Trobada Internacional de Comunicació amb mirada feminista amb professionals de diversos països

El periodisme i la comunicació amb perspectiva feminista va tenir protagonsime a Barcelona, on es va realitzar la Trobada Internacional de Dones Periodistes i Comunicadores de la Mediterrània ‘Comunicar la Mediterrània amb mirada feminista’ el 4 i 5 de novembre, a la seu de l’Institut Europeu de la Mediterrània, a l’IEMED  (Institut Europeu de la Mediterrània).

Aquesta trobada feminista va recordar la seva història. Fa 26 anys que es va celebrar la primera en el 1995 organitzada per l’Associació de Dones Periodistes (ADPC), i per la Red Europea de Mujeres Periodistes (REMP), que es va crear dintre de l’associació, amb l’objectiu de reunir talent femení entre les dues ribes del Mediterrani. Durant diferents anys, es van realitzar trobades en països de les dues  i es van construir vincles de comunicació i informació entre  dones periodistes i comunicadores.

Participació de dones professionals d’arreu del món

A la trobada, organitzada per Alicia Oliver, coordinadora de la REMP va reunir a dones professionals de diferents parts del món: Líban, Grècia,  Palestina, Turquia, Bòsnia i Hercegovina, Egipte, Espanya i Marroc. L’esdeveniment va comptar amb la col·laboració de l’ l’IEMED, de companyes de Xarxa Internacional de Periodistes i comunicadores (XIDPIC.cat), que publica La Independent, i del Diario Feminista.  Van assistir periodistes de diversos mitjans feministes,  que participen en la Red Internacional de Periodistas con Visión de Género (RIPVG), com són Ameco Press iFeministiskt Perspektiv, de la Fundación Euroarabe, així   com representants del Col·legi de Periodistes, del Sindicat de Periodistes i  de l’Observatori Mediterrani de la Comunicació (OMEC), que es desenvolupa  des de l’UAB.  [Consulteu l’article molt  complert publicat per Drina Ergeta a La Independent]

Les conferències  i taules de debat van ser protagonitzades  per prestigioses dones professionals, de diversos països, presencialment i també per vídeo-conferència. Cal destacar que es va donar molta importància al paper de les dones en l’ecologia, a la taula  ‘Comunicación, ODS y Agenda 2030 en el Mediterráneo”, amb l’objectiu de reflectir els efectes del canvi climàtic en el Mediterrani. Aquesta taula es va iniciar amb una conferència de Nariman El Chamaa, periodista i presidenta de la ONG Donia para el Desarrollo Sostenible-Líbano, i van partcipar  Dionysia Vovou, comunicadora i activista feminista grega, Carme Gual, directora de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament (ACCD) i va ser moderada per la periodista de RNE-Ràdio4, Pilar Sampietro.

La importància de la mirada feminista al Mediterrani

En altra taula es va aprofundir  sobre ‘Movimientos sociales, Paz y Migración en la Mediterránea’,  i es parlar de com va  ser el paper de les dones àrabs dins de les revoltes socials i com aquestes van representar una transformació social en aquell moment. Van participar Alaa Karajah, periodista palestinai activista feminista i Sahar Talaat, professora de la Universitat Future (Egipte) i Jordi Solé, de la Comissió d’Assumptes Exteriors del Parlament Europeu. La periodista Cristina Mas, va ser moderadora,

El divendres 5 de novembre es va presentar la conferència ‘Situación professional de las periodistas’, on es reflectia com estava el periodisme femení avui dia i si la pandèmia l’havia afectat, amb participació per Sahar Talaat, s’Egipte, Burcu Karakaş, corresponsal de Deutsche Welle (Turquia); Hayam Kamel, productora de la TV 218News; de Libia i Zuliana Lainez, vicepresidenta de la Federació Internacional de Periodistes (FIP); i moderada per Laia Serra, secretaria d’Igualtat del Sindicat de Periodistes de Catalunya.

També va ser molt interessant la taula ‘Buenas prácticas de comunicación no sexista’, on es va mostrar el paper de les TIC al món de la comunicació i informació. En aquest últim debat, hi eren Zoubida El Fathi, periodista de Radio i TV SNRT; Lola Fernández, directora de comunicació de la Fundació Euroárabe; Tona Gusi, directora de La Independent; Cristina P. Fraga i Marta Ortiz,  directora i presidenta d’Ameco Press; Jenny Rönngren, editora de Feministiskt Perspektiv; Patricia Mayorga, presidenta de la Asociación Mundial de Mujeres Periodistas y Escritoras (AMMPE); Rosa Mª Rodríguez Quintanilla, coordinadora de la Red Internacional de Periodistas con Visión de Género (RIPVG). La taula amb participants presencials i virtuals va estar moderada per Beatriz Villarejo, editora del DF-Diario Feminista. [Podeu veure els videos curts d’algunes participants al Facebook d’Alicia Oliver]

Es va parlar a fons de molts temes, entre altres, sobre la situació de les dones als països àrab (amb un evident retrocés i persecució després de les primaveres àrabs) dels problemes dels exiliats (sobretot de les exiliades); del paper progresista continuat de les periodistes als diversos mitjans, de l’implicació del parlament europeu i Europa, i sobretot, de com establir llaços permanents i eficaços per avançar conjuntament.

Al final del primer dia, a la nit, la jornada es va clausurar amb una cançó de Marina Rosell, per a recordar que ella també va cantar en aquella primera trobada a Barcelona, a l’any 1995, convidada per Monserrat Minobis,   que va ser la seva amiga, alma mater,  de la primera associació  de dones Periodistes, i també de la Independent (entre altres responsabilitats) i que abans de morir, fa dos anys, volia organitzar aquesta trobada.

En la inauguració va parlar  Victoria Alsina, consellera d’acció Exterior de la Generalitat, que va explicar que “la perspectiva de gènere i feminista està present a totes les polítiques públiques de la Generalitat”, i  va remarcar que el seu compromís és “estrènyer la xarxa de dones periodistes de la Mediterrània”. A la clausura va ser protagonista Tania Verge, consellera d’Igualtat i Feminismes del Govern Català. També va ressaltar el valor de les xarxes, va recordar que sense feminisme només hi ha una mirada parcial a la premsa i que és deure de les institucions públiques i governs fer possible que les i els periodistes puguin treballar en llibertat i sense violència.        Julia L. Tremols  i Mari Loly Valenzuela (Col·laboradora AMC)

Consultar

*La Vanguardia:  La voz de las periodistas al sur del Mediterráneo
*La Independent. Sobre el paper de l’agència de Noticies, en la informació Internacional i de la Mediterrània. Article de Tona Gusi que resumeix la seva intervenció a la Trobada. Consolidar una Xarxa Mediterrània de periodisme feminista:
 *Catalunya Plural, que “Amb Veus feministes en mitjans masculinitzats: els casos del Líban, Egipte i el Marroc” ; va entrevistar a Nariman Al Chamaa i Sahar Talaat;periodistes deLiban i d’Egipte. Mireu Foto
Fotos, J. L-Tremols,Trobada, Mitjans i