder estudiar per la seva condició femenina (al principi es va haver de disfressar d’home) i després li negaven poder exercir com a metgessa. Amb dramatúrgia d’Anna María Ricart i direcció de Mònica Bofill. Interpretada per Núria Cuyàs, Cinta Moreno, Anna Romaní i Ariadna Cabiró. Resulta que Núria Cuyàs, és la rebesnéta de la doctora i busca documentació, però va trobar poca cosa perquè la doctora Aleu abans de morir va perdre, gairebé tots els papers, en un incendi a la seva casa. En paraules de la directora “La representació va molt més enllà de reivindicar a la doctora. La recordem com a pionera, i parlem de la medicina practicada per dones, però sobretot fem un homenatge a les nostres rebesàvies, besàvies, àvies… i també recordem a les nostres mares, i a algunes dones d’avui, que continuen portant una cotilla “mental”.

Els espectacles tindran lloc a la sala d’actes del C. C. Besós (els dijous, a les 19,30 h), en el Districte de Sant Martí, a Barcelona. Com només es disposa de 100 localitats, és convenient reservar les entrades a través de la WEB de DONA CREA, o escriure al mail  per a demanar invitació, donant nom i telèfon. Mail: mespelleta@gmail.com
Consulteu informació i vídeos al Instagram Dona Crea.

Fotos: Lorenzo Fuentes, Mayte Siso i Julia L.Tremols

Mireu el video -Encuenthades a Vimeo: https://vimeo.com/477104452
Resum del Festival a VIMEO: https://vimeo.com/646242788

Mireu, els enllaços de les publicacions sobre el Festival:
*Leo 39 i más: Teatro de mujeres para todos. 
* Que Fem ( divendres 10. Nov.
*Catalunya Radio: Entre Caixes,
*Informatiu Cap desetmana 19 nov- Olga Rodriguez
*La Independent (català i castellà): DONA CREA-CREA MUJER 2021: Arts escèniques de dones per a tothom
*Santmartiambveudedona.cat: Un festival que us convida a gaudir del teatre de Dones
Centres Cívics: El Festival que us convida a gaudir d’obres de Dones
Dona Crea-Crea Mujer 2021

DÓNA CREA ESTÀ CONVENÇUDA QUE: “LA CULTURA ÉS SEGURA” TÉ PODER DE SANACIÓ I AJUDA A VIURE MILLOR

2022-01-06T17:49:33+00:00desembre 17, 2021|Actualitat, Cultura, Teatre|Comentaris tancats a Participa en la cloenda del Festival Dona Crea-Crea Mujer!

Comparteix aquest article, escull la teva xarxa social!

Go to Top