La sociòloga  Helena Vicente ha publicat un article en ONGC es el que compara la violència patriarcal amb la violència d’Estat que està patint Catalunya per part del Govern Espanyol.

Pierre Bourdieu fou un dels principals teòrics de la violència simbòlica; un concepte poc reconegut però lamentablement massa present a les nostres societats.
La violència simbòlica és, per exemple, el maltractament psicològic que pateixen moltes dones per part de les seves parelles, que legitimen el seu comportament a partir de la violència, ja sigui física, verbal, en forma d’insults o de menyspreu. És una forma de violència que s’activa quan es veu alterada la normalitat o la comoditat de qui l’exerceix.
Violència simbòlica és generar por i inquietud a partir de falsedats o mitges veritats per mantenir l’statu quo. Si observem en detall la nostra societat trobarem múltiples formes d’aquesta violència. Però aquest abús de la força també és una forma que utilitzen els estats.Com ho està fent l’Estat espanyol des de fa temps, però amb intensitat creixent des del passat 20 de setembre. Perquè la presència de milers de policies al port de Barcelona, la intromissió als departaments de Govern, el menyspreu que suposa l’empresonament d’en Jordi Sànchez i en Jordi Cuixart, l’empresonament sense dret a defensa de la  meitat del Govern, o l’ocupació per part de funcionaris de l’Estat als departaments de la Generalitat, entre moltes d’altres accions impulsades des de Madrid, és fomentar el discurs de la por a partir de la violència simbòlica.[Seguir llegint a ONGC]