Moltes activitats al Festival Black Mountain, que es va clausurar aquest 11 de setembre. 

En aquesta 5ª edició, la Setmana Negra dels Pirineus, va omplir Bossòst de participants, y han estat presents uns 40 escriptors i experts. La Literatura en majúscules va ser protagonsita a aquest preciós poble dels Pirineus. I hotels i restaurants van estar plens.

L’entorn paisatgístic de la Vall d’Aran, a la cara nord dels Pirineus, i el gènere negre ofereixen un Festival internacional únic. Durant 7 dies seguits, s’aconsegueix que els participants obliden l’estrès i la contaminació mentre  gaudeixen de diverses activitats literàries i culturals.

El Festival Black Mountain Bossòst  es va iniciar dedicat a la novel·la negra, ha anat evolucionant abastant tot el gènere negre i afegint noves disciplines artístiques. Va ser una iniciativa de l’escriptor José Lluis Muñoz, que viu en Bossòst, i  que es va poder portar a terme gràcies al suport de batlle, Amador Marqués, i d’altres patrocinis.

En aquesta edició que es va naugurar el dilluns 6 setembre, s’han incorporat teatre, òpera i exposicions de fotografia que, juntament amb les sessions diàries de cine negre, la poesia,  concert de jazz cabaret, teatre i gastronomia, conformen un festival internacional en el que hi ha de tot. Cada dia s’han relitzat 2 o 3 taules o conferències. En total unes 12 taules de debat i presentacions diverses. Els autors escollits aquest any com homenatge i que han sigut  protagonistes de taules especials han sigut: John Le Carré; Patricia Highsmith i l’escriptor i guionista maldit, Carlos Perez Merinero.

La presentació mes esperada va ser la del Baltasar Garzón, del divendres 10 a Viella. Va presentar el seu llibre: “La encrucijada”, i desprès es va desenvolupar un debat molt interessant. Podeu consultar tota la informació sobre les activitats i taules del Festival, al Facebook Black Mountain Bossost, amb  contiguts, fotos  i vídeos realitzats, per la nostra companya de  l’AMCSusana Villafañe, escriptora que forma part de l’organització que porta  LEE o MUERE

Cada vegada més escriptores a les taules.

Como en cada edició destaquem l’augment de la participació activa d’escriptores en les taules. ha sigut 13 dones, del  total de 35 escriptors, que han tingut  un protagonisme especial com a ponents, presentant les seves obres o com a moderadores. A més com a cada edició gairebé cada nit hi hauran dones cantants, músiques, poetes i artistes de teatre ( en total, 2o dones, entre 50 parcipants). Mireu el Programa en PDF: 2021_BMB2021

El mateix dilluns, 6 es va comptar amb la presència de Maria Embid, Susana Villafañe i Tess Lorente, a la taula: “Lo bueno, si breve dos veces bueno”. Les tres han publicat fa poc llibres de relats. Envid, jove escriptora madrilenya amb “Radicales Libres” i Villafañe: “Entresueño y desconcierto”. Lorente, el mateix que la poeta Albada Albagés viuen a Bossòst . María Embid també va intervinir a la taula de la tarda del dimarts 7 a: “L’escriptura com a Terapia”, juntament amb a Rosa Burgos. Lluna Vicens, vice-comissària del Festival, que va moderar aquesta taula

El dimecres 8, a la taula “L’espoli del tercer món”, va parlar com a experta Rosa Cañadell. I el dijous 9 la criminòloga Paz Velasco, que  va fer la conferència de la taula. “Ments criminals”, presentada per Mari Carmen Sinti, escriptora que va ser molt elogiada per la seva primera obra publicada: “Sudor frío”. Ella també moderarà el debat-homenatge a John Le Carré, del divendres 10.

A la taula del dissabte 11, titolada: “Tràfic de persones”, van intervenir  escriptores  com Marisa Pinta i Angelique Pfitzner, autores amb una gran trajectòria que han publicat obres sobre aquest tema. Van estar acompanyades per Lluna Vicens, autora de  “mercancia robada” que també va participar en la taula “Jurament negre”, durant la tarda del dissabte. En aquesta taula va estar a la prestigiosa escriptora catalana, Susana Hernández, que ha rebut molts premis, i va tenir molt èxit amb la seva última novel·la: “Males decisions”. [Consultar sobre la trajectoria i l’obra de les escriptores participants a 39 i Mas]

Activitats per a tots el gustos

I si mireu el Programa en PDF (2021_BMB2021), podreu comprovar que cada nit hi van tenir lloc  activitats culturals diverses. . El dimarts a la nit, un ”Recital poètic” amb, Esther Abellan, Albada Albagés; Rosa Burgos i Mónica Miguel. La musica com en anteriors edicions va ser a càrrec d’Ananda Massa. cantant del grup de jazz que va menitzar la nit del dimecres. I el divendres,va  tenir lloc el “Cabaret líric·, amb la mezzosoprano Marta Fiol. 

Amador Marqués; alcade de Bossòst, Jose Luis Muñoz, comissari i Lluna Vicens , sub-comissària

Amador Marqués; alcalde de Bossòst, Jose Luis Muñoz, comissari i Lluna Vicens , sub-comissària

Les participants i les seves obres
* Lluna Vicens, segona novel·la Mercancia Robada de Terra Trivium 11 sep
* Marisa Pinta. Ultimes novel.les: Detrás de la verdad (2017) Como ser un superhéroe ( 2020)
* Susana Villafañe: Entresueño y desconcierto 2021 (*)
* Mari Carmen Sinti: primera novel·la, Sudor frío
* Maria Victoria Embid: última publicació, Radicales libres.
* Rosa Cañadell. Professora jubilada, última obra, El Menosprecio del Conocimiento
* Angelique Pfitzner A tenir en compte: Compulsiva obsesion (2019)
* Susana Hernàndez;  Males decisions (2020). En català i en castellà
* Tess Lorente, escriptora de Bossòst, que ha publicat el llibre de relats curts “Per qué?” (2020).
* Paz Velasco. Criminòloga.
* María Serra Laliga, Encuentro con los dioses, segona part de la saga Raleluköides (Terra Trívium 2019.
* Albahaca Martín Gong. Coordinadora del grup Terra Trivium
(*) Mirar les històries a Facebok.
(*) Susana Sosa Villafañe, és la vicepresidenta, de l’Associació Món Comunicació (AMC) que edita aquest blog, i també forma part de LEE o MUERE , organització responsable de l’esdeveniment. Ellaes va encarregar de les fotografies, vídeos i de la transmissió d’aquesta trobada dia adia , per streaming,  per  facilitat l’accés on line dels autors de fora del país que no van poden assistir, així com de les persones que vulguessin participar.

Publicacions a tenir en compte

–>Podeu consultar tot el que ofereix aquest Festival 2021, en el complet reportatge publicat per Leonor Sedó a 39 y Mas

>Mon Magazine
:
–>Diario.es (Dempresa)
–>Món Comunicació 2020
Clausura 2020, i  Reportatge presentació