Augment de dones que manaran a la Cambra de Comerç a Catalunya. 

Encara la nova directiva de la CAMBRA serà en la seva majoria d’homes, perquè la candidatura feminista 50X50 només ha obtingunt un càrrec, que serà per a Carlol Daunert. La candidatura de l’ANC i el CCN (Cercle Català de Negocis) dona la campanada i s’endú 32 de les 40 cadires que s’escollien,  i sembla que  Mònica Roca,  es postularà per a la copresidència. De fet, posar en marxa una copresidència home-dona és un dels objectius d’Eines de País, “però els estatuts no ho contemplen ara per ara”.

És definitiu: l’independentisme ha guanyat a la Cambra i manté la majoria absoluta, segons els resultats finals que va donar ahir a la nit la Junta Electoral de Cambres. Eines de País es posiciona com el gruix important del ple cameral, i ara només falten els últims serrells per acabar de conformar el que serà la Cambra de Comerç de Barcelona durant els propers quatre anys. Quin és el calendari a seguir ara? Qui ocuparà la presidència? Quan existirà la nova Cambra com a tal?  De moment, ja sonen alguns noms de candidats que expliquen que tenen intenció de presentar-se per assumir un càrrec de gran importància. És el cas de Pere Barrios, qui de moment diu: “Soc l’únic que he assegurat que em presento per a president, perquè crec que soc el millor per fer-ho”. Tot i que se l’ha titllat de ser “dels més moderats” dins de la llista independentista, assegura: “Gestionarem i governarem la Cambra com si ja fóssim un país”. [Consultar info publicada per Carlota Serra a  El Nacional.cat]

Les promotores del grup 50×50 Carol Daunert (Diverinvest Assessorament Financer) i Isa Moll (professora de Esade) inicialment es volien presentar  a vinculades al tàndem que formen els empresaris Enric Crous i José María Torres, que van contribuir a unir, pero no va poder ser: “diferents interessos econòmics i de poder per part d’aquestes llistes han bloquedado el pacte a tres”, comentaven. Però ha tingut en compte la importància de la representació femenina”.

La canditatura de 15 dones representatives de tots els sectors,  voldria: “resultats paritaris” i Daunert destaca que segueixen endavant convençudes que “és necessari un canvi real en la Cambra de Comerç de Barcelona i en molts organismes més”. “Les dones, afegeixen, “representem la meitat de la población i necessitem tenir veu i vot propis en els llocs de presa de decisions, sense dependències, per una societat més justa i igualitària, d’acord amb la llei d’igualtat catalana i segons l’objectiu de desenvolupament sostenible número cinc de l’Agenda 2030 de les Nacions Unides. I en el nostre cas, la marxa econòmica del notre país no pot continuar a esquena de les dones”.

D’altra banda, empresaris independentistes han apostat també  per una fórmula similar per a tenir més possibilitats. És el cas de cofundador de la xarxa de gasolineres PetrolisIndependents, Joan Canadell, que presideix la candidatura Cambres: eines de país, promoguda per l’ANC, el Centre Català de Negocis, Sobirania i Justícia i la Fundació Catalunya Estat, i es presenta a quatre cambres. Competeix per dos vocals dels vint-i-set que hi ha en joc, a Manresa (Bages), per quatre a Sabadell i per la majoria (vint-i-un) dels de la de Terrassa (Vallès Occidental).  En aquesta candidatura hi ha  només 8 dones, de 40 candidats, entre les que destaquem Mònica Roca (IsardSAT);  Mónica Mas Ramón (Masley & Leymans SL) , Carmen Minguella (Hipercafe SL) i Maria Català (Bacus Event Social S). I entre ells:  Joan Font (Bonpreu), Artemi Nolla (Grup Nolla), , l’actor Joel Joan (Arriska Films), Pere Gran (Catgas) i l’ex-president del CCN, Joan Canadell (Iniciatives Canadell SLU). Podeu consultar ací tots els candidats

En la Cambra de Barcelona, els càrrecs a triar són un total de 40. Altres candidatures mixtes son las que presideix l’advocat i economista Ramon Masià: “Anem per feina” , que de 4o candidats es presenten només 8 dones. En aquesta candidatura del que ha sigut  el principal opositor de Valls durant aquest darrer mandat, compta, entre altres amb la presència de l’escriptora Asha Miró (Pagés Editors), Beth Borés  (Tomas Beauty ); Rosa Martin (Grup  Europa Viajes). Pel que respecta a la candidatura Crous-Torres, de 40 membres, només 11 són dones. Destaquem a Inmaculada Amat ( d’Amat Inmobiliaris), Maria Font (Finca Castell de Subirats) i Judit Llimós (The Project).

De la seva part el financer Carles Tusquets, líder de la candidatura anomenada oficialista,  que inclou 7 dones molt, de 34 candidats: Destaquem a  Silvia Sorribas (executiva de Telam), que ha protagonitzat diversos debats, Carmen Mur Gómez (Impulsió de Negocis);  Carme Ferrán (Ferrán i Ferrán associats. Cal destacar que en el seu  seu programa no es mencionem reivindicacions en femení. Tampoc es parla de dones en els altres programes de candidatures mixtes, encara qeu en algu es meciona aconsseguir una casa comuna, una “Cambra oberta a tothom: homes i dones”.

Entre els debats electorals cal destacar l’Àgora, realitzat al Poblenou (22@) per Network.
[Fotos pròpies, de 50×50, d’Ara i d’El Nacional]