Explicar el perquè del seu ús també és un forma de denuncia.
La convocatòria del matí del dissabte 17 de setembre en el Mercat de Sant Antoni, formava part de la Primera Trobada de Dones de Sant Antoni, organitzat pel grup de Dones i Feminismes del barri” . Les dones que apareixen en les fotografies formen part de l’Associació Cultural Educativa i Social Operativa de Dones Pakistaneses (ACESOP) i van realitzar l’acte “Coneix la història del hijab” , per explicar el perquè de l’ús del vel que van considerar com a patriarcal i discriminatori.
I no obstant això, només la presència en la tarima de l’acte d’un grup de dones amb el vel, va fer que circulessin molts tuits i missatges crítics. Els missatges que acompanyen les fotografies afirmaven que es tractava d’una “exposició de vels islàmics”, i denunciaven que aquesta desfilada pública de vels i burques” promovia i normalitzava l’ús d’aquesta peça i normalitzava un element del vestuari femení“misogin i vexatori”.
Aquesta critica sembla que no es va fixar en el veritbale contingut de l’acte i tampoc va sortir publicada cap imatge del final del mateix, en qual les protagonistes es van llevar el vel, i es van mostrar amb tota normalitat a la vista de tots. Tampoc es va publicar la resposta de la ponent, Huma Jamshed presidenta de ACESOP (Mirar Tuit) explicant que ella mateixa i moltes dones estan en contra de l’ús del vel, però que per a denunciar el seu ús és necessari explicar la història del hijab. Per això, aquest acte formava part d’una jornada que les seves organitzadores qualifiquen de feminista i en la qual les participants van explicar la seva versió del hijab”. Denunciar l’acte sense conèixer el seu contingut de denúncia del vel com a “símbol patriarcal” es pot considerar com una crítica xenófoba.
Jamshed, que apareix en les fotos virals, ha reiterat en declaracions a Verificat que per a ella el vel islàmic és un símbol de “obediència a l’home”. I reitera que l’acte no tenia com a objectiu normalitzar i promoure l’ús del vel, sinó explicar la seva història i denunciar el seu significat. Quan li van preguntar sobre la raó per la qual les dones musulmanes porten el cap cobert, la ponent va contestar que per a ella no es tracta d’una qüestió de religió ni de cultura, “és una mentalitat patriarcal, una manera de controlar a la dona”. També va comentar que ella “no depèn de ningú” i això li ha permès fer el pas de poder treure’s el hijab. “Avui ningú em pot tirar de casa […] i, si ens passa alguna cosa, sabem on pdodeu anar a buscar refugi”.
Finalment, les dones que inicialment ho portaven posat li ho van acabar retirant, com es pot veure al fil de Twitter i tal com ha confirmat a Verificat una assistent del públic. Ver publicación completa a Newtral i Verificat: https://www.newtral.es/velo-islamico-sant-antoni/20220923/
Consultar programación de la jornada feminista . Sobre l’acte veure BCN: