Aquest estiu continuen les dificultats per a banyar-se a les platges

Desprès de la reunió virtual que van tenir representants de les persones amb discapacitat de l’ajuntament de Barcelona, sembla que aquest estiu el servei de suport al bany a les platges Nova Icària i  Fòrum, continuarà amb moltes limitacions, com fins ara. 

Després de la concentració de primers de Juliol a Nova Icària, el servei va començar a funcionar, però amb limitacions. La realitat és que les persones amb discapacitat van trobar moltes dificultats per a poder banyar-se en les dues úniques platges en què funciona el servei. En l’última reunió de fa un mes del Consell Rector de Persones amb Discapacitat, en la que havia representació dels afectats, dels partits polítics,  i el regidor Joan Ramón Riera, responsable de les polítiques socials de l’ajuntament i de l’lnstitut Municipal de Discapacitat (IMPD) es va reconèixer que aquest estiu  no haurien canvis. Malgrat que es va demanar a l’empresa concesionaria EULEN, que el seu personal puguès portar a les persones amb discapacitat fins a l’aigua, i una vegada dintre del mar  deixessin les cadires als treballadors de l’IMPD perquè entrar dintre del mar. Després  dels conflictes que han tingut lloc (mireu més a baix),  Carme Riu, de Dones No Estàndars va demanar per carta un entrevista  amb el regidor i amb el gerent, Ramon Laimiel,  que es va fer el dimecres 19 d’agost. “De moment s’han compromès que a l’any que ve es faran les coses d’altra manera, i  aquesta empresa ja no tindrà la concessió de la feina de les platges de la ciutat”,  explica Riu. Però aquest es un problema segueix existint en  gairebé totes les platges de Catalunya.  Mireu el reportatge emès per el Telenoticies nit,  de Tv3,del 19 d’agost.

L’empresa concessionària del Servei de Suport en les platges, es va comprometre a què els seus treballadors ajudarien a les persones usuàries i els acompanyarien en les cadires amfíbies fins a l’aigua. Però per a banyar-se i sortir de l’aigua havien de comptar només amb l’ajuda dels treballadors contractats directament per l’IMPD.  Malgrat tot, la setmana passada les persones usuàries es van trobar en que tampoc aquests treballadors les acompanyaven per entrar i sortir de l’agua, si abans no firmaven un document aproven les normes sanitàries d’aquesta empresa.  A la Comissió de Platges i a Dones No Estàndards els van semblar una opció discriminatòria per tothom -“ja  per l’estricta normativa sanitària que va aprovar aquesta empresa no poden “tocar” als usuaris-  pero els altres treballadors abans  si es podien “mullar” amb ells, i ara sembla que no. Anem al darrere com els crancs”, comentava Carme Riu. (Mireu Vídeo)

Així  explica Àngel Urraca, les dificultats amb que es va trobar, que el altre dia ja li havien negat l’accés a la cadira amfíbia, el d’EULEN en van obligar a firmar un document per acceptar el servei. Per el pitjor va ocurrir el dimecres 5 d’agost, quan va ser ajudat per la seva esposa a entrar al l’agua, pero va demanar ajuda per a sortir del mar perquè no podia. ” vaig amb muletes i em puc arrossegar per terra, pero les ones i el desnivell de la sorra, no em deixaven sortir. Gloria, la meva esposa va demanar als treballadors d’EULEN,  que apropessin la cadira amfíbia, i no volien, ni deixaven als del l’IMPD, que ho fessin. Va cridar als socorristes i tampoc. Van començar a discutir a prop d’on jo estaba dintre de l’aigua, i vaig tenir que aguantar gairebé dues hores… Quina clase de gent  paga el ajuntament! .Quina llàstima i quin ridícul!. “.  Una dificultat més. I els usuaris cada dia es queixen de que tornen al principi, quan no es podien banyar. Una cosa semblant li va passar a altre usuari, Lluis Sánchez, en la platja del Fòrum. “Vaig haver de baixar i pujar per les escales sense ajuda. I amb les meves cames no podia. La meva germana va estar a punt de cridar al socorrista, ja que els treballadors que hi havia no en van voler ajudar”, comentava.

