Black Mountain Bossòst: la IV edició, del 7 al 14 de setembre, proposa moltes activitats. No us ho perdeu!

És un festival que es va iniciar al voltant del gènere negre, i ara abasteix molt més, novel·la històrica, realisme, ficció. O sigui LITERATURA en majúscules.

El Festival és afortunat com a pocs, ja que a l’entorn idíl·lic i paisatgístic de la Vall d’Aran, a la cara nord de Pirineu, fa que durant 8 dies es pugui oblidar l’estrès i  la contaminació mentre es gaudeix de les millors activitats literàries. Black Mountain Bossòst es caracteritza pel seu compromís per estrènyer els llaços entre l’autor i el lector, fent a el primer més proper i trencant la imatge d’éssers inaccessibles per a les persones que els segueixen. Trobades literàries, on els assistents podran participar dels col·loquis, taules de debat i conferències al seu gust, ja que totes les activitats del festival són gratuïtes i de lliure accés.

El divendres 31 de juliol la llibreria Alibri va ser l’escenari escollit per a realitzar la presentació d’enguany del Festival literari Black Mountain Bossòst. Una novetat que cal destacar és el canvi de data, ja que el Festival ha passat a realitzar-se del  7 al 14 de setembre, com un esdeveniment excepcional, donada la situació actual de protecció contra la Covid-19, que ha obligat a modificar la convocatòria tradicional del mes d’abril. La IV Edició de Festival Literari BMB es celebrarà sota totes les mesures de seguretat sanitàries que es requereixin. [+Mireu el vídeo de la presentació a baix]

No és fàcil reunir 46 personatges del món de la cultura tan variats i interessants com s’aconseguirà aquest any.  Juntament amb periodistes trobarem crítics de cinema, experts lingüistes de la llengua aranesa, professionals del món de la judicatura, advocats, una criminòloga i un responsable de la policia. Entre els escriptors consagrats que hi participaran es podrà trobar a Mariano Sánchez Soler, José Carlos Somoza i José Javier Abasolo entre d’altres també coneguts, així com autors de nova fornada com Paco Gómez Escribano i Jerónimo García Tomas. Cal destacar que en aquesta edició ha augmentat considerablement la presència de les dones. Són onze escriptores, molt ben escollides. Han confirmat la seva presència Susana Hernández, Angelique Pfitzner, Griselda Lozano, Esther Bendahan, Mari Carmen Sinti, Marisa Pinta, Jimena Terra,  Inma Arrabal, Albada Albagés, Lluna Vicens i Susana Sosa Villafañe. Podeu Consultar el Programa Definitiu en el PDF:  2020BMBprogramaDEf

Marisa Pinta, Susana Hernández, Jimena Tierra, Inma Arrabal, Angelique Pfitzner; Lluna Vicens i Susana Villafañe

Novel·la negra, música, cinema i molt més

José Luis Muñoz

José Luis Muñoz

L’organització de l’esdeveniment correspon a LEE o MUERE. El comissari és l’escriptor  José Luis Muñoz (*), i la subcomissària és l’escriptora Lluna Vicens. Compta amb el patrocini des dels seus inicis de l’ajuntament de Bossòst. L’alcalde Amador Marquès és un apassionat promotor i participant actiu en aquest esdeveniment: “Si Black Mountain Bossòst s’ha convertit en un festival especial -ens indica per Facebook-, és precisament per la seva extraordinària ubicació”. “Estem envoltats de natura, i podem gaudir d’un paisatge i d’una gastronomia especial. Els assistents del festival en cada edició participan en una excursión programada. Aquesta simbiosi entre el paisatge extraordinari de la Vall d’Aran i l’elenc d’autors de primera categoria que conviuran entre els seus lectors i els habitants de la Vall fan que aquest sigui un festival d’“alçada”, un esdeveniment únic que no cal perdre’s”.

