Nora Albert: «Des de la Grècia clàssica la dona ha usat la ploma per a lluitar pacíficament contra el sistema patriarcal»

La traductora i poetessa va impartir ahir una conferència en Escriviure 2019 sobre les pioneres de la literatura i el feminismo. La coneguda poetessa i traductora catalana establerta a Eivissa des de fa dècades Nora Albert va protagonitzar ahir la segona jornada del cicle de conferències Escriviure 2019 que organitza l’Ajuntament de Santa Eulària i l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana.

Albert va centrar la seva ponència en les dones que a través de la literatura han ajudat a desenvolupar el feminisme. Un tema molt ampli ja que, segons les seves paraules, «des de l’època de Safo de Mitilene, una poetessa grega de l’època arcaica, les dones han emprat la ploma de manera pacífica per a anar derrocant la muralla que un sistema patriarcal ha anat construint contra elles».

La intel·lectual catalana fonamentalment es va centrar en la figura de quatre dones que són conegudes com a «fundacionals» del feminisme – George Sand, Virginia Woolf, Simone de Beuvoir i Adrienne Rich –, però també va viatjar segles enrere per a parlar de moltes més. Va ser el cas de «dones que han escrit i s’han expressat malgrat ser silenciades per una cultura patriarcal» com la monja del segle XII Hildegarda de Bingen, Christine de Pizan en el segle XIV, Teresa de Jesús en el XVI, Sor Juana Inés de Cruz, Clara Campoamor, Mary Wollstonecraft, Jane Austen o la francesa Olympe de Gouges, autora de la Declaració dels Drets de la Dona i de la Ciutadana en 1791 i que tristament va acabar guillotinada [+info a Diari d’Ibiza].

Consulteu les activitats de N. Albert, al seu Facebook.