La marxa exploratòria per Sant Antoni va servir per demanar canvis de disseny en els espais de vianants.

A la convocatòria realitzada pel Consell Rector de Persones amb Discapacitat (IMPD), al costat de l’Àrea d’urbanisme i participació de l’Ajuntament de Barcelona, hi van acudir unes 60 persones. Totes havien sigut invitades a una “Marxa” per la superilla de Sant Antoni, perquè tinguessin l’oportunitat d’aportar propostes per al projecte de la superilla Barcelona de l’Eixample.

La presentació de la convocatòria la va realitzar Joan Ramon Riera, president de l’IMPD, junt amb Janet Sanz, tinenta de l’alcaldia i consellera d’Urbanisme, Ecologia i Mobilitat, i després van acompanyar a els diferents grups que van fer el passeig amb els tècnics.

Cal destacar que aquesta “passejada Informativa” havia estat demanada mitjançant una carta oficial, enviada a l’ajuntament, per Carme Riu i Pascual, com a presidenta de l’associació DONES NO ESTÀNDARDS i com a membre del Consell Rector, perquè quan van conèixer el projecte de posar en marxa La superilla a l’Eixample, van qüestionar la col·locació de llambordes en els carrers de vianants. “No van estar gens d’acord amb la seva implementació, sobretot, perquè les “llambordes” de vianants impedeixen transitar  les persones amb discapacitat segons Carme Riu. Uns dies després es va convocar una reunió amb els tècnics i polítics on es va proposar , el dijous 20 vam ser convocats a la passejada col·lectiva”.

La convocatòria va ser un èxit, hi van assistir moltes persones amb diverses discapacitats, físiques, de visió. Aquesta àmplia resposta era lògica, ja que cal tenir en compte que les persones amb discapacitat estan en període electoral (fins al 19 de juny) i han de votar els nous representants del Consell Rector, l’IMPD). La majoria dels participants eren integrants de les candidatures que s’hi presenten (*).

Carme Riu , estava acompanyada d’alguns dels candidates i candidats de “Barcelona també és nostra“, candidatura conjunta i paritària, que té com uns dels seus punts d’acció la millora de la mobilitat a la ciutat, i reivindiquen que al disseny de la ciutat sempre s’hi es tingui en compte a les persones amb cadira de rodes o amb especial dificultat de trànsit”.

Escoltar per a canviar les coses

Durant la marxa exploratòria amb els tècnics responsables del projecte van poder comentar el que hi trobaven i van fer propostes per contemplar-hi l’accessibilitat, esperant que no es torni a fer  en la superilla de l’Eixample. “En aquest recorregut vam transmetre les nostres opinions, i no només sobre el terra que trepitjàvem, sinó també sobre altres punts com la previsió de zones d’aparcament perquè persones conductores amb discapacitat puguin deixar-hi els seus cotxes i, sense necessitat d’ajuda externa,  puguin ells mateixos descarregar la seva cadira de rodes”.

Evidentment, aconseguir la independència en la mobilitat és una reivindicació antiga d’igualtat que han defensat des de sempre. Bertran de Five, que també forma part d’aquesta candidatura,  va manifestar que: “malgrat que està bé que hi hagi  carrers de vianants,  no s’haurien d’eliminar les cantonades de l’Eixample, que serveixen tant per a la càrrega i descarrega com per facilitar un aparcament temporal per a nosaltres”.  Per la seva part, les persones cegues també es van queixar que a terra s’havia de delimitar millor les rodones petites que a ells els serveixen d’orientació per transitar d’un lloc a l’altre.

D’una forma o altra, es pot afirmar que la marxa va ser molt positiva i es va comprovar com les persones tècniques i polítiques presents van mostrar públicament el compromís que les propostes comentades  serien al projecte definitiu.  De fet, Janet Sanz ens va assegurar  que: “Al projecte Superilla Barcelona no s’hi posarà  els tipus de llambordes que pensaven i es tindran en compte tots els suggeriments i propostes. Aviat s’enviarà a les representants del món de la discapacitat un projecte alternatiu, abans de la seva aprovació definitiva”.

A tenir en compte!

El dia 10 de juny es reunirà el Consell Rector de l’IMPD amb els tècnics del projecte, que els presentaran el projecte de les superilles reformulat

(*) Podeu consultar +info sobre la Candidatura a l’article anterior publicat a Món Comunicació.