“Veus silenciades”, exposició al Col·legi de Periodistes que cal anar a a veure

Des de fa més de 3 mesos, les periodistes han desenvolupat diverses activitats al nostre país, demanant un alto al foc i que Israel aturi JA la guerra amb Palestina. A la franja de Gaza, ja s’han produït més de 31000 morts, i es comptabilitzen en 120 els i les professionals de la informació morts, que d’acord amb criteris internacionals es consideren assassinats en l’exercici de la seva professió.

Cal destacar els noms dels 90  professionals del mural que veiem amb noms i cognoms en a la fotografia de gran mural de la sala d’exposicions , que mostren un 10% de dones.   Val la pena visitar aquesta exposició “Veus silenciades” al Col·legi de Periodistes de Catalunya, en la que es pot contemplar las fotos, i referències de periodistes, que es veuen reflectits a un gran mural de cartró.  “Cada dia rebien fotos i referencies  de les morts de colegues a la Franja de Gaza, i encara seguint rebent més noms, per això van decidir organitzar l’ecposició i fer inauguració oficial el mateix dia del acte d’avui, dia 6 de març, per a denunciar les morts de professionals, van explicar un dels organitzadors (*).

La mostra pretén ser un homenatge als professionals que han perdut la vida, reporters i corresponsals de premsa, radio i televisió, freelance, comunicadors que eren enllaços de comitès de dones i d’ONG, professors i estudiants de periodisme.  “Cadascú d’ells i elles tenen noms i cognoms, unes veus silenciades, per la brutalitat de la guerra. Es necessari i urgent  visibilitzar el seu sacrifici com a grup, denunciar que en realitat estem parlant de crimens de guerra! “. (*)

L’exposició es va inaugurar oficialment el mateix dia que es va fer la taula rodona “Veus silenciades” a la sala d’actes del Col·legi. En aquesta taula es va connectar por video-conferència amb dues periodistes, una palestina i altre israelià. La periodista palestina Youmna El Sayed i d’Oren Ziv, fotoperiodista independent a Israe. l A la taula, van estar quatre periodistes experts: Xavier Giró, professor de periodisme de conflictes i un dels impulsors del Grup de Treball de Periodisme per la Pau; Josep Gifreu professor, acadèmic i autor del llibre Ucraïna: “la guerra pel relat”; Anna Pruna, especialitzada en afers socials i política i Joan Palomés, expert en política internacional i membre del Grup de Periodisme Solidari.

A l’acte “Veus silenciades” del dimarts 6, que es va omplir la sala d’actes del Col•legi, es va poder seguir per streaming, i ens va permetre conèixer de primera mà sota quines condicions treballen els professionals de la informació de la zona. [Consultar la info completa sobre l’acte a l’article d’ Olga Garcia, a Report.cat]

Malgrat el perill de mort cal seguir informant

Aquest ha sigut l’últim acte de denuncia de la situació dels professionals de la informació a la Franja de Gaza, però des de principis d’aquest any, representants de sindicats i grups de periodistes ja havien organitzat diversos actes. Concretament cal destacar la concentració que va tenir lloc el 7 de febrer a la Plaça Sant Jaume de Barcelona, promoguda, entre altres,  pel Sindicat de Periodistes, CCOO, UGT, i la Comissió de Dones Comunicadores 8 de març, i representants de grups polítics i d’Ongs per la pau. Com explicarem més endavant en aquesta concentració es va demanar el fi d’una guerra, que es considera sense pal·liatius com un genocidi. La xifra de morts de professionals -fins a la primera setmana de febrer que oficialment ja superava els 100 morts- es va considerar terrorífica, i més si es te en compte que la majoria van morir mentre feien la seva feina. Podeu consultar més informació sobre aquesta concentració a l’anterior article publicat a Món Comunicació)

Informadores que se la juguen a les xarxes socials,

Cal tenir en compte que dintre de Palestina, resulta molt difícil informar  al corresponsals extrangers, que normalment tenen que treballar des de paisos limitrofs com Liban  o Egipto, a vegades des de  Jerusalem. A Israel, hi ha  “bloqueig”  continuo i una manipulació interessada d’informació cap a fora de Palestina, que  ha provocat que algunes persones molt joves – la majoria periodistes, activistes i comunicadors  s’arrisquin informant en directe  desde dintre sobre el que veuen i senten al seu costat, malgrat el perill que suposa fer-ho. Es poden denomimar   influencers de la informació, perquè penjen dia dia  vídeos a Youtube o Instagram que els miren milers de persones a tot el món (+info al final de  l’article Blog MC) .

Podeu consultar la info publicada als articles publicats a DONES DIGITAL,  SEM MÈXIC,  i  a LA INDEPENDENT

(*) Nota: Cal destacar els noms de les professionals del mural, que visibilitzan a un 10% de dones, amb noms i cognoms