“Ens aturem per a canviar-ho tot. Cap pas enrere”. Les dones es manifesten a Barcelona i a molts llocs de Catalunya.
Una segona onada de vaga general que, aquests dies, ha tornat a empoderar a les dones. El feminisme omple els carrers i places amb dones de diversos orígens, orientació sexual, religions i classes socials juntament amb la participació d’homes solidaris. La reivindicació convocada va més enllà d’aturar el treball productiu i arriba fins al reconeixement com a activitat laboral de les cures i el consum. També denuncia la desigualtat i la violència envers les dones en tots els àmbits. En aquesta edició coordinada a Barcelona, com cada any, per la comissió 8 d emarç de la Coordinadora Feminista es denuncia una bretxa salarial a Catalunya entre homes i dones del 23’4%. I també mostra d’una forma més visible la perspectiva antiracista i anticolonial del moviment feminista.
A tots els barris de la ciutat de Barcelona s’han organitzat moltes activitats, i molts les dones en grups acuden a al Manifestació Unitaria des dels seus propis barris. Destaquem especialment les diverses activitats del districte de Sant Martí, que es pot consultar a l’Agenda publicada a santmartiambveudedona.cat. D’aquestes activititats (que arriben fins el 30 de març, dia em que s’ha programat l’acte principal del districte a la Plaça de la Pau, de Sant Martí) la majoria están les organitzen les associacions del Consell de Dones de Sant Marti, i es podem veure al PDF ànnex. 01Desplegable-Dia-de-la-Dona-8-de-març-WEB
A La Independent com cada any s’ha fet un Especial 8 de març, que cal tenir en compte. Es va iniciar parlant de les dones periodistes al primer article, que explicava: Ara fa justament un any La Independent, i sota aquest títol: Les periodistes no es aturem, ens posicionàvem amb el Manifest sorgit a tot l’Estat i amb el redactat a Catalunya sobre les condicions professionals i laborals de les dones periodistes i comunicadores i amb els sindicats ens sumàvem a la vaga feminista. Un any després, el títol és el mateix davant la celebració del 8 de març del 2019 i les exigències continúen essent pràcticament les mateixes. I després continuava explican la campnya desl Ajuntaments feministes, que reprodüint a continuació, i un article molt interessant: Les dones criden a la unitat davant les ciberviolències. ](*)
L’edició del Dia Internacional de les Dones de l’any passat va significar un punt d’inflexió pel moviment al qual s’han afegit, enguany, molts ajuntaments dins la campanya “Municipis feministes” que promouen espais i polítiques amb visió de gènere a tots els pobles i ciutats de Catalunya. Des de la Diputació de Barcelona es vol fer visible que les dones alcaldesses no arriben al 20% i les regidores només són un 35%. Aquestes xifres descobreixen que encara s’està lluny d’assolir la paritat real en l’àmbit municipal.
En el darrer Ple, la Diputació de Barcelona es va fer pública la seva declaració oficial pel 8-M llegida per la vicepresidenta Meritxell Budó, que entre altres coses, deia: “Es fa evident la necessitat de treballar conjuntament per aconseguir uns municipis cada cop més paritaris i feministes en tots els aspectes, i això ha de començar necessàriament per qui els representa, per augmentar l’accés de més dones a càrrecs de responsabilitat”. “En un any d’eleccions municipals, -ha continuat la vicepresidenta, en la sobre el 8 de març, avançar cap a la igualtat és una responsabilitat que ens interpel·la individualment i com a societat”.
Barcelona, ciutat feminista
Barcelona, declarada des de fa temps ciutat feminista per l’Ajuntament, recolza oficialment la vaga general tal com comenta Laura Pérez, regidora de Feminismes i LGTBI que creu que s’ha de seguir les activitats que els col·lectius feministes han organitzat. I està d’acord en defensar que “no es pot parlar d’una vaga general si no inclou també una vaga de cures, educativa, i de consum, a més de la laboral als centres de treball”. La regidora, expressa amb molt entusiasme, que cal anar endavant i amb mes força: “L’any passat va ser una inflexió molt potent -comentava en la presentació del balanç d’actuacions de la Regidoria- i vam veure al carrer gent molt diversa, amb alegria reivindicativa, i ganes de seguir endavant. Hem viscut un any de moviments reaccionaris en contra del feminisme i del col·lectiu LGTBI, contra el dret al propi cos, i contra la pròpia llei de violència de Gènere. Són reaccions d’odi contra els avanços de l’alegria. Aquest 8-M hem de ser massivament al carrer i defensar d’una manera més contundent encara el nostre full de ruta que és molt clar”.
