Jornada sobre les dones a les TICs molt participativa i amb dones ponents d’alt nivell.

La cinquena jornada internacional  #WomanLiderTic va tenir lloc el divendres 22 de novembre: Organitzada per DONES EN XARXA,va ser un espai inspirador per a les dones que des de diferents àmbits de la tecnologia volen fer un pas endavant. Una ocasió única per escoltar i tenir molt a prop a prestigioses dones “d’èxit”, ponents en el món de la tecnologia, que a través del seu exemple i a partir de les seves experiències i projectes serveixin de mirall a altres dones i les animen a liderar projectes a l’àmbit TIC. Aquí podeu consultar tots els vídeos de la Jornada.

A la Seu Central de Barcelona Activa, i amb motiu de la celebració del que  remarcant la importància de la presència de les dones en el lideratge de les TIC. A continuació ha volgut agrair els sponsors de l’acte i a totes les dones que han col·laborat per a dur-lo a terme. [+info a dones en WLT]

Soledad Guilera ha realitzat la ponència inaugural sobre el talent de les dones a l’àmbit digital. Soledad Guilera és Directora Executiva del “Centre d’avaluació de polítiques basades en l’evidència” (cepe) de la Universitat Torcuato Di Tella, i docent de Ciutats Intel·ligents. Ha explicat que “les dones tenen més habilitats de comunicació, el problema són les dificultats que troben pel camí. L’escletxa es corregeix amb l’educació, invertint en equips multi-disciplinars, amb models a seguir”, remarcant que “la xarxa és fonamental per a créixer i aconseguir els nostres propòsits”.

La segona taula sobre tecnologies per a la inclusió moderada per Bárbara Yuste, Doctora en Periodisme, experta en comunicació digital i Ana María González, technical Delivery Manager for Apps Domain a Microsoft, ens ha explicat la seva experiència sobre com la tecnologia pot millorar les condicions de vida. Per a això, cal formar equips multidisciplinars, com Sandra Timón, sent la primera persona sordcega que treballa a la companyia a nivell nacional. Ana María ha afirmat que “la diversitat és allò que ens fa grans. Ha explicat que “la nostra prioritat ha de ser que la tecnologia sigui inclusiva i accessible. Els límits de la inclusió no existeixen: cal trencar barreres i assumir riscos.” importància de les eines tecnològiques tant en els negocis com en l’administració”. Ester Manzano directora general de l’administració Digital de la Generalitat de Catalunya ha explicat  com el processament de dades facilita i fa accessible el procés de l’administració. Elena Flores, Directora de producte i servei de el Grup GACM Espanya, ha afirmat que la predictivitat és necessària per l’anàlisi de l’Intelegència artificial (IA). Joanne Pupo Head of Digital AXA Group Operations ha destacat que “la IA genera sentiments oposats i suposa una gran responsabilitat.” Carolina Pinart, Global Product Director of New Generation Technologies de Nestlé ha parlat de la millora tecnològica per al negoci, amb l’aplicació de la introducció de la IA amb processament del llenguatge natural i de la imatge.

La taula sobre Tecnologia 5G, oportunitats i necessitats ha sigut coordinada per Meritxell Bautista co-fundadora de Fibracat, ha posat èmfasi en el caràcter co-creatiu i cooperatiu de la tecnologia 5G. Rosa Paradell directora de desenvolupament de negoci a i2CAT, ha afirmat que “cal potenciar que hagi més vocacions de professionals, que suposin una oportunitat per les dones“. Cristina Aranda, business Development Europe at TAIGER & Co-founder of MujeresTech ha exposat la importància de formar dones en aquest àmbit per servir d’inspiració a la resta. Montse Guàrdia, general Manager at Alastra Blockchain Ecosystem ha destacat la importancia de que més noies més joves  s’interessin per les TIC, “ja que que hi ha menys noies que estudien carreres tecnològiques que anys enrere”.

A la tarda s’ha celebrat la sessió especial sobre les TIC per combatre la violència de gènere. Hem tingut amb nosaltres a Marisela Vásquez, presentant la app sobre analitzar práctiques sexistes a instagram amb iniciativa Open data. Han compartit taula Eva Alfama de l’àrea de Drets Socials, Justícia Global, feminismes i LGTBI amb Bcnantimasclista, Maria Macià, Periodista i tècnica de dades a l’Observatori de Gènere i Dades Obertes, Karma Peiró, periodista especialitzada en TIC, i Pilar Guerra Project Manager al project Tor. S’ha anomenat l’ús de la IA per l’anàlisi del llenguatge i imatges. Cal visibilitzar la violència a les xarxes mitjançant noves eines. S’ha afirmat que és necessari el recull de dades unificades, per identificar perfils de risc i crear polítiques públiques en conseqüència.

Sylvie Lemaire ha parlat sobre la cápsula que va co-fundar WA4STEAM. I va explicar sobre associació internacional de dones Business Angels que busca incrementar les emprenedores en les àrees STEAM i expandir el seu projecte al màxim.

Les protagonistes de la taula sobre la Xarxa de Dones del Sector digital,  Ana Moliner directora de negoci de Nae ha destacat la importància de que “més dones han de fer networking ja que encara no estem acostumades” Anna Sánchez, del Col·legi Oficial d’Enginyeria Informàtica de Catalunya, Karina Gibert de l’Associació Catalana d’Intel·ligència Artificial, ha mencionat la necessitat d’empoderar a les dones i construir espais propis Anna Benavent de l’Associació Catalana d’Enginyers de Telecomunicació ha parlat sobre com aplicar el punt de vista de les dones per evitar la discriminació i finalment, Anna Sánchez ha destacat la importància de potenciar projectes per tal de visibilitzar les dones.

La jornada ha finalitzat amb un breu resum del decàleg on destaca les línies que cal seguir durant aquest 2019 sobre l’empoderament de les dones en l’àmbit de les TIC.

Consulteu totes les Cròniques de la Jornada. I podeu consultar més sobre les protagonistes participants.

Fotos de Julia.L.Tremols i de Dones  en Xarxa (twiter