Cal destacar les produccions de les directores que s’estrenaran aquesta temporada.  

Amb la pandèmia  s’han reduït el nombre de filmacions, sobretot pel que respecta al cinema català, que malgrat que la situació la indústria del cinema es recupera i exhibeix ambició per recuperar l’embranzida i el públic aquest 2022 (*)

Les primeres espases del nostre cine protagonitzaran aquest nou any cinematogràfic: J. A. Bayona, Isaki Lacuesta, Carla Simón, Pilar Palomero, Cesc Gay, Albert Serra, Jaime Rosales o Javier Ruiz Caldera. I entre ells, les dones,  han pogut seguir rodant gràcies a l’èxit al 2018 i al 2019, que van tenir els seus films. Malgrat que la major part encara no tenen data d’estrena.

El cine català -i l’espanyol-, esperen un horitzó cinematogràfic més normalitzat aquest 2022, amb propostes d’altura per fer enfilar les xifres d’assistència de públic a les sales, més enllà del que puguin oferir superherois i seqüeles arribades de Hollywood. [+info a TV3]

Entre les estrenes i seguint el reportatge emès per l’informatiu de Tv3, destaquem:

-> “Alcarràs”  Carla Simón amb el títol d’aquest poble: Alcarràs, torna a la proximitat i als seus orígens. En el seu segon film després del celebradíssim debut, “Estiu 1993”. Ara trasllada l’intimisme a terres lleidatanes, seguint la família Solé, que, després de 80 anys conreant la mateixa terra, es reuneix per fer l’última collita.

->La maternal“, Pilar Palomero, aprofita l’èxit de “Las niñas”, una altra de les òperes primes més sonades i multipremiades dels últims anys, per continuar aprofitant realitzant  “La maternal” amb altra història sobre la maternitat.

->Altres autores que estan a punt de presentar obres són Alba Sotorra, Maria Ripoll, Laura Mañà i Meritxell Colell. Retrats sobre feminitats i sexualitats desacomplexades a “Francesca i l’amor”, d’Alba Sotorra, amb una protagonista de 60 anys, artista plàstica, que decideix buscar parella en una aventura esbojarrada i extravagant tractada amb molt d’humor i alegria de viure.

->Maria Ripoll,  estrenarà aviat “Nosaltres no ens matarem amb pistoles”. El retrobament d’un grup d’amics després d’anys sense veure’s fa brotar el record etílic d’antics amors i ferides, viatjant a un passat que enyoren i, alhora, temen. Una festa major, una reunió d’amics i molts draps bruts entre amics… És una nova comèdia dramàtica de la directora catalana. La cinta està protagonitzada per Ingrid García-Jonsson, Elena Martín, Joe Manjón, Lorena López i Carlos Troya.

->”Un novio para mi mujer” és la proposta de Laura Mañà. Una comèdia rodada a Barcelona, amb intents de ruptures sentimentals, seductors de la vella escola i la necessitat de recuperar l’autoestima. En el repartiment, Belén Cuesta, Hugo Silva, Diego Martín i Ángela Cervantes.

->”Duo” és la nova aopsta de Meritxell Colell. Després del remarcable debut amb “Con el viento”, Meritxell Colell profunditza en el món de la dansa què continua sent estan al rerefons. L’argument gira al voltant d’una parella de ballarins que, després de 24 anys compartint vida personal i professional, emprèn la seva darrera gira.

->”Unicorns”, sota la batuta d’Àlex Lora, presenta un drama que compta amb el català en la versió original i Greta Fernández en la pell de la Sofia, que vol trobar la relació perfecta amb el seu “nuvi”, fugint d’etiquetes i explorant la seva sexualitat, amb els dubtes i contradiccions que això comporta.

->Sinjar, o les dones trencades per la guerra. Aquesta pel·licula d’Anna M. Bofarull és una de les més esperades del cinema català  en aquesta temporada, que s’endinsa en un marc de guerra global amb una triple història coral de tres dones (interpretades per Nora Navas, Halima Ilter i Iman Ido Koro) que directa o indirectament han estat víctimes d’Estat Islàmic. Ha estat rodada al Kurdistan iraquià, Barcelona, Tarragona i Sant Boi. Es vol estrenar aviat, però encara no disposa de data. [+info]

 ->”La voluntària” de Nely Reguera compta amb Carmen Machi per protagonitzar el seu segon film, ambientat a Grècia. Una doctora jubilada que es mor de ganes de tenir nets, decideix viatjar a un camp de refugiats on els nens necessiten, segons el seu parer, gent que sigui exactament com ella.

