Virginia Imaz, mestra de Clowns amb PRONOIAS, hi serà el dijous 9 de dsembre

El dijous, 9 de desembre, tornarà a Barcelona a Virginia Imaz, amb PRONOIA, un espectacle amb guió i direcció d’ella acarona. Un teatre clown per a tots els públics (infància inclosa). És un divertit cant a l’esperança i a mantenir l’alegria com una trinxera a defensar cada dia, en un l’estat mental contrari a la paranoia, que posa en escena una pallassa que vol ser la més reeixida “influencer” de l’optimisme. Així ho explicava Imaz en una entrevista que li van fer quan va presentar l’obra en la seva terra natal, Euskadi: “Defensar l’alegria com una trinxera, defensar-la de l’escàndol i la rutina, de la misèria i els miserables. de les absències transitòries i les definitives, defensar l’alegria com a principi i forma de vida”.

La cloenda serà el dijous 16 de desembre amb l’estrena d’Encuenthadas, una obra de producció pròpia, en la qual han estat treballant els últims mesos. Aquesta obra ens compta el viatge de les protagonistes dels contes clàssics, i procedeix d’uns tallers que les actrius, van fer amb Virginia Imaz (que també actua en aquest Festival), per a explicar -segons ens explica Espelleta, “el ´viatge heroic’ de les protagonistes dels contes per a aconseguir els seus objectius”. I ho fan a través de l’humor i del “clown”. Actuen les actrius promotores de l’esdeveniment, Mercè Espelleta i Imma Manresa, acompanyades de Chuss Leiva i Nadia Zuñiga, i han desenvolupat un treball col·lectiu intens en el Centre Cívic Besós. “Amb aquesta obra volem recuperar la ingenuïtat de la nostra infància, buscant la complicitat del públic amb els seus records. Volem que tothom es diverteixi, però que també reflexionin sobre els estereotips de gènere”, comenta Chuss Leiva, una de les actrius protagonistes.

Aquest dijous 2 de desembre, va encantar a tot el public  les “Històries de dones creatives, obra col·lectiva que presentó El Ensamble Teatro PlayBack. El grup va ser fundat per l’actriu Nadia Zúñiga a l’abril de 2018 a la ciutat de Barcelona. Es tracta d’una companyia formada per 10 actrius de diverses nacionalitats (Espanya, el Regne Unit, Xile, l’Uruguai i Mèxic) que actuen acompanyades d’un músic. ”El Teatre Playback és una forma interactiva de teatre en el qual el públic conta les seves pròpies històries de vida i un grup d’actrius les representen escènicament en el moment”, explica Zuñiga. Per aquesta raó és molt important “la participació de les persones assistents, les actrius recullen aquestes històries creatives gràcies a l’escolta, a l’intercanvi, i a la música”.

Mireu el video sobre  El Ensamble Teatro Play Back.

Cal promoure la creativitat teatral de dones

Al costat d’obres teatrals amb visió de gènere, que ens descobreixen a alguna dona important desconeguda, i combinen l’humor, el clown i el drama, el festival ens descobreix la creativitat de les artistes immigrants, que busquen la participació i complicitat del públic. Per a Imma Manresa, és necessari donar a conèixer la creativitat teatral feminista: “Hem d’intentar arribar a tots, els públics, i no sols a les dones, també a famílies, nens i joves, per a conscienciar sobre el que continua ocorrent, la violència, la discriminació i la invisibilización del paper de les dones”. Per aquesta raó en Encuenthadas, donen la volta als contes, amb humor i diversió, però també amb denúncia. “Per exemple representem la violència del llop, com a agressor i de Caputxeta, com a víctima, que sap i respon. Cantem i ballem, i fem riure amb els contes. Volem que els nostres espectacles els pugui gaudir tota la família”, explica Manresa.

“Barbes de balena” va omplir el teatre del Centre Cívic Besòs d’un públic entusiasmat -des del principi al final- amb la interpretació teatral i musical de les 4 actrius en l’escenari. Era l’obra triada com a inauguració del festival el dijous 25 de novembre. Ara recomanem l’obra de participació col·lectiva que ens presenten les actrius de l’Ensamble Play Back, el dijous 2 de desembre.

DÓNA CREA-CREA MUJER vol mostrar a Barcelona el talent i la creativitat de les dones en les arts escèniques, a través de 4 obres de teatre úniques, amb molt d’humor i també drama.

Amb BARBES DE BALENA (o de què estan fetes les cotilles?), el grup d’actrius reivindica, mitjançant text i música, la importància de la doctora Dolors Aleu i Riera (1857-1913), que va ser la primera dona llicenciada en medicina a Catalunya i a Espanya, i li va costar enormement poder estudiar per la seva condició femenina (al principi es va haver de disfressar d’home) i després li negaven poder exercir com a metgessa. Amb dramatúrgia d’Anna María Ricart i direcció de Mònica Bofill. Interpretada per Núria Cuyàs, Cinta Moreno, Anna Romaní i Ariadna Cabiró. Dona la casualitat que Núria Cuyàs, és la rebesnéta de la doctora i busco documentació, però va trobar poca cosa perquè la doctora Aleu abans de morir va perdre, gairebé tots els papers, en un incendi a la seva casa. En paraules de la directora “La representació va molt més allà de reivindicar a la doctora. La recordem com a pionera, i parlem de la medicina practicada per dones, però sobretot fem un homenatge a les nostres rebesàvies, besàvies, àvies… i també recordem a les nostres mares, i a algunes dones d’avui, que continuen portant una cotilla “mental”.

Els espectacles tindran lloc a la sala d’actes del C. C. Besós (els dijous, a les 19,30 h), en el Districte de Sant Martí, a Barcelona. . I com només es disposa de 100 localitats, és convenient reservar les entrades a través de la WEB de DONA CREA, o escriure al mail  per a demanar invitació, donant nom i telèfon. Mail: mespelleta@gmail.com
Consulteu informació i vídeos al Instagram Dona Crea.

Fotos: Lorenzo Fuentes, Mayte Siso i Julia L.Tremols

Mireu el video -Resum del Festival a VIMEO: https://vimeo.com/646242788

Mireu, els enllaços de les publicacions sobre el Festival:
*Leo 39 i más: Teatro de mujeres para todos. 
* Que Fem ( divendres 10. Nov.
*Catalunya Radio: Entre Caixes,
*Informatiu Cap desetmana 19 nov- Olga Rodriguez
*La Independent (català i castellà): DONA CREA-CREA MUJER 2021: Arts escèniques de dones per a tothom
*Santmartiambveudedona.cat: Un festival que us convida a gaudir del teatre de Dones
Centres Cívics: El Festival que us convida a gaudir d’obres de Dones
Dona Crea-Crea Mujer 2021

DÓNA CREA ESTÀ CONVENÇUDA QUE: “LA CULTURA ÉS SEGURA” TÉ PODER DE SANACIÓ I AJUDA A VIURE MILLOR NO US HO PERDEU! US ESPEREM!