Laura Pérez, la regidora de feminismes i LGTBI, del Govern d’Ada Colau, remarca que l’ajuntament de Barcelona porta 4 anys de polítiques feministes que al voltant del 8 de març s’ intensifiquen amb més activitats. Des del Consistori s’impulsen i es recolzen les que programen els Consells de Dones dels districtes de la ciutat, així com de diverses entitats i organitzacions feministes. Cal destacar, entre altres activitats, l’atorgament del Premi Maria Aurèlia Capmany que enguany es lliurarà al Mercat de les Flors, de Barcelona. Pérez destaca que han tingut molta acceptació els punts liles d’informació: “No Callem” i el protocol firmat amb els locals d’oci, la defensa del treball de cures, la posada en marxa del projecte Carolines, per a transsexuals, així com la posada en marxa dels protocols d’actuació contra la violència, els feminicidis i la implantació de programes de formació i d’acompanyament laboral.
La paritat real encara no existeix
A Catalunya, cada vegada són més els consistoris que es declaren “Ajuntaments feministes”. Això avala una proposta política que pot i deu generar transformació des del món local, creant xarxes des de les diversitats, desmantellar privilegis i discriminacions. Segons la CUP, un dels partits impulsors d’aquesta declaració que “defensen feminitzar espais en l’àmbit social, laboral, personal, polític als seus pobles i ciutats… On combatre i reconstruir les dinàmiques i lògiques patriarcals que encara imperen. També implica abordar les violències masclistes amb profunditat des de la sensibilització -mai suficient-, des de l’agitació i la presa de consciència sobre el feminisme.
La declaració oficial de la Diputació, és un Manifest que s’ha llegit en molts “Ajuntaments feministes”. Alguns ho han fet públicament el dia d’obertura de la campanya. Aquest document entre altres coses també remarca «que és necessari acabar amb la feminització de la pobresa, la manca de polítiques de conciliació, la bretxa salarial, la precarietat i la discriminació en l’accés a l’ocupació i la promoció professional». A Mataró, a l’acte institucional celebrat s’ha defensat la necessitat d’igualtat en l’àmbit laboral tant a nivell salarial com de reconeixement i oportunitats. I ho ha fet Cristina Almeida en una conferència que ha portat per títol: “Las mujeres que no tuvo la Constitución”. Almeida ha estat molt crítica amb el possible retrocés dels avenços de les dones si les dretes accedeixen al poder. Bote ha recordat que les polítiques d’igualtat han d’arribar a totes les dones i per això, Mataró, “a banda de les mobilitzacions pròpies del 8 de març, el grup d’entitats Teixit de Dones organitza l’Onada Violeta que sortirà diumenge 10 de març a les 11 h des de l’Ajuntament i finalitzarà a la plaça de la Pepa Maca, on es representarà “He nascut dona”, dirigida per Enric Domingo, i protagonitzada per les dones del taller de teatre “Dones en Acció”. [Mireu més activitats a Mataró].
Cal destacar que també en aquest 8 de març, la majoria de partits polítics s’han pronunciat contra la violència masclista. La diputada d’ERC, Jenn Díaz ha anunciat des del faristol del Parlament de Catalunya que: “fa deu anys vaig patir violència masclista física i psicològica. I ho vull denunciar des d’aquí no com a víctima sinó com a supervivent”. Díaz ha tardat molt de temps a reconèixer-se com a víctima. Ara que ho ha fet ajudarà, en la mesura que pugui, a altre víctimes a fer tot un treball intern i personal per sortir-ne empoderades.
Díaz ha participat ja en actes reivindicatius aquest dies i “espera ser molts i moltes per continuar lluitant pels drets de les dones. Penso que són tantes les discriminacions que patim les dones i tan quotidianes, que tenim molta feina per endavant”.
+Les dones periodistes i les professionals de la comunicació van fer una concentració al matí del 8 de març als Jardinets de Gràcia ( Barcelona) . Les treballadores audiovisuals i redactores de Tv3 també es va unir a la vaga, i van fer una concentració a la porta dels estudis