En octubre tindràn lloc festivals diversos a Catalunya, amb dones com a protagonistes.

El festival “rei” d´aquest mes serà  el Festival Internacional de Cine Fantàstic de Sitges, però hi molts festivals dedicats al cinema fantàstic,  uns quants al cinema d’autor o documentals, però nosaltres volem parlar dels que elles tenen un “paper” especial.

OhLala, el cinema francés ens visita

Aquest és un festival que se hauria d’haver celebrat a la primavera, i que es farà ara a la tardor, fins el 8 d’octubre. Una mirada singular i en aquesta edició molt femenina al millor cinema francòfon de l’actualitat. Les projeccions seran  a l’Institut francès i a la Filmoteca de Catalunya, però el festival també tindrà una versió online a Filmin. L’actriu francesa NATHALIE BAYE serà la padrina d’honor de festival, visitarà Barcelona i se li dedicarà una retrospectiva La pel·lícula LA BELLE EPOQUE, de Nicolas Bedos, inaugurarà el certamen. La comèdia NOTRE DAME, de Valérie Donzelli, clausurarà el festival.

Ohlalà !

és el primer festival dedicat al cinema francòfon a la ciutat de Barcelona. Creat el 2018, amb l’objectiu donar a conèixer el millor del cinema francòfon recent, subtitulat en castellà o català, amb una selecció d’obres inèdites presentades en alguns dels principals festivals internacionals. En total es podran veure setze títols. D’ells, nou componen la Secció Oficial a competició. Fora de concurs es podran veure les pel·lícules d’inauguració i cloenda, a més de la retrospectiva dedicada a Nathalie Baye, composada per cinc títols. consultar el PDF .

La tradicional Mostra de Films de Dones

Aquesta tardor la 28a Mostra Internacional de Films de Dones de Barcelona torna als cinemes Documentalistes llatinoamericanes.  Les sessions serán, el  16  (Cuando ellos se fueron),  23 (Visión Nocturna)  i  Caperucita Roja,  el 30 d’octubre Totes les projeccions són als Cinemes Girona a les 20h. Aquest cicle s’ha programat amb Casa Amèrica a Barcelona.

Tres òperes primes configuren aquest programa dedicat a la no-ficció llatinoamericana. Tres realitzadores joves posen en forma històries en primera persona apropiant-se dels codis del documental observacional, però també de les narratives creatives pròpies del retrat col·lectiu o dels experiments formals més descarats amb la voluntat d’explorar els límits expressius del llenguatge cinematogràfic. Els films convoquen qüestions de radical vigència com el paper de les històries personals en la recuperació de la memòria històrica, l’experiència intergeneracional en la transmissió de sabers, la quotidianitat de la despoblació o la denúncia de les violències sistèmiques que han de fer front moltes de les dones que han patit violència sexual.

Africa amb veu de dona

El festival de Cinema Africa i dona que s’hauria d’haver fet al mes de març,  tindra lloc des del 5 al 8 d’octubre . És una  iniciativa de l’Associació Cultural Africadoolu amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona, de l’ICUB i dels centres cívics de la ciutat. Així alguns d’aquests espais acolliran les activitats d’un programa centrat en el testimoni audiovisual de les dones africanes que, càmera en mà, donen la paraula als sense veu, parlen sobre la seva pròpia comunitat, els seus propis combats, les seves aspiracions i sobre la seva cultura. Per a més informació  mireu la programació en 2020Africadona_CCAD 2020_OCTUBRE 5-8,  i escriure a traves de la seva pàgina o per mail

Un Festival especializado en comedia

A Begur el que volen és riure. I en aquest 6 edició del  Festival de Cinema de Begur Costa Brava,  que se celebra, fins al l’12 d’octubre només presenten “comèdies, amb un cartell farcit de novetats i bon cinema. Un total de 8 llargmetratges formaran part de la selecció oficial que competirà pel Coral d’Or, el màxim guardó de festival. Els films són Manual de la bona esposa (França), Tòxic (Argentina), El Pare x 3 (Perú), Una vegada més (Espanya) Cat in the Wall (Regne Unit-Bulgària), Cinema Donkey (Iran,) Orsai (Paraguai ) i El robo del siglo (Argentina) [Mireu  Cinéfil )

I Com en tots el festivals la situació actual obliga a que la seguretat  sigui una prioritat, i només es pugui assistir a les sessions prèvia reserva. Consultar el  programa en PDF .

Enguany s’atorgarà a la directora Maria Ripoll el Premi d’Honor del festival, que ara està finalitzant la producció del film “Nosaltres ens matem amb pistoles”, i de la que hem pogut gaudir de la seva cura en el tractament dels personatges en exitoses pel·lícules com “Rastres de sàndal”, “Ara o mai”, o “No culpis el karma del que et passa per gilipolles”.

Cal destacar que el festival també hi haurà una mirada cap al futur, i atorgarà el Premi New Talent 2020 a una jove actriu o actora, que serà lliurat per Francesc Orella a la gala que se celebrarà el dissabte 3.[+info a Area Visual]

Com funciona el cervell al Brain Film Fest

Interessant festival sobre el cervell en el CCCB, el Braim Film Festival, de només 3 dies, del 1 al 3 d’octubre, amb inscripció obligatòria

El sábado por la tarde, a las 19,30 h, se estrenará ” Falling “, el primer filme dirigido por Viggo Mortesen . Una película notable, tierna y con cierta sensibilidad feminista y antimachista, de la que el director y actor hablará posteriormente con Albert Solé. Y en la que el sábado por la tarde tendrá lugar la conferencia de Luis Rojas Marcos. Vea el programa en el PDF.   Compre entradas a Evenbrite


Consultar Agenda de Festivales octubre 2020 a  https://catalunyafilmfestivals.com/es/festivals/