BCNspiracy  és l’esdeveniment de divulgació científica de referència de Barcelona.

La jornada de BCNspiracy va tenir  lloc el dissabte 26 i el diumenge 27 d’octubre, a Cosmocaixa, i cal destacar la pressència d eles doens,tan com a ponents com a telleristes . Va ser un esdeveniment en el que es va tornar  a insistir la en el paper de la dona en la Ciència. I es va valorar la incorporació de més gent més jove al món de la ciència i als estudis cientìfics. També es va  defensar la necessitat d’incorporar la Ciència a l’agenda política del nostre país, i de finançar-la en conseqüència, doncs: #SinCienciaNoHayFuturo (*). 

La primera edició de BCNspiracy va tenir lloc al setembre de 2017, amb la missió de transmetre la necessitat i la utilitat de la ciència a tota la ciutadania. Així ho explica Miriam Rivera(*), ponent del taller: “Ciència s’escriu amb C de Còmic”: “En BCNspiracy gaudireu descobrint els camps més variats de la ciència. Tot això, de la mà de professionals i experts en divulgació, que actuen com a ponents, il·lustrant les seves xerrades amb elements quotidians i molt humor, i oferint també el seu costat més interactiu a través de tallers i espectacles”. I acaba animant a la participació…”En el nostre taller hem aconsseguit  que le sparticipant s’ho passeu d’allò més be, dibuixant divertides vinyetes sobre ciència”

I per a portar aquest esdeveniment, els responsables de l’organització es va posat en marxa un  Crowdfunding,
Sobre el rol de la dona en la ciència, a BCNspiracy es ca exigir que es reconegui l’importantíssim paper de les dones, des de les milers de científiques que treballen cada dia per aportar nous descobriments fins a les (massa poques) investigadores que han estat guardonades amb els màxims reconeixements, passant per altres perfils també importants, com els de tècniques, gestores, divulgadores…

Per visibilizar aquest paper de les dones en la Ciència al llarg de la Història, des de l’organització de BCNspiracy van demanar a cadascun dels ponents que destacaren qui és per a ells la científica més important de la història. Els 14 ponents de la primera edició  van escollir un variat planter de científiques, que abasten més de 1600 anys d’història de la ciència, 7 països en 3 continents, i disciplines científiques tan variades com la neurobiologia, la paleontologia o l’enginyeria. En un lloc destacat, esmentada per varis dels nostres ponents, la ineludible Marie Skłodowska Curie, física i química, primera persona i única dona a guanyar dos Premis Nobel, i única persona a guanyar dos premis Nobel de ciències diferents.

(*) Miriam Rivera  és dibuixant de cómics cientifics; amb grau en Biologia Humana (UPF) i màster en Comunicació Científica (UPF-BSM). Podreu trovar +info a l’entrevista que li fan fer al butlletí de l’UPF

(*) Cosmocaixa:  Carrer d’Isaac Newton, 26, 08022 Barcelona. L’esdeveniment es gratuit. Aviat adjuntarem el programa definitiu.Mireu el Programa desenvolupat: