Els premis de Novel.la Negra del Festival s’han lliurat a Viella
Juan Madrid, va obtenir el premi a: “Tota una trajectoria en Novel·la Negra 2018” a la ceremònia de lliurament de premis que va tenir lloc el dimarts 1 de maig, a Viella. D’altra banda, “La mala hierba” de Agustín Martínez va obtenir el premi Black Mountain Bossòst 2018 a la mejor novel·la publicada en 2017. I “Tráfico” de José María García Sánchez, i “Ojos que no ven” de José Ramón Gómez Cabezas van ser els premis La Orilla Negra de novel·la.
Aquest festival #BlackMountainBossòst 2018, va tenir lloc des del dissabte 28 d’abril al 2 de maig. Les sessions i activitats es van desenvolupar al Centre del Festival, a Bossòst, i el cinema, i el lliurament de premis a Viella. La segona edició d’aquest Festival ha reunit a una selecció dels millors escriptors de novel·la negra que, al costat d’experts i crítics, durant uns dies han compartit taules, debats i moltes activitats, amb un públic que va omplir de gom a gom les sales, tant de l’Ajuntament com de l’Hosteria Catalana. L’esdeveniment es va desenvolupar en aquesta zona dels Pirineus de Lleida, on s’ha pogut gaudir de paisatge, malgrat la pluja de gairebé totes les tardes. Però, durant la tradicional excursió d’un matí per la muntanya, s’ha pogut gaudir de sol. I un grup d’unes 25 persones han acompanyat a la guia local, Laura Díaz, en l’anomenada “Ruta del maquis, del narcotràfic, altres fugides”, que travessava les muntanyes des de l’inici de la frontera amb França, en el Portillon. Mireu el resum en video de la primera part de les jornades, a Youtube, de Susana Sosa Villafañe.
El primer dia, abans de la primera Taula, Angelique Pfitzner, escriptora i co-organitzadora, va llegir el Manifest del Festival en contra de la Viòlencia de Gènere. Aquest Manifest ho podeu consultar a Youtube.
A la presentació del festival hi eren, José Luis Muñoz, com a comissari, i Amador Marquès, alcalde de Bossòst. La tarda del dissabte es va dedicar a les “Distopies”; I posteriorment va tenir lloc la xerrada de Rafael Fuentes, com guanyador d’Orilla Negra 2017. El diumenge 29, al migdia va tenir lloc l’interessant xerrada de Vicenç Villatoro, titulada “Fronteres“, sobre el que volia dir el terme fa uns anys i ara, “en què les fronteres més que geogràfiques són socials i transversals, de lloc, d’edat, d’estatus social, etc.” -comentava. “És més faci’l que noies i nois joves s’identifiquen entre ells encara que viuen en diferents països, que amb els seus pares”, argumentava Villatoro.
A la tarda, va tenir lloc la xerrada sobre: “Maquis, espías, franquistas, revolucionarios y resistentes“. Un debat bastant profund sobre un territori de frontera i de guerrilla com la Vall d’Aran. Van parlar Alfons Cervera, Juan Madrid i José Carlos Somoza. En aquest debat van poder conèixer molt més sobre els maquis , i sobre que passava en les rutes per creuar a França, de la mà d’escriptors i periodistes com Alfons Cervera, i d’un novel·lista i historiador, expert amb aquest tema com Juan Madrid. Ambos van estar d’acord, que el mateix que havia que distingir entre la veritat i la mentida: “També s’ha de diferenciar entre una ficció falsa i enganyosa, i entre una ficció veritable basada en fets reals”. Segons ells, es publica sense rigor de cap mena, només per arribar al gran públic: “donant dades i testimonis falsos, i això és una altra manera d’ocultar la realitat”
El dilluns 30, va tenir lloc la tercera taula, també molt interessant, sobre “Nazis y novel·la negra”. Cal tenir en compte que La Vall d’Aran va ser també ruta de pas dels jueus de la Franca ocupada i d’Alemanya, fins a Espanya. En aquesta taula van participar José Lluis Caballero, José Ramon Gómez Cabezas i José Luis Muñoz. Tots ells han escrit novel·les sobre això. Va excusar la seva no assistència Esther Bendahan Cohem, directora del “Instituto de Estudios Judíos” de Madrid. A aquesta taula també va tenir lloc molt debat, perquè no ni hi ha encara xifres oficials, de quantes persones van passar els Pirineus i es van salvar. Només es coneixen que per Bossost i pel pas de Portillon van poder passar uns 200 jueus amb les seves famílies. Entre el públic van intervenir, dues persones de Bossòst, descendents o amics de persones testimonis que havien desenvolupat la feina de “passadors”, i van explicar que entre coneguts se contava que al darrera hi havia un veritable tràfec de jueus rics, i que alguns no eren molt escrupolosos. Al contrari, els robaven els diners i joies que portaven, i el que era pitjor, alguns eren guàrdia civils disfressats, que mataven a les víctimes o les tornaven a França per a ser agafades per la Gestapo.
“Lo negro a uno y otro lado” va ser el títol de la taula del dimarts 1 de maig. que va comptar amb un invitat francés: Pascal Dessaint (Francia), amb Julian Ibañez, Fernando Martínez i Paco Gómez Escribano. I per la tarda es va desenvolupar l’ùltima taula sobre “Asesinos solitarios, psicópatas, asesinos en serie, bandas de asesinos y quinquis“, que va comptar amb Carlos Augusto Casas, Paco Gómez Escribano i Fernando Martínez Laínez.
Cal destacar entre altres activitats, el concert de Jazz, de la Banda 2Jazz, del disssabte nit. El diumenge a la nit va tenir lloc un recital de poesia de diversos autors, entre ells hi eren Carlos Salem, Rafael Fuentes, Susana Villafañe, Angelique Pfitzner i Albada Albages. (Podeu veure un petit vídeo del recital de Villafañe, i d’Angelique).
D’altra banda, Bossòst, la seva història, la seva natura, les muntanyes, la fauna i les excursions que es poden fer per la zona també van estar presents a una xerrada, d’Amador Marquès ( com batlle i historiador) i de Sara Diaz, guia d’alta muntanya, experta en la zona.
A la recollida de premis a Viella, Juan Madrid, es va mostrar molt emocionat de què el donessin el premi per tota una trajectòria, i va comentar que malgrat que havia decidit no reprendre l’escriptura, tornaria a escriure. Fa un any va sofrir un ictus, i havia decidit que amb més de 50 novel·les al mercat, ja podia descansar, però aquesta trobada i aquest reconeixement d’amics i públic li han animat a seguir.
Han sigut unes jornades amb molt de contingut, i camaraderia entre autors i visitants. Però també cal destacar, la poca presència de dones escriptores a les taules. Angelique Pfitzner, ens va comentar que les dues dones més, que estaven invitades no van poder assistir ( o podeu comprovar al vídeo de presentació).
Text i Fotos: Julia López Tremols. Fotos: Susana Sosa Villafañe.
[+info a Facebook.Consultar el Programa complet (amb publicacions autors). Veure la Presentació que va realitzar Susana Villafañe, del Festival a Youtube].