Són una minoría que s’esta imposant amb creacions novedoses i diferents.

En Barcelona creixen els projectes de videojocs, i algunes iniciatives com  3Bytes, la porten endavant dues dones: Anna Guxens i Andrea López. Les dues creadores de l’empresa han creat un video joc d’exit The Pizza Situation , que  es un simulador de xarxes  socials, una parodia de la cultura online. Com dice una de les desenvolupadores  del joc, Anna Guxens, “es una invitación a cuestionar cómo usamos Internet nosotros mismos”.

Gema Martínez a El Periódico,  ha publicat un article d’opinió que reproduint aquí:
“Avui vull parlar-los d’Anna Guxens, una jove catalana dissenyadora i programadora de videojocs- Comença dient l’article- Al costat de la seva companya de carrera en la Pompeu Fabra, la guionista i dissenyadora Andrea López, va fundar l’estudi independent 3bytes en 2019. La seva primera creació va ser The Pizza Situation, un videojoc en el qual un amant de les pizzes espia als seus companys d’universitat a través de les xarxes socials per a evitar que devorin el seu menjar favorit”.

Els premis van arribar aviat per al simulador de Guxens i López, que també va comptar amb una ajuda econòmica inicial per part de l’Associació Espanyola de Videojocs. La cerca de més fons per a materialitzar l’aventura de 3bytes es va interrompre per la pandèmia i The Pizza Situation va quedar en hibernació sine die.

Però les vivències al capdavant d’un estudi ‘indie’ no van anar en va i van permetre a Guxens guanyar l’experiència necessària per a fer el salt a una multinacional. La catalana treballa avui com a dissenyadora en el grup belga Larian Studios, controlat pel seu fundador Swen Vincke i especialitzat en jocs de rol. Amb més de 400 empleats i set seus repartides per tot el món (l’última oberta, a Barcelona, en 2021), està darrere d’èxits com Baldur’s Gate.

Guxens participa actualment en el disseny de la tercera versió del Baldur’s Gate i intenta definir entorns, en les seves pròpies paraules, que siguin capaces de “generar memòries, dificultats i alegries úniques per a cada persona que juga”. La programadora cerca, a més, introduir la visió de gènere en un producte, el videojoc, que ella anticipa que ara evolucionarà cap a narratives més emocionals -com les relacions entre famílies- i menys combatives.

L’oficina de Larian a Barcelona forma part d’una indústria que compta amb més de 200 estudis a Catalunya. Entre tots ocupen 3.966 treballadors i facturen a l’any uns 552 milions d’euros, la meitat del negoci del sector a Espanya. Així ho explica Paula Clemente en aquesta esplèndida radiografia interactiva de Gamelona. Completa el desplegament un qui és qui en el teixit empresarial de Barcelona i la petició de la indústria de comptar amb una universitat pròpia en una ciutat que veu com els videojocs es destinen a nous usos més enllà del lúdic, en àrees com a ciència, salut, cultura o educació.[+info a Gema Martínez]


“El vèrtex més dolorós d’aquest ecosistema és l’escassa presència de les dones. Elles suposen el 20% de l’ocupació. Aquest percentatge és menys de la meitat del de dones jugadores a Europa (47% sobre el total). Veus com la de Guxens han de ser escoltades i amplificades per a augmentar la diversitat i acabar amb la bretxa de gènere”, acaba explican Gemma.

Article de Gemma Martínez El Periódico 4 sept.

Fotos:El Periodico, Catalán News i Radio Cocotero. A 3 Bytes la podeu trovar a Linkedin.