Des que va començar sent un festival de gènere negre va anar evolucionant i aquest any s’ha ampliat al gènere històric i a la narrativa més ampla. Entre els temes de debat escollits en l’actual edició, tots molt interessants, destaquem : “Terrorrismo yhijadista”; “Dràcula y otros terrores”; “Una de las dos españas puede helarte el corazón”; “75 anys de Auswitz, la literatura de les víctimes”; “Las heridas abiertas de Latinoamerica”; “Ellas también matan” i “Barcelona, retrato en negro”…

També cal nomenar la varietat d’activitats. Amb el pas de les edicions el BMB s’han anat ampliant i millorant, assumint tot allò que es pogués englobar en l’àmbit cultural. Com a edicions anteriors s’oferirà un concert de jazz, i enguany tornarà l’actuació de la vocalista Ananda Massa. Dissabte a la nit per a aquells que vulguin moure els ossos, hi haurà discoteca a càrrec de Ricard Villegas. I sense abandonar la música però d’estil completament diferent, el diumenge abans de clausurar el festival, a la plaça de la vila s’oferirà una actuació de balls regionals a càrrec d’un grup folklòric de la Vall d’Aran.

A l’igual que a edicions anteriors, es comptarà amb sessions de cinema negre en VO, on títols com “La jungla d’asfalt”, “Abans que el diable sàpiga que has mort”, “Chinatown”, “Foc al cos” i “Set de mal” seran comentades per crítics de cinema experts en el gènere com són Manuel Quinto, Joan Salvany i Jerónimo García Tomàs.

La cultura gastronòmica té una rellevància especial. En aquesta edició està oferida des de tres punts de restauració de la vila: Restaurant Hiru, amb Martín Iñurritegui a la cuina i Silvia Pórtolas en sala; el Restaurant Garona, des de la cuina Isabel Mongay, i a sala Pilar Mongay. I la Rebotiga, amb cuina a càrrec d’Ion Eli Aizpuru i en sala Mª Teresa Gómez, tots ells acompanyats dels seus equips per aconseguir que tot funcioni a la perfecció. Aquests seran els punts oficials de trobada per a dinars i sopars d’autors i acompanyants.

Cal recordar que és necessari apuntar-se amb una mica de d’antelació perquè la petita vila de Bossòst només disposa de tres hotels, i col·laboren amb el festival oferint preus molt competitius: Hotel Garona, L’Hostería Catalana i Hostal la Tina. Els tres establiments s’encarreguen amb cura i afecte de l’estada dels autors convidats i, de tots els assistents que hagin reservar amb temps. Cal tenir en compte que s’omplen bastant ràpid.

No podia faltar l’activitat de senderisme que dirigeix cada any Sara Díaz, Enginyera en muntanyes, Tècnica esportiva i Guia Intèrpret de Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici. Aquest any ens guiarà pel Baish Aran, amb destinació al Còth de Baretja, imatge de la portada del programa del festival.

Hi haurà una degustació de formatges de la vall. El mestre formatger Tonho Tarrau, d’Hormatges Tarrau de Bagergue, ens parlarà de l’elaboració i procés artesanal que segueixen els seus formatges durant la degustació que ens oferirà el dissabte. Podreu comprar els que més us hagin agradat a la fi de la degustació.

De la mateixa manera que es gaudirà de nits de música, també s’ha dedicat una nit als premis, on l’escriptora Angelique Pfitzner oficiarà com a mestra de cerimònies. El Premi BMB 2020 a la millor novel·la inèdita. El jurat, format per Fernando Martínez Laínez, escriptor; Gustavo Abrevaya, escriptor; Xavier B. Fernández, escriptor; i Marisa Carbajo, en representació de Bohodón Ediciones, va acordar premiar la novel·la presentada a concurs amb el títol “Diseccionando un instante”, de l’autor Pedro Moret Vegas. El  premi el lliurarà Fernando Martínez Laínez, com a membre de jurat. Martínez, de la seva part, rebrà el  premi a la trajectòria BMB 2020,  i se li lliurarà una bonica escultura de l’artista Àngels Freixanet. I aquest serà el primer any en què es concedirà el Premi a al lector/a, que consisteix en què l’assistent que presenti més llibres adquirits i dedicats durant els dies de festival, serà premiat/da amb una invitació de dues nits d’hotel al BMB 2021.

(*) Podeu trobar +info al Facebook de l’esdeveniment.  Podeu consultar la info en castellà a 39 y más.

(*)  José Luis  Muñoz, autor del blog:  La soledad del corredor de fondo.
Mireu els vídeos de Lee o Muere, on també participa Susana S. Villafañe, companya de  l’AMC, responsable de la trasmisión en streaming del Festival, col·labora en la comunicació, i ella es la que realitza les fotografies i vídeos de l’esdeveniment.
[Mireu Reportaje en Món Comunicació sobre la edición 2019]