Gran èxit de participació en la 22 edició del Festival de Poesia de Barcelona, amb molta diversitat de continguts i poetes.

A “La Nit del Palau“,  en aquesta, edició,  la 35, han reunit a cinc poetes d’arreu del món. Dues dones, de parla anglesa:  Lebo Mashile, que viu als Estats Units, però es originària de Sudafrica, i Rita Dove, també procedents dels Estats Units, que es un mite pel seu activisme en els drets humans i en el moviment feminista; Buhan Sömnmez, reconegut poeta turc i kurd,  Antònia Vicens, una poeta mallorqina i Luis García Montero, un poeta de Granada, referent en llengua espanyola. Cinc poetes que fan de l’escriptura un espai de resistència i de trinxera, i de la poesia l’embat que pot, de sobte, alterar el món, posar-lo a lloc. Cal destacar la participació, con fil conductor de l’espectacle de Baro d’Evel, companyia franco catalana, amb Camille Decourtye i Blai Mateu, que vana ctuar junt a al grup musical Lassus Quartett [+info]

El Festival es va iniciar el dimecres 8, amb un homenatge a la poeta nord-americana Mary Oliver (“Sempre he estat ocell”), i durant cada dia s’ofereixen diverses actes, en diferents llocs de la ciutat, i l’event es va clausurar el dijous 16 amb el tradicional Festival de Poesia al Palau de la Música. Enguany es van visiter poetes dels Estats Units, l’Índia, el Canadà, Palestina, l’Argentina, el Congo i el Regne Unit, per posar només uns quants exemples. Poetes internacionals i poetes de casa que escriuen en català i castellà, sí, però també en bengalí, hindi, gun i urdú. Poetes que es pregunten per què escrivim poesia, editorials que comparteixen la seva trajectòria, cantants que musiquen poemes, filòsofs i filòsofes que dialoguen amb artistes, tallers que treballen el dol i la pèrdua, escriptors i escriptores que ens parlen del gènere i del desplaçament en la literatura, poetes que fan del seu cos racialitzat batalla i bandera. Mireu  barcelona.cat/barcelonapoesia].

Han tingut lloc lectures i recitals de poesia, però també actuacions teatrals, performances, conferències, debats, concerts, festes, revetlles i, fins i tot, una batalla de versos dalt d’un ring. Tot això, en escenaris tan diversos com el verger del Museu Frederic Marès,  mercat de poesia a  l(H)Original,  art i poesia a la Biblioteca de Catalunya, el Centre d’Arts Santa Mònica, la plaça de Sant Felip Neri, el cementiri del Poblenou, el jardí interior de la Casa de la Misericòrdia, la Biblioteca Francesca Bonnemaison, La Pedrera, la plaça del Rei, etc… [Consulteu el PDF del programa].

Les dones poetes, cantants i recitadores tenen un paper destacat en les actuacions de cada dia, i també en una actuació especial sobre gènere. Al festival d’aquesta edició la DIVERSITAT és la clau, i està present en gairebè en tota la programació. Elles, dones i diverses,  seran les protagonistes, de la “Mushaira intercultural provinent d’Àsia, de la poesia de la Índia, de diàlegs entre poetes;  Poesia, art i Bahaus o  a la poesia que es recitarà a Casa Amèrica Barcelona, només per posar alguns exemples. La poesia en català amb veu de dona hi serà en l’homenatge  a Víctor Català; Paraules i Sons a Barcelona, o a Paraules de amor de Marta Pesarrodona. També cal destacar  la música i poesia sarda de Franca Masu, l’homenatge a Pepe Rubianes, o l’espectacle de Leo Basi, entre d’altres.