Arribar a la jubilació pot ser l’inici d’una nova vida fent coses que agradin més.

“Tenir seixanta anys avui ens és el mateix que ahir”, és el titol de l’article que ha publicat 39 y Más, que explica que cada vegada hi ha més persones grans actives que arriben a 70 anys i que gaudeixen d’un estat de salut molt millor que el dels seus pares a la mateixa edat.

Sobretot per a les dones, no és el mateix que cinquanta anys enrere que a partir de certa edat es consideraven “velles” i tant si havien treballat fora com si no,  pensaven que devien quedar-se tancades en casa- cuidant al seu marit i als seus nets. La majoria dels homes també ho tenien malament, perquè la seva jubilació, els feia sentir una mica inútils. Però d’una forma u altre es conformàvem més, sortien de casa, omplien els casals o jugaven a la petanca.

Tenir seixanta anys ara, és com tenir quaranta o quaranta-cinc en l’època dels nostres avis. És una autèntica revolució de l’edat, que es pot viure amb molta sastifacció.

Amb l’augment de l’esperança de vida: 79,6 anys per als homes i 85,1 per a les dones, les previsions per al futur segons les projeccions demogràfiques dibuixades per l’INE (Institut Nacional d’Estadística) en 2035, l’esperança de vida al naixement aconseguiria els 83,2 anys en els homes i els 87,7 en les dones.

Arribar a centenaris amb bona salut?

Segons l’INE, per a 2050 (sota el supòsit que la població espanyola s’hagi estabilitzat i iniciï un cert declivi) preveuen que els octogenaris es tripliquin en el seu número i els centenaris es multipliquin per deu.

Si es compleix aquesta prospecció, la quantitat d’espanyols amb 100 o més anys podria passar de 5.000 a 50.000. No fa tants anys, en 1970, només el 9,67% de la població superava els 65 anys. Així doncs, cada vegada hi ha més persones majors que a més gaudeixen d’un estat de salut molt millor que el dels seus pares a la mateixa edat.

Atès que el cervell és l’últim que envelleix, anem a una societat on les persones es possible que es jubilin quan vulguin, i moltes per necessitat o per decisió pròpia treballin fins el 70 o 75 anys.

La jubilació progressiva,  pot ser ideal, sempre es produeixi amb bones condicions, amb reducció d’horari i responsabilitats….

L’article a més de parla de la jubilació activa, també s’explica sobre com pot ser millor la vida
personal, sexual i de relacions de la gent més gran. Continuar llegint a: Tener sesenta años hoy nos es lo mismo que ayer – 39ymas

Al final de l’article, es dona tot una sèrie de Consells i afegeix adreces i telèfons per de Catalunya i de l’Estat Espanyol. Destaquem:

*Federació d’Associacions de Gent Gran de Catalunya (FATEC)
www.fatec.cat  

Teléfon a  Catalunya d’Atenció a les persones grans: 900 30 05 00

Llegir article propi Contra el edadismo: podemos ser orgullosamente viejas y felices : La vejez y el edadismo – Ser orgullosamente viejas y felices – 39ymas

També publicat a AmecoPress, i a áquest Blog de Món Comunicació.

Fotos: 39 y Más