Encara esteu a temps de participar en diversos tipus de navegacions.

Durant l’estiu moltes persones van decidir fugir d’aglomeracions en platges i altres llocs turístics. Una opció escollida va ser apuntar-se a travesses fins les illes balears o contractar navegacions per la costa en vaixells Charters, que els va permetre gaudir del mar, amb més seguretat i aïllament.  Aquesta opció continua en setembre, i durant aquest estiu s’ha comprovat que les empreses organitzadores s’han adaptat a la reglamentació sanitària,  mantenint les distàncies de seguretat i navegant amb menys tripulació i tots amb les mascaretes adients.

Encara som a temps d’apuntar-nos a la navegació d’un dia, a gaudir d’un passeig per la costa o a embarcar-se en una travessia. Els preus es mantenen igual que l’any passat, però cal reservar perquè la demanda ha augmentat.

No tindríem perquè tenir patir enveja quan veiem a les platges com els vaixells fondegen davant dels nostres nassos, es banyen, prenen el sol en coberta i viuen la mar d’una altra manera. Encara que d’entrada sembli un luxe, no ho és. Navegar pot estar a l’abast de tothom, i al nostre Mediterrani, encara tenir per davant, com mínim, dos mesos per a gaudir  d’una bona navegació. Hi ha opcions assequibles que us portaran mar a endins a la recerca de tranquil·litat i pau.

Tela Marinera, és una empresa amb seu a Palamós,  que porta Joan Santolaria, i  fa rutes diferents i amb diversos vaixells antics i  de vela latina. El més conegut es el Rafael, que fa navegacions tot l’any, des del mes de gener (va fer molt popular la ruta de les Garoines), i ara estan molt sol·licitades le navegacions des de Palamós a les Isles Formigues, i el Tast de Gambes. El “Rafael” es un antic vaixell de pesca, construït l’any 1915 per a la pesca d’arrossegament a la parella. La seva tripulació ens explicarà la seva història d’aquesta barca construïda l’any 1915, en la que es pot participar en totes les maniobres a bord: veles, àncora, timó, etc.  Fan navegaciones pel  litoral de Palamós, Calella de Palafrugell i les Illes Formigues. També fondegem a Cala Castell per fer un bany abans de tornar a Palamós.

Carles Aragonès, és el capità de Govinda, un vaixell d’uns 12,40 metres d’eslora, que està en el port de Masnou, i des de fa un mes fa sortides d’unes 3 hores, els dissabtes i diumenge (matins o tardes) a un preu per sortida de 35 euros, i alguna sortida especial de tarda-nit, a 42 euros.  “Nosaltres som uns enamorats de la mar i de la navegació- ens explica- i ens agrada compartir la nostra afició amb totes les persones que vulguin gaudir d’una navegació per la costa, diferent i participativa, en la qual poden aprendre coses que no coneixien. No hi ha res com la llibertat de navegar amb vaixell de vela gaudint de la brisa del vent i de la mar. (*)

Carles sempre ha estat vinculat a la mar i al món de la vela. Des de nen li entusiasmava tot el que surava. Té els títols professionals de la marina mercant per a dedicar-se a pilotar com a patró: “Des de fa molts anys em dedico a portar ‘gent amunt i avall al meu veler”. El vaixell és gran, però amb les restriccions actuals només admet com a màxim uns 6 o 7 passatgers. També ofereix passejos especials a les persones o empreses que ho sol·licitin. Govinda, té una bonica història que aportar. ”En la nostra costa és gairebé un vaixell únic, un Cheoy Lee 41, que va néixer a Hong Kong, en un de les drassanes més prestigioses que construeix vaixells especialment dissenyats per a mercat americà, i per tant s’ha recorregut mig món abans d’instal·lar-se al Maresme”, acaba explicant Carles. (Mireu més sobre el vaixell )

Navegació a la carta

En tots aquests vaixells que esmentem, encara que no tinguin una programació estable, ofereixen una àmplia oferta de vials i proposen programar i acompanyar uns dies de vacances a llocs paradisíacs.
AlmarBcn és una empresa de “Navegació a la carta” especialitzada en la formació continuada de navegants, que també ofereix sortides concertades en el vaixell Chronos. Alfons Martí és el propietari del vaixell i  la seva filosofia és la de acostar la navegació a tothom. “Creiem que la navegació no és un luxe, i que ha d’estar a l’abast de qualsevol. Estem per una navegació sostenible, a la vella usança. Despleguem veles res més sortir del port i utilitzem el motor el mínim possible”. Ara en setembre estan apuntats a la Lliga de Regatas del Club de Vela Badalona i cerquen gent que vulgui formar part de l’equip. També inicien els cursos per aprendre a navegar i adquirir confiança en un mateix.

Alfons navega des que va aconseguir el primer títol de patró de iot en el 89. Ara aporta diversos títols, el de capità de iot, i el PPER (patró d’embarcacions d’esbarjo que permet generar activitat econòmica) . És voluntari del Museu Marítim des del principi, i és patró d’uns dels vaixells tradicionals de vela del Museu, el DRAC. En la seva llarga trajectòria en la vela també s’ha dedicat a comprar i restaurar vaixells tradicionals de fusta. Al final va comprar el Chronos, un Bavaria de 44 peus (13,60m) d’eslora i 4,25m de màniga, que està ancorat en el port de Badalona. “És un vaixell ideal per a portar tripulació i menys complicat de conservar que els vaixells de fusta”, explica.

L’empresa la comparteix Alfons amb Anna Garcia, que segons ens comenta, és una co-empresària imprescindible.“Ella és responsable de la programació de les sortides, promoció i relació amb els clients, als quals implica en la navegació, en el grau que a ells els interessa, i els proposa navegacions a la carta, en les que els tripulants el mateix poden ajudar en les maniobres com estar tranquils, relaxats i gaudint del passeig. Totes les nostres sortides són convingudes, i amb patró”. D’acord amb la seva filosofia d’arribar a totes les butxaques, les seves sortides són econòmiques i van des de navegacions d’unes de 3 hores (Bateig de mar) al matí o tarda (40 euros) fins a una travessia a les illes d’Eivissa i Formentera d’1 setmana (735,00€)

Arpía és el nom del vaixell de Didac Salvatierra, és un dels més joves organitzadors de charters. El vaixell el té en Masnou, i el compro fa només 7 mesos. És un Dufour 44 Performance 2007, un veler amb 13.6m d’eslora, de línia moderna i elegant, combina un balanç excel·lent entre confort i esportivitat. Va ser campió de la copa del rei de vela al 2008. Organitza viatges concertats de grups .  En aquest mesos segueix fent navegacions per la costa, des de Blanes i visitant dversos llocs de la Costa Brava(*).

La minoria de patrones capitanes

Onas, és un veler que porta una parella… que curiosament fa la publicitat com: “Viatges en veler amb patró i cuinera”. Però quan mirem a fons el seu Web veiem que el veler, pel que sembla, el porten entre els dos. Ana Sáez, per tant, és cuinera, però també patrona. Toni Cases, la seva parella, és el patró oficial, que es qui aporta tots els títols oficials per a navegar. I així ho expliquen. “Fa més de 20 anys que realitzem professionalment viatges en veler i ens agrada navegar, viatjar i compartir experiències”. Val la pena consultar les seves propostes.

Arribats aquí hem ressaltar que les dones navegants capitanes de vaixell continuen estant en franca minoria, encara que per les escoles de formació en navegació -segons les seves estadístiques- han passat un 30% de dones, però no se sap quantes d’elles, estan al capdavant d’una embarcació com a capitanes. Cal destacar a Eva Piulats, capitana de del vaixell Badoc, i fundadora i coordinadora del Centre de Navegants, escola de Nàutica situada en el Port de Badalona. Porta 18 anys navegant, des de que va aconseguir el primer títol angles. Porta un equip de 3 persones, i a travessat alguns oceans. Ara torna a estar al port de Badalona, pero aquest estiu ha fet travessies  a Menorca, en el vaixell tradicional Benetteau, de 12 mts. “Nosaltres ens dediquem sobretot  a la formació, i organitzen navegacions amb el mateix alumnat. Creiem que se ha de promoure la  vela a nivell popular com es fa en països com França”, comenta.

I cal no oblidar les embarcacions d’uns certs ports de la costa, que com a L’Estartit es dediquen a fer passejades per la costa, principalment durant l’estiu, a turistes i estiuejants, i volen continuar durant tot el mes de setembre. Elisabeth Oller, es la propietaria de l’empresa que ha adquirit el Fadrí , i controla les seves navegacions. Anteriorment era socia de l’anterior propietari, Miquel Diaz, però ara comparte aquesta responsabilitat amb la gestió d’un bar del Passeig Marítim, molt a prop de les taquilles de la venda d’entrades per navegar. “Aquest estiu está resultant mol difícil. No hi ha quasi turistes, però la feina es gairebé la mateixa”, ens explica.

Moltes negocis que viuen del turisme ho estant tenint molt malament, també a l’Estartit (un lloc privilegiat que estava ple tots els estius) … però Elisabeth comenta que han mantingut l’ajustat el preu de 20 euros, per 1,30 h de navegació, per a fomentar que els estiuejants locals continuïn realitzant aquesta bonica excursió al voltant de les Illes Medes. Una navegació molt recomanable, perquè el vaixell és de petita grandària i va a motor, la qual cosa els permet introduir-se i traspassar coves com la Roca Foradada, un túnel natural esculpit pel mar i pels temporals, un lloc on el reflex de la llum les aigües el converteix en un dels indrets més bonics  i impressionants de la costa, al que altres vaixells no poden entrar. I també ofereixen ancorar en racons solitaris per a permetre el bany d’uns 15 minuts (sempre que hi hagi bona mar, es clar!). De moment estan mantenint el seus horaris de sortides cada dues hores. I segueixen oferint programes concertats de sortides per a grups i empreses.

També cal tenir en compte les navegacions regulars que ofereix Dofi Jet Boat, des de Calella a Tossa de Mar, amb parades en diversos llocs de la costa, que permeteix sortir de Calella des de les 9 del mati, i per exemple banyar-se, en llocs de la Costa Brava, i tornar fins a les 17,30 hores de la tarde.  Per només 34 euros (ida i tornada).  Aquest vaixell, ofereix veure els fons mentre navega , i  com el Fadri, també és a motor,  i per tant garanteix  rapidesa per arribar als llocs d’atracament. Amb ell es pot passar tot el dia en cales de la Costa brava com Cala Canyelles o Tossa de Mar. Cal informarse, pero sembla que seguirà navegant durant el mes de setembre, si no fa mala mar.

(*) Tela Marinera, es l’empresa  que està  a Palamós . El horaris i navegacions es poden consultar a la seva web, els preus oscilen dels 30 a 50 euros, segons ruta i tast previst.  Per a +info, tuqueu  Joan Santaolaria  609307623
e-mail: joan@telamarinera.es
(*) Govinda, està a Masnou. Mireu una de les seves  propostes de navegació Dissabtes, diumenges i alguna nit. Informar-se Govinda Vel, a través de Facebook.
Carles Aragonès: telèfon: 607601952 Mail: govindavela@gmail.com
(*) Chronos. Exemples de sortides i preus,  Sortides concertades a mida. Consultar  AlmarBcn
Alfons Mart i Anna Garciaí: 657 514123. Mail: sailing@almarbcn.com
(*) Arpía. Didac Salvatiera: Telèfon 683 53 79 74: o escriure al mail: didac.salvatierra@gmail.com
(*) Veler Onas, està a  la Marina Badalona
Toni: 622 810105: Mail: hola@veleronas.com
(*) Badoc. Centre de Navegants, està en el Port de Badalona
Eva Piulats: Mail: info@centredenavegants.com 640 583630
(*) El Fadrí (l’Estartit)  Elisabet Oller, info@creues2mes2.com
Telefono: 652 94287
(*) Dofi Jet Boat:   Conultar horaris de navegació. Des de les 9 del matí (sortida de Calella) a les 16,30 ( tornada de Tossa de Mar). Teléfons: 628352250 i 972352021