Jornada sobre ‘Ètica i Intel·ligència Artificial’, al Palau Robert el, dijous 20 de juny.

Per a reflexionar sobre aquest tema: Tertúlia Digital, Smart Catalonia i la Generalitat de Catalunya, el 20 de juny, van organitzar una  jornada al Palau Robert ( Barcelona), en la qual van participar l’expert dinamitzador de TICS,  Tomas Cascante, aixi com expertes reconegudes en el món de la Intel·ligència artificial com Inma Rodríguez, Carmen Torras i Karina Gibert, [Consultar article complet en castellà, en 39 y más]

Inma Rodríguez, gerent d’Intel·ligència de Mercat, ACCIÓ, del Departament d’Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya, va  explicar que: “En una definició del terme més àmplia, quan parlem de IA ens referim a sistemes de computació que poden percebre el seu entorn, pensar, aprendre i actuar d’acord i en conseqüència amb els seus objectius i amb el que perceben”,  i  va finalitzar la seva intervenció mostrant part de les conclusions del mapatge de la IA a Catalunya, realitzat per l’informe tecnològic ‘La Intel·ligència Artificial a Catalunya’, i oferint un llistat de les empreses i agents de l’ecosistema, centres de recerca que treballen en, centres formatius en IA, i va destacar el projecte de la plataforma europea en IA a Catalunya: AI4EU”.

En la taula rodona que es va realitzar a continuació, dues reconegudes científiques ens van posar al dia de les recerques que estan duent a terme actualment. Carme Torras, que ha escrit diversos llibres i ha aconseguit diversos premis literaris, és professora de recerca en l’Institut de Robòtica (CSIC-UPC) de Barcelona, i treballa en robots, anomenats assistents robòtics, que ajuden els humans a posar-se les sabates, a moure’ls del llit o a donar menjar als qui no poden moure’s. Sobre les implicacions socials i ètiques en TIC, Intel·ligència Artificial i robòtica, disert sobrelaroboética, un subcampo de l’ètica aplicada que estudia tant les implicacions positives com les negatives de la robòtica per als individus i la societat. Respecte a la formació l’ACM/IEEEScience Curricula està estructurat en 18 àrees de coneixement, una de les quals és: ‘Implicacions socials i pràctica professional’ que inclou un curs complet de roboética.

Al final vaparlar Karina Gibert, investigadora del Departament d’Estadística i Recerca Operativa de la UPC (Universitat Politècnica de Catalunya) i professora a la FIB (Facultat d’Informàtica de Barcelona), investiga en sistemes integrats i mètodes estadístics més IA, per a transformar dades en coneixement decisional rellevant en processos de presa de decisions en dominis molt complexos. O sigui: decidir millor i entendre millor. Un dels camps de recerca de aquesta  professora és proposar un estandar europeu per a l’atenció domiciliària integrada en persones majors amb malalties cròniques, utilitzant TIC i IA per a coordinar a tots els professionals i institucions. Ella col·labora amb l’Institut Guttman en protocols de rehabilitació i rehabilitació cognitiva; en la Diet4*you project, un recomendador intel·ligent amb dietes personalitzades i dietes per a militars; en el projecte AGUAMOD, amb anàlisi de polítiques hidrològiques, també en borsa, amb anàlisi del comportament dels valors borsaris i en el centre IDEAI (UPC) (Intelligent Data Science andArtificial Intelligence Research Centri).
En la seva intervenció cito a Simon: “La IA pot tenir dos propòsits, un és utilitzar el poder dels computadors per a augmentar el pensament humà, tal com utilitzem motors per a augmentar la potència de les persones o dels cavalls […] L’altra és utilitzar el computador […] per a entendre com pensen els Humans […]. Si verifiques els teus programes no només pel que poden aconseguir, sinó per com ho aconsegueixen […] estàs utilitzant la IA per a comprendre la ment humana.”

La jornada finalitzo amb un torn de preguntes del públic que omplia completament la sala. Després del que s’ha explicat sobre ètica en IA, explica Leonor Sedó, autora de l’article:”no van acaber d’estar segurs si hem d’estar més tranquils respecte als robots ‘bons’ i ‘dolents’, i la pregunta de la qual ens inquieta la resposta és: Tots els robots que s’estan construint són per a ajudar l’Humà?
Fotos i text: Leonor Sedó.