Ni expertes, ni protagonistes: la informació sobre la pandèmia amaga a les dones.

Segons l’interessant article publicat a El País, realitzat per Alejandra Agudo, “en  la cobertura informativa es valora més l’opinió dels  profesionals homes i de fonts masculines, que de les dones expertes”. Això és el que revela un estudi sobre la presència femenina en els mitjans de comunicació de sis països revela que les seves veus i problemes estan infra-representats en la cobertura de la covid-19. A l’article es dona la paraula a Luba Kassova, l’autora principal de la recerca, encarregada per la Fundació Bill i Melinda Gates.

Rima Kumari és una adolescent de 17 anys, una reconeguda defensora de la igualtat de gènere dins i fora de la seva comunitat. Entrena a l’equip de futbol femení de la seva escola en una zona rural en l’Estat de Jharkhand, a l’Índia. També imparteix tallers a les noies sobre els seus drets, ha contat la seva història en una xerrada TED ( que podeu veure a Youtube) i forma part del  del programa de joves líders de l’organització internacional Women Deliver. Més que això. Kumari és testimoni de moltes injustícies, de casos de matrimoni infantil i violència de gènere que durant la pandèmia s’han incrementat. “Les nenes són considerades una càrrega aquí. Ara moltes més famílies les casen perquè no han de gastar massa en la celebració del matrimoni i les despeses han augmentat tant que és difícil mantenir una llar amb molts membres”, afirma. Però és molt poc probable que els mitjans de comunicació del seu país la cridin per a comentar com la covid-19 afecta a les dones. Ella és una. Possiblement, els periodistes criden a una altra font: un home.

L’estudi The Missing Perspectives of Women in COVID-19 News ha analitzat la presència de dones com a expertes i protagonistes, així com la proporció d’històries amb dimensió de gènere, en la cobertura sobre la pandèmia en els mitjans de comunicació de sis països: l’Índia, els Estats Units, Regne Unit, Kenya, Nigèria i Sud-àfrica. En resum: és molt de menor que la dels homes. Alguna cosa que la realitat no explica, en opinió de Luba Kassova, autora principal de l’informe per encàrrec de la Fundació Bill i Melinda Gates. “És ben sabut que els homes tenen major probabilitat de morir d’aquesta malaltia, i això és el que estava apareixent en els mitjans. Però quan ens acostem al que estava passant als països que analitzem, descobrim que les dones s’enfronten a problemes de salut propis, així com psicològics i polítics, culturals i econòmics”, explica.

3 corresponsals entrevistades per El Plural

3 corresponsals entrevistades per El Plural

Segons Alejandra Agudo, l’autora del reportatge això mostren algunes de les dades estudiades: “les dones constituïen el 19% d’experts enfront del 77% homes (el 4% no estaven identificats) en els 175 articles més llegits sobre covid-19 als països estudiats. Una quarta part (23%) de totes les persones citades en aquestes informacions eren polítics, d’ells només el 13% eren dones, la qual cosa reflecteix aquesta “marginació desproporcionada”, en paraules dels autors, en la presa de decisions polítiques [Seguir llegint a EL PAÍS]

També cal consultar l’opinio de tres corresponsals estrangeres , que han parlat per a El Plural.