Al Museu Etnològic es va parlar de matriarcats des d’una perspectiva actual.

Les xerrades, que es van iniciar el 22 de febrer, estan coordinades per Patrícia Soley-Beltran (Doctora en Sociologia del Gènere i Premi Anagrama d’Assaig 2015). Al museu Etnològic de Barcelona, que ofereix l’exposició «Dones. Imatges fragmentades»,  i presenta  tres xerrades,  amb el títol, ‘”Teixint canvis, descolonitzant discursos’, amb taules rodones amb dones indígenes  i antropòlogues, com Anna Boyé.  [Consultar +info al Museu Etnològic]

La primera ponència del cicle de xerrades  coordinades per Patrícia (@soleybeltran), va ser el dimecres 22 de febrer, i va parlar Kavita Parmar. L’activista i dissenyadora ens ha parlat del poder de les dones i la denominació d’origen en el món de la moda.

Al llarg de la conversa amb, hem après sobre la realitat de la indústria tèxtil i com construir-ne una de nova i més connectada als orígens i la natura. Kavita ens ha donat la seva visió crítica sobre la roba ‘low cost’ i quines són les conseqüències de la seva existència.

Lluny dels estereotips del que s’anomena «moda ètnica» i dels clixés visuals que l’acompanyen, la dissenyadora-agitadora Kavita Parmar lidera una corrent revolucionària dins de la indústria tèxtil, un sector històricament feminitzat, en condicions de producció sovint injustes que genera un consum exacerbat i altament contaminant.

Boyè a les illes Bijago  (Guinea Bissau.  Autosave-File vom d-lab2/3 der AgfaPhoto GmbH

L’antropòloga Anna Boyé ens va presentar  en la seva xerrada sobre Matriarcats, i amb retalls de vídeos i documentals dels seus diferents viatges a diverses comunitats matriarcals d’arreu del món on les dones juguen un paper central, on són respectades per la seva intel·ligència i admirades per la seva valentia a l’hora de prendre decisions. Algunes comunitats les ha visitat fins a 3 o 4 vegades, sola  o acompanyada de viatgeres.  I a vegades a trobat una evolució no tan positiva com esperava, com ser el cas de les dones de les Gijogo en Guiea Bissau. Consultar la seva WEB   (*)

La líder amazònica Kabaiwun Munduruku (també coneguda com Maria Leusa Kaba) va explicar de primera mà la dura lluita col·lectiva en defensa de la vida i del territori de l’Amazònia brasilera. Un exemple colpidor de (re)existència i activisme de les dones indígenes americanes (divedres  10). Consultar  +Info

És molt recomanable visitar l’exposició «Dones. Imatges fragmentades», es pot veure al M.E  fins a finals d’abril. En les xerrades  es van examina  críticament conceptes i pràctiques relacionades amb les dones des d’una perspectiva transversal, interdisciplinària i postcolonial. Es qüestionarà l’hegemonia de constructes culturals com ara el poder, la natura, la masculinitat i la feminitat, la bellesa i l’activisme, des de la crítica conceptual i les pràctiques emancipadores. El museu, com a lloc de reconeixement i valoració en una societat post-migrant, s’ha obert  a les veus d’una diversitat de dones i de mons possibles.

Museu Etnològic i de Cultures del Món – Seu Montcada 
Carrer Montcada 12

Més informació, Telf. 93 256 23 00
reservesmeb@bcn.cat

(^) Consultar entrevista en vídeo a Anna Boyé a Inèdit educació