En aquest 2021 el Festival programa concerts fins l’estiu.
Laura Esparza i Carlos Esteban actuaran el diumenge 9 de maig de 2021, a les 19h amb l’espectacle: Mare Natura, melodies tradicionals amb pinzellades electròniques. Comptaran amb el Grup Enderrock i Fira Mediterrània de Manresa
Carola Ruiz actuarà el 14 de maig amb Pecata Beata és el tercer àlbum com a compositora de Carola Ortiz. Podeu consultar els concerts de maig a la WEB (*)
Des de l’inici de la pandèmia, el Centre Artesà Tradicionàrius (CAT) ha treballat per garantir que la música d’arrel segueixi tenint un espai en la vida cultural. No es podia interrompre, doncs, la cita amb el Festival Tradicionàrius, gran referent a Catalunya en la promoció dels grups catalans. Malgrat la seva intenció de mantenir la seva programació, el Festival es va veure obligat a cancelar alguns concerts de febrer i març.
Entre els concerts a remarcar va ser apotèosic el del mes de març de Barcelona Gipsy BalKan Orchestra, al Palau de la Música. Amb el titol: Nova era. Connectats amb el passat amb impuls cap al futur, Nou músics l’escenari van acompanyar en la majoria de les peces a la nova cantant, la siciliana Margherita Abita, una veu dolça i potent, am la seva força i estil-.
Barcelona Gipsy BalKan Orchestra (BGKO), és un grup internacional amb seu a Barcelona. Va iniciar aquest diumenge una nova etapa al Palau de la Música amb el concert de presentació del sisè àlbum de la banda, en una actuació programada pel Festival Folk Internacional Tradicionàrius. El grup està format per músics, sobretot d’Europa de l’est, ha fet aixecar el públic amb els sons i timbres del romaní, klezmer, música balcànica i mediterrània de les cançons del nou disc que aviat iniciarà una gira que els portarà a actuar per diferents ciutats d’Europa: França, Rússia, Turquia o Alemanya, entre altres.
La banda va començar amb ‘Dancing with the Rabbi’, una cançó que han tocat sense Abita, que ha aparegut al segon tema. La siciliana es va incorporar a la banda a finals del 2019, després que la cantant Sandra Sangio s’acomiadés en un concert a la sala Apolo de Barcelona.El grup va aprofitar el primer confinament per a treballar de ple en el sisè àlbum que recopila les experiències de l’orquestra i que es va publicar a l’octubre.En un recital que ha durat una hora i mitja, l’orquestra ha seguit repassant ‘Nova Era’ amb temes com ‘Constantine Constantine’, ‘Sedi Donka-Joc mare’ o ‘Kalejaca jaca’, que tot sovint estaven animats pel ritme que el públic marcava amb les mans.”La música popular també omple Palaus”, ha celebrat poc abans d’acabar el recital Dani Carbonell, clarinetista del grup i un dels dos membres catalans del grup amb Pere Nolasc (violí). Carbonell: “estic emocionat per tocar en un espai emblemàtic com aquest,-explicava i fent broma va comentar que, amb la limitació del 50% de l’aforament, podem “presumir” d’omplir-lo amb la meitat d’assistents”.La banda va tancar el concert amb una versió de la cançó popular de la Guerra Civil ‘Ay Carmela’, ‘Cu ti lu dissi’, de Rosa Balistreri, la gran dama de la cançó popular siciliana; i Nane Tsokha que han posat dempeus al públic, que ha seguit ballant des de les seves cadires els ritmes canviants del grup.La banda ha agraït durant tot el concert la presència i “l’atreviment” de les persones que han vingut al Palau de la Música. “La cultura no és que sigui necessària, és imprescindible”, va assegurar Carbonell. [+info a ACN]
(*) Podeu gaudir “virtualment” dels concerts que s’han pogut portar endavant, i que han tingut molt d’èxit. Es poden veure a través del canal Youtube.
Aquí us podreu descarregar tota la programació.
Malgrat que la mort del fundador i ànima mater del Festival, Jordi Fabregàs, el 20 de gener, el festival va seguir amb la seva programació tal, com el mateix hagès volgut, i havia ajudar a dissenyar. En paraules de l’equip organitzador “No trobem cap homenatge millor per celebrar la vida d’en Jordi que continuar la programació del Festival Tradicionàrius que va dirigir al llarg de trenta-tres anys i que hauria d’haver inaugurat el passat dia 15 de gener amb l’espectacle Almanac” [+info a Tradicionarius i ho podeu consultar també a Tradicionarius Castellà]
[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]