Seguim confinats i aïllats pel coronavirus, però podem aprofitant el temps gaudint de les creacions que ens ofereixen on line.

Una familia en casa a Madrid. Foto Jaime Villanueva

Una familia en casa a Madrid. Foto Jaime Villanueva

Només seleccionar cada dia una projecció diferent i situar-se amb comoditat davant d’una pantalla de l’ordinador, tauleta o Tv. I tant si esteu en família o en solitari, es pot organitzar el visionat amb imaginació, amb crispetes (si teniu) o amb  alguna cosa per a picar. Podeu escollir entre pel·lícules  o obres fa poc estrenades, o les que ofereixen per Internet les televisions o les plataformes. Algunes projeccions són gratis i altres s’obren per primera vegada al públic dintre de  la campanya #Quedat a Casa.  Consulteu article d’El País sobre les conseqüències per a les sales de cinema.

🎭  Cinema Català per gaudir en el sofà

Si voleu recuperar alguns títols emblemàtics de Tv3  consulteu  TV3 a la carta, s’hi poden recuperar les principals pel·lícules per a televisió de la televisió pública catalana nominades als guardons, que fan un viatge a diversos moments de la història de Catalunya com Vida Privada dirigida per Sílvia Munt i basada en l’obra de Josep Maria de Sagarra, amb Aida Folch i Pablo Derqui o  La llum d’Elna, dirigida per Sílvia Quer i ambientada als anys 40 al sud de França, a la Maternitat d’Elna, que acull dones embarassades que fugen de la Guerra Civil. [Mireu les pel·lícules  de Tv3 a la carta] Malgrat que totes no es podem veure encara mireu l’enllaç.

Es molt recomanable “Cançó per a tu” amb Candela Serrat, en la que la filla de Serrat canta i ho fa bastant be. Aquest telefilm és d’Oriol Ferrer segueix una història d’amor des de la dècada dels 60 fins als anys 80 a Catalunya .

Algunes plataformes com Prime Video,  Movistar, Netflix o HBO, durant aquest mes d’abril et permeten veure pel·lícules  gratis, però la majoria només dones 30 dies de prova. Cal subscriure’s i després si us convé seguir, cal apuntar-se i pagar al quota. [Més info ]. A Prime Video es veuen directament sense suscripció, i a 30 dies de prova

Cal aprofitar aquests dies de confinament per recuperar les pel·lícules catalanes que encara no has pogut veure. La Plataforma Filmin ofereix al seus abonats pel·lícules per a veure, i als que ho demanin ofereixen films des de 1 a 4 euro[ podeu consultar a la versió catalana FilminCAT . [+info  a l’espai d’Àrea Visual]
També trobareu info sobre aquest tema  a Time Out.

La plataforma GoFile també ofereix algunes de les pel·lícules d’estrena, com a Joker o 1917. Mirar llistat al Facebook d’Autoescula Jábega . Però cal tenir en compte que cal descarregar-se a l’ordinador cada pel·lícula. i com tenen tantes gigues,  es comenta que  a vegades es para la imatge o el so.

🎭  El millor cinema completament gratis

A qui li agradi les pel·lícules clàssiques i antigues trobarà el que busca a la Filmoteca de Catalunya.  En aquest enllaç podeu accedir a tota la col·lecció.

A  la plataforma Zoowoman es pot trobar un bon número de films en les que les protagonistes son dones, però la majoria d’elles no tenen subtítols en castellà, i són en versió original subtitulades en angles.

Televisión espanyola també ha obert la  seva “Cinemateca” que podeu consultar la WEB.

És molt interessant l’article de la Vanguardia sobre aquest tema, que entre altres coses, comenta que si cerquem  “películas completas” a YouTube, podem trobar un camp molt heterogeni  de films  que no han sigui reclamats pel seus  creadors, i “fan films” o pel·lícules realitzades per aficionats. Mireu La Vanguardia-cine.
Cal tenir en compte que a Youtube també podeu trobar les vostres pelis favorites, buscant per països o per títols concrets.

És molt recomanable la Plataforma de préstec de films on line, que han obert la Biblioteques de Catalunya. La plataforma eBiblio Catalunya ha incorporat més de 2.300 títols de pel·lícules per visualitzar en línia a través del nou servei, ebibliocat.efilm. El catàleg que s’ofereix inclou pel·lícules, curtmetratges, concerts i documentals..
Els usuaris de les biblioteques del Sistema de Lectura Pública de Catalunya poden accedir de manera gratuïta a l’E-film. Per accedir a aquests continguts digitals només cal disposar del carnet d’usuari d’una biblioteca del Sistema de Lectura Pública de Catalunya i identificar-se a la biblioteca digital eBiblioCat.

Rakuten també ofereix pel·lícules gratis , però les tindreu que veure ‘les amb anuncis intercalats: https://rakuten.tv/es/gardens/avod

🎭  Estrenes de teatre a la sala d’estar

Deia Arthur Miller que “el teatre no pot desaparèixer perquè és l’únic art en què la humanitat s’enfronta a si mateixa”. Tot i que també opinava que veure una obra teatral no consisteix a seure individualment davant de la televisió. És una acció compartida amb la resta de la platea. Però la distància que ha imposat el coronavirus entre els espectadors fa que, en aquests moments, el teatre només pugui ser gaudit a través de les limitacions d’una pantalla, en el confinament provocat per la quarantena. Amb els teatres tancats i les funcions cancel·lades, proliferen les iniciatives per mantenir viva l’escena. Barcelona aixeca el teló digital fa propostes teatrals en línia. Equipaments com el Teatre Lliure, el Liceu o el Mercat de les Flors posen obres senceres a disposició del públic mentre duri el confinament.

