Dimarts 23 és la Festa de Sant Jordi i podreu trobar moltes novetats escrites per dones, que mereixen la pena tenir en compte.   

Com cada any, La Independent fa per a la festa de Sant Jordi un breu recopilat de llibres escrits per dones i especialment aquells referits a temàtiques feministes que suggereixen algunes editorials i llibreries. No hi ha tots els títols que s’ho mereixen; però, es tracta d’un breu recorregut per possibilitats de lectures de cara a aquesta festivitat en què les dones busquen cada vegada més gran i merescut protagonisme com a autores i lectores.

Calidesa i humor negre: Lucia Berlin

L’altra Editorial. Manual per a dones de fer feines, un recull de contes pòstum d’una escriptora desconeguda que L’Altra va publicar el 2016. Va rebre una acollida inesperada i entusiasta per part de la crítica i dels lectors, va guanyar el Premi Llibreter aquell mateix any i Lucia Berlin, que n’era l’autora, es va convertir en una de les escriptores revelació més celebrada dels últims anys. A Un vespre al paradís, un nou recull de vint-i-dos contes, hi retrobem l’estil lluminós, la calidesa i l’humor negre propis de l’autora, i la veu ingènua i lúcida, a voltes crua i desoladora, de les seves protagonistes, sempre dones amb vides complicades i l’ànima immensament lliure. Els relats, la majoria autobiogràfics, salten de Texas fins a Xile, de les platges de Mèxic fins als carrers de Nova York, i són testimoni de l’esperit poc convencional i vital de l’autora, dels horrors de l’adicció i de la síndrome d’abstinència, de la força irracional de la passió amorosa i de la fragilitat del desamor i la solitud. [ La llista és llarga. Seguir llegint sobre les novetats a La Independent]

Les dones a la novel·la. negra.
D’altra banda, cal tenir en compte llibres de diversos gèneres, que com el gènere negre que aporten autores que han sabut unir l’intriga amb la denúncia social i el feminisme, com és el cas d’Angelique Pfitzner , i la seva novel·la “Los niños del exódo”, editat per Parnass Edicions,  que aprofundeix en el tràfec d’òrgans europeu de nens i nenes refugiats. (Consulteu article publicat a aquest aquest Blog.¡).  També é molt interessant l’últim llibre de Maria Rosa Nogué: “La segona mort de Lorenzo Contini” , que ha  publicat després d’No arriba la Mort”, també a edicions Gregal, que va ser Premi 2017 de novel·la Negra al festival  de Bellveí [+info a l’entrevista a Núvol].

També és interessant la llista de Llibres feministes publicades pel Nacional.cat.