-> Però les pel·lícules, tan catalanes,  o internacionals que s’espera tinguin èxit i s’estrenen a partir d’aquest gener, la majoria les dirigeixen directors reconeguts, i elles tenen papers destacats com a actrius protagonistes o de repartiment.  Entre elles destaca “Competencia oficial”, que s’estrenarà al febrer, una pel·lícula en clau autoparòdica, rient-se dels egos i de les estrelles del mateix cinema. Amb Penélope Cruz com a excèntrica directora, brillant en un tipus de personatge que no li havíem vist abans, dirigint amb mà de ferro Antonio Banderas i Oscar Martínez. La productora catalana Mediapro ha comptat amb la direcció  amb el tàndem argentí format pels directors Gastón Duprat i Mario Cohn.[+info a Tv3]

Cinema Internacional amb gastronomia i aventures

El cinema internacional arriba farcit de superherois, seqüeles, animacions i bon cine independent. I tots ells, amb una missió conjunta: que el 2022 sigui el que remunti definitivament la situació dels cinemes i les xifres de públic prepandèmiques. I tot i que mirar de fer prediccions sobre les novetats cinematogràfiques pot ser temerari en temps de covid, el cine internacional ja té a punt dates i projectes per al nou any.[+info a Cinema Internacional Tv3]

Entre les pel·lícules que ja s’estan estrenant aquest mes de gener destaquem:

->Aquesta pel·lícula:  “Delicieux” (Deliciós), és una estrena amb èxit garantit, Éric Besnard ha sabut barrejar, la gastronomia, l’amor i la revolució. Malgrat que es basa en la vida real d’un cuiner, Manceron, que va fundar el primer restaurant a Franca, gràcies al suport i l’embranzida de la seva assistent; Louise , però no resulta molt creïble l’apoderament d’aquesta dona, ni la tendressa amb què és tractada pel cuiner. En les albors de la Revolució Francesa, el prestigi d’una casa noble depèn sobretot de la qualitat de la seva taula. Quan el talentós cuiner Manceron és acomiadat pel Duc de Chamfort, perd el gust per cuinar i decideix tornar a la seva casa al camp. Allà coneix la misteriosa Louise, qui li torna la passió per la cuina i l’ajuda alliberar-se de la injustícia. Molt bona interpretació d’Isabelle Carré, Grégory Gadebois, i els altres intèrprets.

Cal destacar  les recomanacions de cinema 2022 del Cinèfil, però cal mencionar que entre més 20 pel·lícules només hi ha 2 dirigides per dones.

També cal destacar el reportatge sobre les millors 60 estrenes del 2022, que han seleccionat  a Fotogramas, i  subratllar les poques pel·lícules dirigides per dones escollides, però val la pena comentar algunes de les estrenes seleccionades [info a Fotogramas]

Destaquem:

->”Coda”:  Remake de la francesa ‘La família Bélier’, aquesta pel·lícula de Sian Pudir va ser tota una sensació en el Festival de Sundance. La història segueix a una jove (interpretada per una brillant Emilia Jones) que ha de bregar amb el fet que és l’única persona que escolta en una família de sords. S’estrena el 14 de febrer.

->”¿Qué vemos cuando miramos al cielo?”. Premi de la crítica internacional (FIPRESCI) en el Festival de Berlín, aquesta joia del director georgià Alexandre Koberidze pot explicar-se ja entre les millors del 2022. Compte una història d’amor carregada de màgia mentre captura l’atmosfera única de la capital històrica de Geòrgia, amb la seva cotidianeidad i els seus gossos de carrer aficionats al futbol. S’estrena el 12 de gener.

->“Macbeth”: el nou film de Joel Coen es ‘The Tragedy of Macbeth’ és una adaptació poderosa de l’obra de William Shakespeare. La història ja la coneixem (un presagi d’unes bruixes alimenta les ambicions d’un lord per a convertir-se en el pròxim rei d’Escòcia), però el que ofereix Coen (per primera vegada sense el seu germà Ethan Coen) és una posada en escena expressionista i sorprenent. S’estrena 14 de gener.

->El callejón de las almas perdidas”.  Cate Blanchett i Rooney Mara coincideixen set anys després de ‘Carol’ al costat de Bradley Cooper, Toni Collette, Willem Dafoe, Ron Perlman i Richard Jenkins entre altres. Guillermo del Toro els dirigeix a tots ells en el remake de ‘El carreró de les ànimes perdudes’, de 1947. S’estrena 21 de gener

->“Un pequeño mundo”. Aquest petit món al qual es refereix el títol és, ni més ni menys, que el pati d’un col·legi. Aquest és l’escenari per als conflictes morals de la jove protagonista en aquesta aclamada pel·lícula de Laura Wandel. Una autèntica joia en 2022. Estrena 4 de febrer.

Fotos de T; El Cinèfil i de distribuidores i productores.

(*) S’anomena els títols de les pel·licules en castellà, perquè no han sigut doblades al català.