BioCultura hi serà al Palau de Sant Jordi (Barcelona), des del 9 al 12 de maig (*)

BioCultura és ja la fira de productes ecològics i consum responsable més gran de l’estat. En aquesta edició, que comença el dijous 9 de maig, reunirà més de 700 expositors dedicats als sectors d’alimentació bio (amb més de 15.000 referències), cosmètica ecològica, moda sostenible, casa sana, benestar i salut, eco-estil de vida, turisme responsable, artesanies i ONG. Paral·lelament a l’exposició tindran lloc més de 400 activitats. En aquesta edició s’espera superar els 70.000 visitants.

A Catalunya el  sector ‘bio’ no para de créixer. Tot i els controls que es volem imposar i que afavoreixen els monopolis d’alimentació. Segons dades proporcionades pel sector, des del 1995 al 2018 la superfície certificada en producció ecològica s’ha multiplicat per 42, i el nombre d’operadors de productes ecològics ha passat de 236 a 3.859. Les vendes creixen any rere any.

Aquest creixement i èxit de públic ha atret les grans multinacionals, que estan començant a produir en el que ells consideren un nou ‘nínxol de mercat’. Per aquest motiu, per a què tant les empreses clàssiques, com les noves del sector puguin sobreviure en aquest nou escenari s’han de dotar de noves eines i estratègies les iniciatives més petites i tradicionals, ser competitius, ser molt creatius i molt dinàmics, crear sinergies entre elles i conèixer bé les tendències del mercat. En aquesta 29a. edició de BioCultura segueix sent vital continuar desenvolupant i augmentant les activitats. En aquesta edició té un paper primordial INTERECO. Àngels Parra, directora de BioCultura BCN i responsable de la programació d’activitats a la fira, assenyala: “És fonamental aquesta activitat que posa en una mateixa taula a compradors i venedors del sector”. Consulteu Programació al PDF .

Cal afavorir el creixement del sector alimentari ‘bio’

El president del Consell Català de la Producció Agrària Ecològica (CCPAE), Daniel Valls, que ha presentat el detall de les dades als mitjans, ha destacat que “en aquests 25 anys la producció ‘bio’ ha passat de ser testimonial a convertir-se en un sector clau a Catalunya. Tothom mira el sector ecològic per a fer la conversió, per a introduir nous productes, sans, de qualitat, i respectuosos amb el medi ambient”. Les dades i resultats del CCPAE 2018 també confirmen aquesta tendència positiva, amb un creixement d’un 20% de les facturacions de productes agraris ecològics en 2017 (últim exercici econòmic comptabilitzat), respecte a l’any anterior, arribant als 584 M €”.

“Les dades del CCPAE són una gran notícia -continua Àngels Parra – encara que, en el sector no tot són ‘flors i violes’. En aquest moment, s’està donant la democratització del sector però mentre el sector agroalimentari està estancat, el sector orgànic és més dinàmic, més creatiu i també és el que compta amb gent més jove. Les seves millors armes són la innovació i la diferència. Precisament, les grans marques venen a BioCultura a copiar a tots aquests joves artistes de l’alimentació”. Segons Parra, el sector ecològic és el sector més creatiu, més dinàmic i amb més dones i més joves de tot l’àmbit productiu català i de tot l’estat espanyol”

Els vins ecològics són un exemple d’evolució positiva. Es consumeixen no només perquè estan lliures de productes químics nocius, sinó que, a més, es troben entre els més ben valorats també des d’un punt de vista organolèptic. L’univers del vi és ampli i hi ha lloc per a tothom. I s’ha constatat que creix el nombre d’experts que valoren la riquesa dels vins ecològics, no només ja per conscienciació sanitària i / o ambiental, sinó sobretot pel seu sabor i  qualitat, informa. Per a Parra, “els vins ecològics han arribat ja a les millors bodegues dels grans experts. I han arribat per quedar-se. Es tracta d’uns dels subsectors del sector `bio’ amb més puixança i amb més acceptació en el mercat internacional. Cal tenir en compte que Espanya és el primer país mundial en superfície de vinya ecològica, i un dels que més projecció té per seguir creixent en els següents anys”. El divendres 10 de maig, a les 11’30h, tindrà lloc a BioCultura un tast sensorial de vins “bio”, vins ecològics de diferents zones del país.

Tornant al tema del control i de la regulació, el sector eco tradicional considera alarmant que a nivell oficial es vulgui canviar els noms dels productes. I que el que tothom coneix com “Hamburgueses vegetals” s’hagin d’anomenar ‘discs vegetals’. Consultar l’article opinió de Pedro Burruezo a Vida Sana.

La cosmètica més enllà de la bellesa

BioCultura és una oportunitat per a poder conèixer de primera mà una mostra important de la cosmètica certificada que és disponible al nostre país. Durant els quatre dies que dura la fira els professionals i consumidors que la visitin trobaran una variada oferta tant d’empreses expositores com d’activitats. Podran conèixer les últimes novetats del sector, ja sigui visitant els estands o assistint a les conferències en sales o en les 35 demostracions que s’oferiran en el showroom Ecoestètica, espai destinat a realitzar-les amb horari continu al llarg de la fira.

Destaquem aquelles que ens parlen de com tractar problemes de la pell, com per exemple la pell atòpica, la dermatitis rosàcia i psoriasi. En quest vesant presentaran ofertes entre d’altres Lilà Cosmètica o Pielsana. Mireu les activitats.

Cal preguntar-se perquè els productes de cosmètica alternativa són millors que els tradicionals. Fernando Saper ho té molt clar: “Perquè els tradicionals porten molt poc percentatge de principi actiu, i la cosmètica natural és més saludable, entre d’altres motius perquè no conté ftalats, ni silicones, ni parafines i ni d’altres ingredients derivats del petroli. A més els conservants autoritzats en cosmètica certificada no són disruptors endocrins. D’altra banda en la cosmètica certificada natural, es poden utilitzar ingredients naturals refinats que estan bé, perquè no porten tòxics, i els ‘ingredients ecològics són  millors perquè eviten el consum de pesticides en la seva generació. I a més garanteix que són de primera pressió, per la qual cosa mantenen totes les seves propietats intactes (vitamines, poder antioxidant, etc…”, afirma. La firma de cosmètica Såper-Cosmética ecológica/Organic Skincare -present a Biocultura des de fa 7 anys- va ser  fundada per Victoria Sánchez, i Saper, és el Director de Desenvolupament de negoci.

La importància del Reciclatge

La cura del medi ambient sempre ha estat un tema urgent i necessari -destaca el sector-, però si fem referència als residus s’ha de destacar una triple responsabilitat al respecte. En primer lloc -assenyalen-, les empreses que posen aquest excés de plàstics d’un sol ús al mercat han de començar a responsabilitzar-se de l’impacte dels seus productes i buscar-ne alternatives. Les administracions han de posar fre a aquesta generació indiscriminada de residus i els consumidors i consumidores també poden canviar alguns hàbits per a reduir els residus que generen.  Per aquests fins Jenny Berengueras va fundar Next Step, una empresa liderada per dones, en la que ella és co-fundadora, i és la primera vegada que estan a BioCultura. “A Next oferim bosses reutilitzables per a substituir les plàstic i que, a més, contribueixen a l’economia circular ja que son fetes amb materials reciclats”, ens diu.

“Fins ara, -explica Berengueras– molts hem confiat en el reciclatge com a solució a la gestió dels residus. Però les recents prohibicions de països com la Xina a acceptar els residus d’arreu del món han deixat en evidència la impossibilitat de gestionar l’immens volum de residus que genera la nostra societat. Així doncs, hem de donar un pas més i reduir el consum de plàstics- en especial els d’un sol ús. Cada cop més persones aposten per un estil de vida que generi menys residus modificant els seus hàbits de compra i consum, com per exemple anant a comprar amb els envasos propis, comprant a granel i productes no empaquetats o produint els seus propis productes de neteja o higiene”. Dins el marc de la fira Next Step ha organitzat dues xerrades sobre el residu zero conjuntament amb Rezero (el 10 de Maig, a les 16hrs) i amb Zero Waste Barcelona Network (el 12 de Maig, a les 18h )- ambdues a la Sala 7. A les xerrades es parlarà de l’impacte ambiental dels residus que generem i, especialment, es compartiran consells i recomanacions per a reduir els residus que generem en el nostre dia a dia. Mireu l’article:
De la seva banda, la moda ètica que compta amb iniciatives locals exitoses com la reusenca Blaugap i la barcelonesa Cotó Roig, celebra aquesta setmana la Fashion Revolution Week, una cita anual i internacional que commemora l’esfondrament del Rana Plaza, el 24 d’abril de 2013, una fàbrica tèxtil a Bangladesh en la qual van perdre la vida 1.138 treballadores de tallers subcontractats per marques com Mango i H&M.

L’accident va posar el punt de mira en el sector tèxtil, caracteritzat per l’explotació laboral i l’ús abusiu dels recursos naturals. De fet, la moda és la segona indústria més contaminant del planeta, només per darrere de la petroliera. És per això que, des de BioCultura, a través de Planeta Moda, es lluita per un canvi de paradigma que asseguri l’ús responsable de l’aigua i les matèries primeres, la producció local i el respecte pels drets humans. Un tema del qual poc o res s’està parlant en aquesta campanya electoral. “Si els polítics ni tan sols ho porten ara a debat, podem esperar que prenguin alguna mesura en favor d’un model més sostenible quan estiguin en el poder?”, pregunten. “Des de l’Associació Vida Sana -afirmen- hem convidat sempre a les administracions a ser partícips del canvi. Però estem segurs que tots els avanços que s’han aconseguit han estat gràcies a la pressió que ha exercit la societat. Aquest any, tornarem a mostrar en la 26 edició de BioCultura Barcelona, que se celebrarà en el Palau Sant Jordi entre el 9 i el 12 de maig, que un altre món és possible”.
[Consultar Directori empreses participants]
Text i fotos. Julia López Tremols i Biocultura. En la Foto de portada, David Valls, Angeles Parra i Montse Escutia.