A #Teatreacasa destaquem les propostes del Grup Focus, que gestiona alguns dels grans teatres de Barcelona, es suma a les iniciatives per portar el teatre a casa. Al seu web ens ofereix, gratuïtament, els espectacles ‘Adossats’, de Ramon Madaula, que es va poder veure al Teatre Romea el 2018, i ‘El fantasma de Canterville’, d’Oscar Wilde i amb Joan Pera, que es va veure al Teatre Condal el 2018. A més, també posa a disposició del públic les adaptacions en format de tv-movie de quatre altres èxits teatrals: ‘El nom’, amb Joel Joan, ‘Desclassificats’, d’Abel Folk i Joan Riedweg, i ‘Res no tornarà a ser com abans’ i ‘Germanes’, les dues de Carol López. [Consulteu les obres de Focus]

També podeu consultar més a la “teatroteca” de Teatre Catalunya. El TNC ofereix fins a 60 textos teatrals. Mireu TNC. L’oferta del Lliure la trobareu a #LliureAlSofà.
El Festival Temporada Alta regala píndoles d’arts escèniques per gaudir des de casa amb la iniciativa #AntiVirusTA . Mireu el Llistat.

Hi ha moltes sales petites com Sala Flyhard,  Versus o el Teatre Eolia  que també han penjat on line les seves ultimes estrenes. Mireu BTV.

Algunes Companyies de teatre també han decidit mostrar les seves obre online  com La Calorica o La Minimal amb Apocalipsis, una obra molt adequada pels temps de corona virus, que es va estrenar el l’Auditori de Sant Cugat. Tambe cal destacar a  Matria de Carla Rovira, sobre la memòria històrica.
Mireu Traveler.

A l’arxiu de TVE Catalunya hi trobaràs desenes d’obres de teatre en català, interpretades per grans actrius i actors de la nostra escena. Trobareu les obres per anys, i vereu que hi autèntics tesors. Car recuperar obres com per exemple: Berenàveu a les Fosques de Bernet i Jornet.

 

La millor opera dels ultims temps

En Catalunya El Gran Teatre del Liceu se suma a l’oferta virtual amb el programa #ElLiceuaCasa, en què comparteix algunes de les seves produccions de temporades anteriors a través de diferents canals, com per exemple la plataforma digital My Opera Player, amb el codi OperaEnCasa. Però també els més petits podran gaudir de grans òperes sense sortir de casa perquè la programació també inclou quatre muntatges per a públic familiar. Els espectadors poden accedir en obert al seu canal de Youtube a tres espectacles de Comediants: ‘La petita flauta màgica’, ‘La Ventafocs’ i ‘El jove barber de Sevilla’. El conte simfònic ‘Pere i el llop’, de Serguei Prokófiev, tanca el primer lliurament d’aquesta programació que compta amb material didàctic de cada peça per fer l’experiència operística més enriquidora per als més petits. [Consulteu Youtube Liceu Opera Barcelona] I mireu també l’enllaç de BTV.cat.

I cal tenir molt en compte el teatre i l’òpera que es fa a Madrid, i consultat Plataformes en línia on gaudir de es millors a òperes i obres  e teatre de forma totalment gratuïta, que odereixen la possibilitat de gaudir de les operes que ofereix el Teatre Real de Madrid, com per exemple, Madame Butterfly

Una de las grans institucions a nivell mundial, MET – The Metropolitan Opera, nos brinda con les conegudes com Nightly Met Opera Streams,  on podem gaudir de grans títols en obert. Les produccions tindran lloc a les 00:30 h, i estaran disponibles durant las següents 20 h. En el catàleg, hi han  òperes tan reconegudes com Carmen, La Boheme, Il Trovatore o La Traviata, entre altres. Consultar l’article publicat  a El País:

🎭  La dansa en confinament

Cesc Gelabert a l’informatiu de Tv3

Sol Picó, va defensar a l’Informatiu de Tv3, després de mostrar una petita coreografia al salo de la seva cas que:  “el moviment es bo per al confinament, i es pot ballar a casa, malgrat que sembli que no tenim suficient espai”.  Aquest es el més de la dansa amb el Dia Internacional que no es podrà celebrar, però segur que sorgiran moltes actuacions per la Xarxa, Eva Campos, directora del Spring DanceFilm Festival i fundadora de l’associació Plat Artístic de Cerdanyola del Vallès proposa una iniciativa artística durant el confinament: “Volem promocionar el gènere del cinema de dansa i animar als veïns i veïnes a que facin alguna cosa creativa a casa”, explica. Mireu la info a  Tot Cerdanyola.  Mitjançant petits vídeos, Campos defensa que es pot fer dansa també dins de casa. “No cal deprimir-se, segueix havent-hi opcions per divertir-se i seguir creant”, afirma. Ja sigui a la terrassa de casa, amb les plantes del balcó, o endreçant l’habitació, Campos demostra que no cal estar dins un estudi per treballar.

Cal destacar que  el Mercat de les Flors invita a veure  vídeos com el d’Israel Galván i Akram Khan,  o el de la companyia TPO.

I per gaudir de la dansa a casa, El Petit ballet de Barcelona ofereix un petit resumen dels seus espectacles, com “El Viatge” , o “Del Barroc al Rock”. Mireu Facebook.
També podeu mira sobre el projecte realitzat a agost del 2018 a Burkina Faso. Així com un resum de les espectacles 2017: