Invisibiltzació de les víctimes d’una problemàtica que creix dia a dia.

És una realitat silenciada i invisibilitzada, i quan ens assabentem que una dona molt major ha estat assassinada pel seu marit ens horroritzem Com és possible? . Es continua creient que són casos molt aïllats… Segons la Fundació Memora primer cal reconèixer el problema en la seva complexitat i tractar-lo mitjançant xerrada amb experts, reunions, etc. I sobretot. “ajudar a les víctimes  perquè es convencin que sortir de la violència és possible. I el primer és que elles tinguin el poder de “parlar del maltractament”, i denunciar-lo -si és necessari-, i no quedar-se aïllades pensant que a la seva edat ningú els farà cas” (*) 

Cóm tractar la Violència contra las mujeres mayores .

Segons la psicòloga Elena Fernández, que dona una xerrada en el vídeo que reprodueix l’article de Gemma Martí, a la Vanguardia: “El maltractament té molts matisos. És necessari obrir els ulls en la quotidianitat, on a vegades generem impactes relacionals que són font de malestar a causa dels micromaltractaments. És a dir, d’episodis que sense adonar-nos desvaloren a la persona, la humilien, la ignoren. En moltes ocasions no és intencionat, però no per això és menys nociu. Adonar-nos quan ho rebem o causem és el primer pas per a generar relacions que siguin potenciadores i reconeixedores”.

Hem de diferenciar els diferents tipus de maltractament, i reconèixer que no són ocasionals, sinó que es repeteixen un dia i un altre més. Com identificar el maltractament psicològic? Com parar-lo si ens hem acostumat al maltractament continuat de la parella? O com canviar les relacions abusives amb els nostres pares i fills?.

Les microviolències quotidianes, des de fora, poden semblar detalls sense importància , però quan la persona se sent malament i atrapada s’ha de buscar urgentment una sortida, demanar el suport adequat i veure com sortir de la situació. La clau està a identificar tots els moments de maltractament i intentar posar les bases per a una comunicació NO violenta, diferent i intentar trencar el bucle relacional que ha establert i es reprodueix contínuament, en el qual a vegades s’intercanvien els papers.

L’ICD (Institut Català de les Dones) va publicar un estudi en març 2021 realitzat per la Fundació Aroa. Neus Pociello, actualment directora executiva de l’ICD, va presentar aquest estudi quan dirigia la fundació, i això és el que  comentava al reportatge emès per TV1:”la societat atorga un privilegi segons l’edat que tinguis. I quan et jubilen o ens fem grans, i necessitem una pensió, quedem fora de tot valor social. I comencen a ‘deshumanitzar-te,  per l’edatisme, i només consideren el teu cost econòmic de manteniment. I repetint una vegada i una altra que són una despesa i una càrrega”. Lògicament amb aquesta consideració, els estereotips i els canvis socials posen a les dones que es fan grans en condicions d’inferioritat social i de molt baixa autoestima”  [Consultar Facebook].

En aquest reportatge de televisió va parlar Montse Parera, una de les 50 dones que van participar en l’estudi i ella va explicar la seva experiència,  i tot que  li costava parlar del maltractament per part de la seva parella  que havia sofert durant la seva vida, malgrat que que ja s’havia pogut separar d’ell feia temps.

Mai és massa tard per a sortir de la violència 

Les conclusions de l’estudi Les violències masclistes vers les dones grans: una aproximació feminista i interseccional, van ser exposades per l’experta Neus Pociello, com a directora de la Fundació Aroa, coordinadora de l’estudi. Explicava que la investigació va sorgir del grup de treball d’anàlisi de la violència masclista de l’Observatori de la Igualtat de Gènere de l’ICD davant la manca de coneixement de les violències masclistes en aquest col·lectiu de dones especialment vulnerables. Per fer l’estudi es va fer una investigació exhaustiva entre els centres de Salut, i amb entrevistes a dones afectades per fer un perfil ample de les dones maltractades, sobretot víctimes dels maltractaments familiars i domèstics, i de com havien arribat a aquesta situació. L’estudi es pot consultar a aquest PDF 2021resultats-maltractament-persones-grans   Però  també  es va elaborar juntament  un protocol d’actuació per cercar vies de solució d’aquesta problemàtica.  Mireu PDF:   2021proposta_protocol_maltractaments_gent_gran   Ara per ara queda pendent la publicació d’ una senzilla guía d’actuació, que serveix per a saber on acudir quan es localitza qualsevol situació d’aquest tipus,

D’altra banda, la Fundació Aroa ha posat en marxa el Programa “Mai és masa  tard” perquè “la intersecció de gènere i edat exposa a les dones grans a doble discriminació i violació dels drets humans a causa de l’impacte acumulat del sexisme i l’edatisme. Les violències vers les dones grans són un problema social específic i de gènere a tot el món i l’abast i la prevalença d’aquestes violències és enormement alta a Europa” . A Espanya, el 12,5% dels feminicidis són dones majors de 60 anys i un informe recent revela que el 40% de les dones en situació abusiva han patit violència des de fa més de 40 anys; i el 27%, entre 20 i 30 anys. A més, el 56% afirma haver mantingut relacions sexuals en contra de la seva voluntat per por a l’abusador i 7 de cada 10 han patit violència econòmica. La campanya afirma que “Mai és massa tard” per lluitar pels drets de les dones a viure una vida lliure de violència, que no disminueix amb l’edat.

On acudir, per denunciar i/informarse sobre les viòlencies contra les dones

* Telèfon Violència Masclista: 900900120  (si es un cas urgent que requereix ingrès hospitalari, trucar al 900703030)
*També en casos greus es pot trucar al telèfon de violencia masclista. Atención Estatal 016 (wasap) i al  600 000 016.  Urgencies 112 , Guardia civil 062
* Per a consultes sobre Violència acudir a la seu de l’ajuntament més proper. o trucar al PIAD 900922357.
* Per a consultar com ajudar a persones grans amb dicapacitat, trucar a L’IMPD, 934132775
* +Info sobre violències contra les dones amb discapacitats,  a Dones No Estàndars, telef, 934592339    o a Fundació AROA (+Info persones grans) tlef:. 669057540
* Per cercar suport per a persones grans que podem sofrir violències, consultar Programa VINCLES:
* SUARA, cooperativa a Sant Martí [+info], Telfs. 647.864.969 , tlef oficina: 932547690 .
*Consultar la Web de Serveis de Recuersos d l’ICD: Tlf:. 93 495 16 00

(*) Mireu la portada, i  tenir en compte, la xerrada que és fara, el dimecres 24 de novembre, a les 16.30h, al Casal de la Gent Gan del Centre Cívic Sant Martí.

Consultar

*Mireu article amb dades a l’Institut Català de les Dones.
*Estudi sobre la Violencia de Género e las mujeres mayores de 65 años, elaborat per la Cruz Roja Española, i publicat pel Ministerio de Igualdad del Gobierno español [Font:  Violencia de Género. igualdad.org]
Fotos: La Vanguardia i organitzacions.