Més de 70 dones participen en el programa municipal BCNFemTech.

El programa BCNFemTech  cerca reduir la de desigualtat de gènere al sector TIC. Un total de 72 dones en situació de precarietat social s’han format en programació i desenvolupament web en les primeres tres edicions d’aquest programa , una iniciativa de formació impulsada per l’Ajuntament de Barcelona amb l’objectiu de reduir la bretxa salarial de gènere i promoure la inserció de dones al sector de les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC). Aproximadament, tres de cada quatre dones participants en el programa han trobat feina. La factoria F5  es l’entitat responsable d’aquesta formació, que ja han realitzat en 3 cursos, des de abril 2022.

Les dones que han participat en les capacitacions no tenien estudis previs en programació i es trobaven en situacions d’atur de llarga durada, treballant en l’economia submergida o en treballs temporals, parcials i precaris. Tot i això, un 72% de les participants han trobat feina després de la formació i fins a cinc dones en situació administrativa irregular han aconseguit la regularització a través d’un precontracte amb empreses tecnològiques.

El perfil de les participants ha sigut molt divers al llarg de les tres edicions del programa que s’han celebrat fins ara: hi ha hagut dones de 16 nacionalitats diferents, amb edats des dels 18 fins als 62 anys i una mitjana de 37 anys. A més, les situacions socioeconòmiques de les dones participants també han sigut molt variades. Per exemple, el 36% tenia infants a càrrec i es van formar dones que no havien finalitzat l’educació secundària com altres amb estudis universitaris al país d’origen però no convalidats a l’Estat espanyol.[Consultar Info sobre dones i Tecnologies a Dones i Feminismes]

El programa BCNTechFem ofereix un total de 850 hores de capacitació, realitzades per Factoria F5, distribuïdes en jornades de set hores diàries al llarg de sis mesos i en un format de formació telemàtica i presencial. Les dones que hi han participat rebien atenció dels serveis socials, essencialment del programa Làbora, dels serveis d’inclusió de Barcelona Activa, del Servei d’Atenció, Recuperació i Acollida (SARA), dels Punts d’Informació i Atenció a les Dones (PIAD) o de l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat (IMPD), entre d’altres. Consultar testimonis Factoria F5.

*La factoriaF5 hi es al Poblenou:Avinguda Bogatell, 82
08005 Barcelona: mail:  info@factoriaf5.org

[Aquest article de l’Ajuntament de Barcelona, s’ha publicat a Social.cat; on es pot trovar a altres articles interessants, com aquest : Només el 0,5% dels professionals en intel·ligència artificial són dones]