Les dones polítiques només tenen un terç del temps de paraula en els informatius de ràdio i televisió.

Segons  l’estudi presentat pel CAC (Consell de l’Audiovisual de Catalunya) realitzat durant el primer trimestre 2020, la presència de les dones polítiques en debats i entrevistes no arriba al terç del total en la majoria dels casos. En canvi, en les tertúlies, la majoria dels mitjans tendeixen a valors paritaris i superen el 40%

El president del CAC, Roger Loppacher, ha afirmat: “Les dades sobre la presència de les dones polítiques en els espais informatius indiquen que han assolit només un terç del total. Si bé és una millora en relació amb la situació de fa uns anys, considerem que els mitjans haurien de fer un esforç suplementari per intentar aproximar-se a la paritat”. En aquest sentit, Loppacher ha proposat als mitjans catalans que s’adhereixin al programa de bones pràctiques creat per la BBC per tendir a la paritat home-dona. El programa 50:50 The Equality Project va ser creat el 2017 per impulsar la presència de la dona en les emissions de la BBC i ara s’ha estès a 60 socis de 20 països.“Una presència paritària pel que fa al gènere és un indicatiu de la qualitat dels mitjans i, de retruc, de la qualitat democràtica de la societat”, ha afegit

Les dones polítiques només aconsegueixen al voltant d’un terç del total del temps de paraula dels informatius amb l’única excepció de betevé, que registra un 41,9% de veus femenines. Així, a RAC1 les dones se situen en el 35,5%, a TV3 obtenen el 34,2%, a TVE Catalunya assoleixen el 33,8% i a Catalunya Ràdio tenen el 31,8%. Seguir llegint l’informe a el CAC.

Les dones confinades i ocultes

“En temps de confinament i fins ara, les dones han sigut estant als mitjans al darrera, confinades i ocultes” Així ho expliquen des de On Son les dones en elles comenten com el “recompte de la marmota” dels últimos 4 mesos, i es pregunten: “Quines veus d’opinió s’han de llegir o escoltar, segons els mitjans de comunicació catalans, en un moment crucial d’informació i opinió arran de la crisi de la Covid-19? Quines veus reflecteixen millor la visió o visions del món que els mitjans volen oferir a la seva audiència? Quines opinions volen fer visibles, debatudes i, per tant, dignes de ser presentades a qui s’acosti al seu mitjà?”

És evident – comenten a la Web- que, pels mitjans i programes d’actualitat que #OnSónLesDones han recomptat aquesta primavera, les veus que mereixen ser escoltades o llegides són, majoritàriament, veus d’homes. En un 71%, veus d’homes. Les veus de les dones –tan diferents, variades, expertes, prescindibles o imprescindibles com ho són les dels homes– només ocupen el 29% dels seus espais d’opinió. Ho han documentat, amb noms i dates de publicació, mitjà per mitjà, dia a dia. Ho trobareu a onsonlesdones.cat.

I aqui, en el PDF queus podeu descarregar trobareu l’informe complet, amb la investigacio en mitjans escrits, digitals, premsa i radio. Llegiu aquí i compartiu l’informe “El Recompte de la marmota en temps de confinament”.

Consultar interessant article sobre el tema publicat en el 2018, i el que intervé Juana Gallego. [+info]