Las tecnologies ho estan canviant tot, i controlen nostres pensaments i sentiments.

Maria Resa, premi Nobel de la Pau 2021, va treballar durant anys amb Facebook però ja no es fia de les plataformes. Ha vist com les xarxes s’instrumentalitzen per a difondre odi, enfrontar a la societat i manipular eleccions, i demanda una estricta regulació per a aquestes empreses.

En esta entrevista a Maria Resa, que ha realizado Blas moreno,  para  El Orden Mundia, y ha publicado completa  Aldea de la información.

La periodista Maria Ressa (Filipines, 1963),  va ser guardonada amb el Nobel de la Pau 2021 pel seu defensa de la llibertat de premsa al seu país. Fundadora del mitjà de comunicació Rappler, ha estat arrestada en múltiples ocasions i encara s’enfronta a diverses causes obertes a Filipines amb les quals el Govern va intentar silenciar-la. Parlem amb ella a la fi de febrer en un hotel de Madrid, on va venir per a promocionar el seu llibre Com lluitar contra un dictador, editat en espanyol per Península. Durant l’entrevista s’emociona, beu cafè i pregunta per la política espanyola.

La premi Nobel de la Pau va publicar a l’any 2021 ‘Cómo luchar contra un dictador’, on denuncia un ecosistema social basat en la mentira: “Hi ha gent i empreses que saben  manipular
les nostres  emocions, canviar cóm pensem  o a qui votem”

NEW YORK, NEW YORK – APRIL 10: Maria Ressa speak onstage at the 10th Anniversary Women In The World Summit at David H. Koch Theater at Lincoln Center on April 10, 2019 in New York City. (Photo by Mike Coppola/Getty Images)

Com sap, el suport a la democràcia està decaient a tot el món, cada vegada és més la gent que diu no li importaria viure sota una dictadura. Quin paper juguen les xarxes socials en això, tenen les plataformes tecnològiques alguna responsabilitat?Sí, són com un llumí llançat sobre un munt de fusta seca. Un accelerador, així ho crido jo. Deixi’m que li parli sobre la tempesta perfecta que viu Filipines. Els últims Governs han apostat per una política econòmica liberal basada en la idea que reduir impostos a la classe alta beneficiaria a tota la societat. Però la riquesa no s’ha distribuït. Després de la pandèmia els rics s’han fet més rics i els pobres, més pobres. I com més complicades es tornen les coses, més nostàlgia té la població perquè arribi algú que solucioni els seus problemes.
Ho he vist al llarg dels meus 37 anys com a periodista. Quan vaig començar en 1986, treballava en països del sud-est asiàtic que transitaven de l’autoritarisme cap a la democràcia. Marcos es va anar aquest any [el dictador Ferdinand Marcos va governar Filipines entre 1965 i 1986]. Però cap a 1991 o 1992, els filipins ja sentien nostàlgia d’aquell règim, buscaven a algú que prengués les regnes del país. Només volien una vida millor. Vaig veure el mateix a Indonèsia: després de tres dècades de dictadura de Suharto, els primers quatre anys de democràcia va haver-hi un president per any. Quatre presidents en quatre anys. Són massa canvis, la gent no és capaç d’absorbir tants canvis! (…)
Le tecologies  poden ser un accelerador cap l’autoritarisme

Però tornant a la pregunta sobre  la tecnologia, Resa opina que  les noves tecnologies de la comunicacii ho va canviar tot. És un accelerador, l’espurna cap a l’autoritarisme. Perquè la manera en la qual estan dissenyades les plataformes han ajudat lloa líders liberals a arribar en poder democràticament. Alimenten l’odi, la ira, la por i quan són elegits per les urnes, destrueixen les institucions de la democràcia. És el que ha passat a Filipines. A més, aquests líders s’alien entre ells. Hi ha qui ho crida Autocracy Inc, jo prefereixo cridar-ho cleptocracia perquè no és més que poder i diners.
D’altra bnda, Resa destaca que a tot el mon, les dones denuncien més el que està passant..L’ordre mundial està canviant, la democràcia està sofrint una mort per mil corts. Ho veurem aviat: d’aquí al 2024 se celebraran unes noranta eleccions en el món. Si no tenim confiança en els fets, com tindrem confiança en el resultat de les urnes? Sense anar més lluny vosaltres a Espanya teniu eleccions enguany. I què està passant aquí, què està passant amb vosaltres? L’auge de l’extrema dreta és global i en part està empoderat per la tecnologia.
En el seu llibre afirma que sense tecnologia Ferdinand Marcos Jr., el fill del dictador, no hauria guanyat les eleccions a Filipines en 2022. [Seguir llegint a  Aldea de la información]<
Consultar +info a La Vanguardia.

Fotos de RAPPLER, Amnesty Org: Anulem sentencia condenatoria a Maria Resa, i a Aldea de la Información