Homenatge a les dones periodistes a Catalunya reconegudes en diferents èpoques.
Fins a l’estiu es pot vista a l’Espai Línia l’exposició audiovisual titolada Dones periodistes contra el masclisme, que reivindica el paper de les dones a les redaccions catalanes, des de la Renaixença fins a l’actualitat. A través dels retrats de les pioneres, les dones empoderades de la República, les resistents durant el franquisme o els grans referents de la transició, la mostra fa evident la contínua lluita d’aquestes professionals per reivindicar el seu talent i la seva professió en un context marcadament masclista. La mostra es va inaugurar oficialment a pimers d’aquest any 2024, en un acte amb presència institucional, i es pot visitar gratuïtament fins a l’estiu a les instal·lacions de l’Espai Línia (carrer Girona, 52, de Barcelona).
Impulsada per l’Espai Línia i comissariada pel periodista Andreu Asensio i la dissenyadora gràfica Marga Moreno, Dones periodistes contra el masclisme és una aposta singular i atrevida pel periodisme en femení i per les dones oblidades en els grans llibres d’història del periodisme. “No es tracta de cap homenatge”, diu Asensio, “sinó d’una reivindicació de la seva lluita i de la seva obra. Això és el que toca a hores d’ara”. La lluita contra el masclisme és l’eix que recorre totes aquestes vides: “Algunes es van enfrontar directament al masclisme i altres van fer-ho indirectament, obrint-se pas en unes redaccions periodístiques fetes a la mida del patriarcat”, afegeix Asensio.(…)
Les pioneres del periodisme català
Dolors Monserdà, Maria Josepa Massanès i Carme Karr són les capdavanteres d’una generació, la de la Renaixença, que a mitjans del segle XIX reivindicava un sentit per a les dones més enllà de la família. “Moltes de les pioneres van haver de publicar articles reivindicatius en revistes de costura, que era l’únic lloc on les deixaven publicar”, explica Asensio. Allà denunciaven les injustícies i les desigualtats que patien les treballadores i reivindicaven el vot de les dones. Fins que, molt a poc a poc, van saltar als mitjans de referència i a revistes com Feminal, primera publicació obertament feminista de Catalunya.(…)
Transició, revolució
La transició significa un esclat de llibertat, especialment per al periodisme en femení. Seria impossible condensar tot el que significa aquest període en una paret, així que Asensio ha optat, en aquest cas, per cinc retrats de dones que representen la lluita del periodisme en femení. Són Margarita Rivière, Montserrat Roig, Maruja Torres, Montserrat Minobis i Olga Viza. Cadascuna d’elles reflecteix els canvis positius, però també les barreres que seguien ben altes per a les professionals que volien competir amb els homes.(…)
Amb la maduresa democràtica, l’arribada del nou segle i l’eclosió d’Internet, les dones prenen cada cop més protagonisme, tot i que continuen sent víctimes del postureig, com es pot apreciar en un informe del col·lectiu #OnSónLesDones que revela l’augment de veus femenines en el panorama periodístic durant el 8M en comparació amb la resta de l’any i com denuncia regularment l’Associació de Dones Periodistes. En aquest àmbit de l’exposició, al visitant se li planteja un repte: reconèixer en un mosaic de fotos un seguit de periodistes que hauríem de conèixer si tinguessin la visibilitat que tenen els seus companys de professió.[+info a Espai Línia]