‘Maestras, femenino plural’,  reportatge  destacat realitzat per Carlos del Amor.

Aquesta nova exposició sobre les ‘Mestres de l’ art oblidades a llarg de la nostra historia art’,  s’ha inaugurat al Museu Thyssen, i es molt recomanable visitar-la, si es viu a Madrid, o es pot visitar la capital. Cal tenir en compte que  hi sera fins  el mes de febrer 2024.

Però si no es pot visitar ara per ara l’exposició, creiem que res millor que veure-la a través del reportatge de Carlos del Amor, que es va emetre a l’IFORME SETMANAL. La mostra se centra en les dones que -per diverses raons, pels qui van escriure el relat o pel corrent dels temps en els quals van viure- van ser eliminades de la Història de l’Art, ocultades pels autors masculins, encara que algunes d’elles sí que van rebre en el seu moment el reconeixement degut. El periodista Carlos del Amor, expert en art i que ha escrit diversos llibres, ens acosta a la seva immensa obra, avui reivindicada i reconeguda i d’una forma original i li acomanyem amb molt de gust.

En aquest reportarge que es va emès per al programa Informe Setmanal de TVE, el periodista ens ofereix en un únic pla seqüencia de 12 minuts de duració que ens permet tenir una aproximació precisa, des del punt de vista dels visitants, que van  fer el recorregut asombrats de tanta “bellessa” sigui tant desconeguda, aixi com  poden escoltar als resposables i experts en art que ens expliquen les històries.

Sobretot cal destacar el relat poètic i apassionat del periodista. que llança llum sobre creadores que van ser víctimes “dels prejudicis derivats del masclisme, de la misogínia, que les van condemnar a l’oblit durant temps”, com explica Rocío de la Vila, comissària de l’exposició.

En aquest recorregut, es trobarà amb artistes com Sonia Navarro, que recorda que moltes d’elles “moltes vegades no podien signar les obres o les signaven amb inicials o, fins i tot, amb noms masculins”; també amb Sara Rubayo, historiadora de l’art i autora de ‘Pintores’: “Saps que han tingut unes vides molt complicades i, per això, és inevitable sentir una mica de tristesa i, alhora, alegria per veure com surten d’aquest oblit”; amb Guillermo Solana, director del museu: “Volem que, cada any, hi hagi dos… tres grans projectes dedicats a grans creadores, a grans artistes que, moltes vegades, són desconegudes”. I al final del reportatge,  sorgeix l’alegria   en una de les parets de l’exposició, Maruja Mallo, en ‘La Revetlla’, mostra dones divertint-se, somrient, respirant. Són dones lliures. i Segurament sempre ho van ser encara que moltes de les seves obres van afegir pols guardades en  magatzens. Es com si haguesin ressucitat!

Veure el video a l’Informe setmanal.

Seguiu a Carlos del Amor al seu Twiter.

Consultar Museo Thysen , i mreu el video trailer a Youtube.