El Festival 2023 està oferint un programa de més de 200 activitats i concerts.

El CAT Tradicionàrius  que treballa en xarxa amb institucions i entitats del sector per apropar la música folk i tradicional a tota mena de públic, ara  baixa a les Festes de Santa Eulàlia amb la música folk de RIU i la rumba catalana de Todos los gatos son pardos en una col·laboració amb l’Institut de Cultura de l’Ajuntament de Barcelona
Per aquesta 36a edició del Festival, programa 3 projectes en coproducció amb altres entitats i associacions: La Balada d’en Solé Sugranyes, Re·Romanç i La Filadora.

El CAT Tradicionàrius, com a centre de referència de la música folk i tradicional durant aquesta  36a edició del Festival Tradicionàrius, col·labora amb l’Ajuntament de Barcelona i amb l’Institut de Cultura,  programant a l’escenari de la Plaça Sant Jaume durant les Festes de Santa Eulàlia. A més, programarà tres projectes als quals ha donat suport i són fruit d’un treball de recerca, innovació i creació d’artistes catalans.

 Fa uns anys que el festival busca ampliar els horitzons de la música folk i tradicional apropant-la a un públic més ampli i en espais més grans. És per això, que trasllada la seva activitat de la seu del CAT fins a la Plaça Sant Jaume i proposa dos concerts. El primer concert serà RIU (Dissabte 11 de febrer; 21.00 h), una formació amb més de 10 anys de trajectòria i un directe enèrgic, sensible i potent, que repassa el seu repertori amb peces com el ball de l’Àliga de la Patum, el Ball de Bastons de l’Arboç i Lo Tio Pep, sense deixar de banda altres melodies ben sonades que no us decebran. Tot seguit sentirem la rumba catalana de Todos los gatos son pardos (23.00 h), un homenatge al Gato Pérez. El grup s’acompanya de diversos músics que repassen les cançons més emblemàtiques d’aquest músic que va renovar la rumba catalana i va deixar un llegat farcit de respecte, sabor i gràcia.

La 36a edició del Festival Folk Internacional Tradicionàrius es va iniciar el 13 de gener i  acabarà el 31 de març,  Està desenvolupant un viatge sonor de música tradicional per Catalunya, País Valencià, Illes Balears, Múrcia, Andalusia, Castella, Galícia, França, l’Iran, Estats Units i el Brasil. La programació ofereix músiques fetes des de la tradició més pura, però també s’ha donat espai per a projectes que fusionen els sons d’arrel amb estils contemporanis com ara el rap o l’electrònica.

La inauguració del festival, que va tenir lloc el 13 de gener, i va començar amb una cercavila entre la plaça de la Vila i el Centre Artesà Tradicionàrius (CAT) i un ball d’homenatge a la plaça d’Anna Frank. La jornada va ser un homenatge  a la memòria de Jordi Fàbregas, fundador i director del CAT mort en 2021. A l’acte abans d’iniciarse el concert col.lectiu es va nomenar la sala de concerts del centre, com l’Auditori Jordi Fàbregas. Aquesta convocatòria va tenir gran èxit  i el públic es va mostrar entusiasmat amb el concert col.lectiu , i del gran nivell de tots els músics i cantants que van recrear el seu important llegat musical, des dels seus inicis, fins a la seva mort, uns dies abans de poder estrenar els seus espectacles del festival 2021. [Mireu la programació]

Per aquesta edició, es compta amb tres projectes en els quals el CAT Tradicionàrius ha col·laborat i coproduït. El primer, La Balada d’en Solé Sugranyes (24.02.23 – 20.30 h), una és una òpera de butxaca de polifonies tradicionals a la manera de les antigues balades, amb lletra i música de Jaume Aiats. La proposta ressegueix els tres darrers anys de la vida del militant anarquista Oriol Solé Sugranyes fins a la seva mort l’any 1976. Una obra singular i innovadora, on les modalitats rítmiques antigues es barregen amb la temàtica recent en un ambient de contemporaneïtat que traspassa els referents tradicionals.

Al mes de març – el mes de les dones- es presenta  La Filadora (09.03.23), una producció entre l’Ajuntament de Barcelona i el CAT per la Biennal del Pensament 2022. La Sònia Arias, la Roser Serrano i l’Alba Tomàs són el col·lectiu La Filadora i presenten Primfila i se’n va un concert xerrada en el qual, prenent la perspectiva de gènere com a eix central, ens apropen a les diferents cançons que formen part del teixit de la música tradicional catalana. Com ens han arribat i en quins entorns i qui els cantava? Quins espais ocupaven i ocupen les dones i quins els homes? Què en sabem de cadascun? A partir de l’anàlisi lírica i algunes reinterpretacions es proposa reflexionar al voltant de les històries que s’hi expliquen, les realitats i com ens han arribat.

Al mes de febrer destaquem:

*Dijous 2 de febrer: Los Malagatos. Folklore vivo, a les 20.30 h, al CAT Tradicionàrius. 10-12 €. Los Malagatos recuperen la tradició de la música espanyola rural en format actualitzat.
*Diumenge 5 de febrer: Feten tradicional 10 anys, a les 19 h, al CAT Tradicionàrius. 10-12 €. El reconegut duet de Castella, format per Jorge Arribas i Diego Galaz, ens proposa un concert en directe connectat a la música d’arrel amb l’essència del poble.
*Divendres 10 de febrer: Miquel Gil i Noelia Llorens Titana, a les 20.30 h, al Tradicionàrius. 12-15 €.


*Dissabte 11 de febrer:
 RIU X + Todos los gatos son pardos. El Tradicionàrius a Santa Eulàlia, a les 21 h, a la plaça de Sant Jaume.
*Diumenge 17 de febrer: ball de Carnaval amb Flowk, trio format per Marc del Pino, Ciscu Cardona i Xavi Castanys, a les 20.30 h, al CAT Tradicionàrius. 10-12 €.
*Dissabte 18 de febrer: XVI Folk als Mercats. Taller de cançó del CAT, a les 12 h, als mercats de la Llibertat i Lesseps.
*Diumenge 19 de febrerJoana Gomila i Laia Vallès, a les 19 h, al CAT Tradicionàrius. 10-12 €.
*Dijous 23 de febrer: Arnau Obiols, a les 20.30 h, al CAT Tradicionàrius. 10-12 €
*Divendres 24 de febrerLa Balada d’en Solé Sugranyes. Òpera de butxaca de polifonies tradicionals | 20.30 h I CAT Tradicionàrius | 10-12 €
*Diumenge 26 de febrerMaestro Espada, a les 19 h, CAT Tradicionàrius. 10-12 €. La tradició murciana i l’electrònica es fonen amb el so de Maestro Espada. (+info a BeTeVe )

(*) També cal destacar els concerts que cada dimecres tenen lloc al Bar del CAT (mireu fotos del bar i d’alguns dels músics que han actuat.