Dissabte 11 de juliol tornará a tenir lloc una concentració a la platja  Nova Icaria, per què malgrat les promeses no ni hi ha servei de suport.

Segons les reunions que van tenir la Comissió de Platges amb l’Institut de les Persones amb Discapacitat de l’Ajuntament de Barcelona, el servei de bany assistit tindria que haver funcionat des del 20 de juny,  però només es va establir un petit servei algunes dies en la platja del Fòrum.

Ja fa un més que les persones amb discapacitat demanen el servei d’ajuda amb les cadires amfíbies i personal adequat d’atenció funcionava l’any passat a 4 platges de Barcelona. El dissabte 13 un grup d’unes 60 persones van passar dues hores al sol en una concentració que havia organitzat la Comissió de Platges. Ara que tothom ja es pot banyar pràcticament sense restriccions,  les persones amb diversitat funcional, han perdut el que ja havien aconseguit després d’una lluita de més de vint anys.”Les circunstancies ens obliguen  a tornar a convocar una concentració el dissabte 11 de juliol. Tenim que seguir lluitant. Creiem que amb la força i el suport de la ciutadania tornarem a conquerir aquest dret que ja teníem”, explica  Carme Riu, presidenta de Dones no Estàndards, que forma part de la directiva d’aquesta Comissió coordinadora. En aquesta nova concentració es tendría que preveure acompanyament  de servei sanitari. En aquests dies amb cestem podrien sofrir alguna insolació.

Malgrat que a la Web de l’Ajuntament s’anuncia que ja s’ha iniciat el servei a la platja de Nova Icària (mitjançant cita previa i horari establert)  i que durarà fins el 27 de setembre,  ara per ara només funciona un petit servei de suport a la Platja del Fòrum, algunes hores i només 3 dies a la setmana. Ramón Lamiel, gerent de l’Institut Municipal per les Persones amb Discapacitat (IMPD)  es va comprometre  que el 20 de juny a estaria a punt el servei en les platges Nova Icària i Fòrum, pero les persones amb discapacitat que han acudit a la primera platja, a la que s’arriba fàcilment amb el metro Vila Olímpica, es van trobar  que res havia canviat. En una nova reunió d’aquest dimarts van exigir que es solucioni ja aquest tema.  “Com es pot arribar a un compromís i no complir?”, es pregunta Carme Riu.  En la reunió anterior amb el gerent, els va assegurar que les seves demandes serien ateses, i que s’havia elaborat un protocol, que ja estava aprovat per l’Agència de Salut Pública, per garantir al menys que hauria servei en dos punts. De moment el suport a la platja del Fòrum ho porta personal del mateix IMPD, pero només 3 dies a la setmana. Els altres dies, al igual  que el servei a Nova Icària que hauria d’ obrir aquest el diumenge,  ho ha de portar la mateixa empresa contractada: EULEN. Però ara per ara, no es sap quan començaran la seva feina.”Aquesta empresa manté en vigor el seu contracte amb l’Ajuntament, i segueix cobrant per un servei que no porta endavant.  De moment no es coneixen les raons que te l’empresa per aquest retard”. Per si de cas, la  Comissió no acepta que només sigui un “retard” i vol que el servei es posi en marxa ja. (*)

El passat dissabte 13 de juny, un  grup d’unes 60 persones  van participar en un una concentració convocada per la comissió coordinadora  que va demanar que és tornés  a instal·lar un servei complet d’ajuda en les 4 platges que funcionaven l’any passat, per què  les persones amb diversitat funcional, es puguin banyar  i gaudir de la platja, com a tothom. “No volem fer passos endarrere i tornarem a reivindicar  un servei que van aconseguir, i l’any passat va funcionar bé”. La portaveu  Montse Font explicava a la concentració, que l’exclusió de persones com ella de les platges  és un greuge molt greu que cal solucionar. “Si parlem d’igualtat,  les persones amb diversitat funcional tenim el mateix dret de gaudir de la platja com a qualsevol altre, i volem tenir els mateixos drets. Som  el 10 % de la població i encara tenint dificultats de mobilitat de tota mena per la ciutat i per l’accés a molts llocs. Exigim que es torni a posar en marxa el mateix servei que teníem, i que cal reconèixer que ja era mínim, però no acceptarem que sigui menys”.

El protocol  ha previst posar en marxa aquest servei, però limitant-ho només al bany. “Lògicament els banyistes per gaudir  l’ús de les cadires haurem de fer cua, i guardar distàncies. Però també exigim un servei per ajudar-nos a  passar a la sorra, a una cadira o gandula. No acceptem  que després del bany hagin de sortir de presa del lloc amb les nostres cadires i només comptant amb les nostres possibilitats, i no poder gaudir com a tothom, d’una estona a la sorra”- Per a Riu, això és un retrocés i demanen que se solucioni aviat”. L’associació DnE,  el mateix que els seus companys d ela Comissó continuaran exigint la apertura d’un servei complet,  on ja hi era. I de moment segueix faltant a Nova Icària, Bogatell i Barceloneta.

(*) Malgrat que el servei Suport al bany no s’ha implementat encara  continua anunciat com un logro del IMPD i de l’Ajuntament, i així, s’elogia a les platges com accessibles a tothom, quan la realitat, ara per ara,  es una altra. Mireu: suport a les platges   (amb la foto que podeu veure a baix)

Fotos i Vídeo: Julia López Tremols; Punt Avui i  Televisions (BéteVé, Tv3 i  Tv1)

Per a més informació: Dones No Estàndars: Carme RiuTel 618812606

Mireu el Vídeo  sobre al concentració del dia 13 de juny, publicat a Youtube, i el reportatge de Beteve