Hem anat una tarda a la platja del Fòrum per veure com funcionava ara el servei i van comprovar que els testimonis tenien raó. Primer per l’invent de l’obligatorietat de la firma i segon, perquè tampoc deixen usar les cadires de suport als altres treballadors del servei, que no poden ajudar a baixar al mar, ni a pujar o baixar per les escales. Van parlar amb un treballador de l’empresa BCASA, contractada directament per l’IMPD, per fer aquest servei, i ens va comentar que “Jo faig el mateix que els meus companys d’EULEN, no puc acompanyar als usuaris si no firmen abans, el document de la seva empresa”.

Per part de l’oficina de premsa de l’ajuntament aquesta es la contestació als fet observats a la platja del Fòrum, que comentem a dalt:  “Tant l”empresa BCASA, com el mateix IMPD que l’ha contractat està al corrent de les incidències del servei, que es estan reconduint per a facilitar el servei compromès. No obstant això, en els pròxims dies es publicarà una normativa actualitzada per al servei de bany assistit per a aquest estiu tan excepcional. Mlagrat toto, hem constatat la utilització del servei. Des de la seva posada en funcionament del servei fins al 22 de juliol, s’han registrat 196 usuaris en l’aplicatiu, i s’han realizado un total de 271 serveis”

Per a més informació podeu trucar  a Carme Riu, de Dones No Estàndars,  telèfon 618 81 26 06

(*) EULEN, l’empresa que te al darrera Florentino Pérez,  va aconseguir un contracte de 2 anys i amb la renovació d’aquest any  ha cobrat 233.722,32 € (Mireu l’info de baix). Però cal tenir en compte que aquesta empresa junt a altra del mateix grup han cobrat més de 4.000.000 euros fins ara ( 2 anys de contracte, i u de renovació) per tots els serveis d’atencio en les platges de Barcelona.
Amb la pandèmia l’IMPD) com a gestor, va renovar per automàticament aquest contracte una temporada més, com ha fet l’ajuntament amb altres contractes.El que no se sap, perquè ningú representant de l’empresa respon, es perquè la normativa interna de l’empresa es més més restrictiva que l’aprovada per l’agència de Salut Pública. “El que suposen -explica un dels assistents- es que Florentino Pérez emprenyat per les denuncies a les residencies de gent gran, que controla, ha aprovat una normativa interna molt més dura que l’oficial.  Cal denunciar a  empreses com aquesta que només li interessa el negoci, no les persones a les que tindrien que servir”

Una mica  d’història

La lluita de les persones amb discapacitat s’està estenent per molts llocs de Catalunya i per la costa valenciana, perquè aquest servei que en molts llocs porta la Cruz Roja  tampoc s’està oferint con al estiu passat.  Cal tenir en compte que la reivindicació d’aconseguir  un servei de suport en les platges es remunta a fa més de 20 anys. I per fi,  fa  uns 3 anys van veure en les nostres costes cadires amfíbies i personal adequat d’atenció. L’any passat  van funcionar a 4 platges de Barcelona.
Al mes de juny es va crear una comissió de platges, una coordinadora d’entitats i persones, que van organitzar la primera concentració el 13 de juny, quan van compro

