Día Internacional el llacet rosa per a recordar que cal seguir lluitant contra aquesta malaltia

En aquest dia Internacional del Càncer de mama, la ciutat s’omple de llacets roses, però convè adoptar una posició crítica en contra de la baniltzació d’una malaltia tan greu.   per això recomanem alguns articles interessants  com el d’opinió d’Ana Bertran Triviño, publicat en Público

És cert que quan el càncer passa per casa et supera i irrita qualsevol acció d’imatge per a quedar bé amb la malaltia. Els qui ho hem viscut o els qui ho han patit, ho saben. Cada any, quan s’aproxima el dia del càncer de mama, els mitjans i xarxes socials s’omplen de missatges de color rosa, llaços, (suposades) accions en benefici de la recerca, campanyes on famoses posen amb la seva millor imatge…

Les malalties, totes, entenen de classes socials. Sí, també diem que la malaltia i la mort igualen a tothom però en el procés psicològic, en l’evolució, en les condicions de vida… no és igual. No és igual qui pot pagar-se la perruca per a millorar la seva autoestima per la caiguda del cabell que qui no, no és igual qui està mesos en llistes d’espera que qui no, no és igual estar passant aquest procés en una habitació envoltada de persones que sola i amb intimitat, no és igual tenir al teu abast els últims productes per a millorar la teva pell abrasada per la quimio que no tenir-los, no és igual que el teu llit sigui articulat quan no tens força per a aixecar-te que no tenir-la, no és igual passar un càncer estant en atur o en precari i amb por de perdre el teu treball que estar segura, no és igual apostar per recerques públiques contra el càncer on tothom es beneficiï que avancis que quedin per a uns pocs… D’aquesta manera, cada vegada que arriba aquesta data assenyalada hi ha fotos, frases, imatges o campanyes que couen, que dolen, que rebel·len perquè el que veus, la qual cosa escoltes i el que es fa no és la realitat que vius quan et toca passar pel càncer.  [Segueix en Público]
Aquesta foto publicada en Instagram, és d’una usuaria que manté l’espai “Tocate las Tetas”, explicant la seva experiència amb el càncer de mama.  Tambe ens remeteix a una pàgina de publicitat, sobre sujetadors d’una sola copa, que val la pena tenir en compte.

“El llacet rosa o com banalitzar una malaltia i convertir-la en mercat”, és el títol de l’article publicat  per a el Diari de la Sanitat.
“Hi ha productes que infantilitzen i banalitzen la imatge de la dona que pateix càncer de mama, oculten els estralls que pot fer el càncer, la por, els vòmits de la quimioteràpia i ignoren el patiment oferint una imatge positiva, naïf i edulcorada d’una malaltia molt greu”, comença explicant Julia Ojuel.

Tambe cal consultar les activitats que es faran aquest dia , que es publica l’espai de Xarxa.net qu e explica la campanya de  l’associacio AECC: Suma’t al Rosa.

(*) Imatge publicada a Público)