var que no es podien banyar om a tothom. Un grup d’unes 60 persones van passar dues hores al sol  perquè tal com explicaven no volien perdre el que ja havien aconseguit .”Les circumstancies ens van obligar a tornar a convocar una concentració el dissabte 11 de juliol. Tenim que seguir lluitant. Creiem que amb la força i el suport de la ciutadania tornarem a conquerir aquest dret que ja teníem””, explica  Carme Riu, que forma part de la directiva d’aquesta Comissió coordinadora.
La Web de l’Ajuntament   ja anunciava a primers de juliol  que ja funcionava (quan nomes funciona des del diumenge 12 de juliol) el servei a la platja de Nova Icària, i Fòrum, que es vol mantenir fins el 27 de setembre. Però tant, Carme Riu, que forma part del Consell Rector de Persones amb Discapacitat (escollida per 4 anys entre els 140.000 PaD),  com Montse Font, com a coordinadora de la Comissió de Platges consideren  que les seves reivindicacions segueixen pendents.”Volen tenir autonomia per a tot, a la platja  poder gaudir com a tothom, i poder-nos quedar en la zona a prop de les cadires, i no necessitar de familiars que ens ajudin”. Segons Riu, no volen retrocedir, i per aixo demanen que se solucioni tot  aviat”. L’associació DnE,  continuara exigint la apertura d’un servei complet,  on ja hi era. I de moment segueix faltant a  Bogatell i Barceloneta.
La portaveu  Montse Font afegeix que l’exclusió de persones com ella de les platges  és un greuge molt greu que cal solucionar. “Si parlem d’igualtat,  les persones amb diversitat funcional tenim el mateix dret de gaudir d’espais públics com les platges qualsevol altre persona. Volem tenir els mateixos drets. Som  el 10 % de la població i encara tenint dificultats de mobilitat de tota mena per la ciutat i per l’accés a molts llocs. Exigim que es torni a posar en marxa el mateix servei que teníem, i que cal reconèixer que ja era mínim, però no acceptem que sigui menys”.  De la seva part, Carme Riu  s’han reunit amb representants d’algú grup polític  de l’oposició, que s’ha compromès a demanar la cancel·lació del contracte a EULEN o  l’exigència de que compleixen les condicions pactades. En paraules de Maria Arenilles, de Junts per Catalunya: “L’excusa de la pandèmia de la Covid 19 no pot servir per deixar de fer la feina que els correspon, i per la que s’havien compromès”. Però fonts de l’àrea de gestió de l’Ajuntament, ens han comentat la dificultat i el cost de cancel·lar un contracte, perquè trigaria 6 mesos en formalitzar-se, i la temporada de banys ja hauria passat”. Ja veurem que passarà a l’estiu del 2021.
Mireu el Pdf sobre la reivindicació des de 1996 del servei a les platges escrita per uns dels pioners d’aquesta lluita, Miquel Figueras :HISTÒRIA DE LA PLATJA ACCESSIBLE 2020
Fotos : Julia López Tremols; Punt Avui i  Televisions (BéteVé, Tv3 i  Tv1).
(*) Consulteu l’últim article publicat a La Vanguardia (27 de juliol). però  tenir en compte que la xifra que es dona de 4.669.322,35 euros, es refereix a tot el servei de suport de les platges de Barcelona, inclós socorrisme, neteja i control.  Les xifres del cost del servei de suport a persones discapacitades estan més a baix.
(*) Mireu: suport a les platges  (amb la foto que podeu veure a baix). Podeu mirar els vídeos  sobre al concentració del dia 13 de juny, publicats a Youtube, i  els reportatges de Beteve; o les emissions deBeteve,  , Tv3,  TV1. El vídeo de dalt  ha sigut realitzat per LA VEINAL TV(*)  Segons l’informació facilitada pel Departament de Premsa de L’Ajuntament: El cost econòmic d’aquest servei pels anys 2018 – 2020 ascendeix a un import de 233.722,32 €
Desglossat per anys:
Any 2018………. 78.652,33 €
·Any 2019………. 78.434,64 €
·Any 2020 ……… 76.635,35 €
L’any 2019 es van fer un total de 15.604 assistències.
El servei de bany adaptat inclou, a banda d’ajudar els usuaris amb mobilitat reduïda en el bany, altres assistències com:
· assistència només a la dutxa (sense bany),
· assistència acompanyament al WC
· assistència a vestuari /neteja personal
· assistència a la mobilització
· assistència al desplaçament
· assistència sociosanitària i altres
Els dies de servei previstos pels 4 punts d’atenció eren 90 dies amb un total de 4.590 hores. En aquesta temporada, malgrat la reducció de punts d’atenció derivada de l’emergència sanitària per la Covid-19, el servei es prestarà 86 dies amb un total de 4.361 hores.
Des de la posada en funcionament del servei i fins al 12 de juliol (cal fer-ho amb reserva prèvia per recomanació de les autoritats sanitàries), s’han registrat 67 usuaris a l’aplicatiu i s’han realitzat un total de 168 serveis. Ara mateix s’està treballant per ampliar el nombre d’usuaris que poden fer ús del servei cada hora, passant dels 6 usuaris cada hora a un total de 12.
Enguany no funcionen els punts que habitualment hi havia a les platges de Llevant i Barceloneta. La situació sanitària ha obligat a ajustar el servei. Per compensar-ho, es disposen de més cadires i personal al punt de la platja de Nova Icària i el servei s’ha allargat fins al 27 de setembre, cada dia d’11 a 15 hores i de 16 a 18.30h (abans a partir del 14 de setembre el servei només es prestava el cap de setmana).