Les persones amb discapacitat de Badalona van reclamar  nous espais i millors serveis a les platges.

El diumenge 22 de maig, va tenir lloc una concentració a una de les platges de Badalona (al costat d’Anís del Mono), per a reclamar espais especials a les platges amb servei assistit per a persones amb diversitat funcional.

Un grup de persones  d’entitats diverses de Badalona, que porten molts anys treballant a la ciutat per la millora les seves condicions de vida, ara a prop de l’estiu, han participat en una concentració  per  demanar mes punts de servei de bany assistita les platges de Badalona, perquè qualsevol persona amb diversitat funcional pugui  gaudir del mar com a tothom.

A la concentració convocada per la Plataforma d’Accessibilitat a les platges de Catalunya,  que està desenvolupant una campanya per a reclamar espais de bany amb assistència a les platges de la costa catalana per a persones amb diversitat funcional, s’havia invitat  representants de la regidoria de Benestar i Acció social,  i de la gestió de platges de Badalona, però només va assistir, un tècnic de medi ambient, del consistori de Badalona, com a portantveu de l’ajuntament, i  va explicar  que “l’actual licitació del servei de platges no es pot canviar fins a l’any que ve, per tant ara no es pot fer res”.

Així que ara per ara les persones amb discapacitat i/o mobilitat reduïda  tindran que seguir insistint en les seves peticions. De moment només continuaran, però  sense reformes,  els dos petits serveis que hi havia, l’un a platja d’Anís del Mono I l’altre a la platja del Pnt del Petroli.  Tant els assistents, com Carme Riu i Pascual, presidenta de Dones No Estàndards, i Ángel Urraca, com coordinadores de la Plataforma d’Accessibilitat, van mostrar el seu desacord amb la negativa de l’ajuntament de posar els mitjans per la millora que demanen les entitats.

A la concentració, el grup badaloní ha comptat amb la Plataforma d’accessibilitat, que els han ajudat a organitzar la convocatòria,  i van respondre positivament a la petició de suport que va demanar Lola Moreno, com a vocal de platges de Badalona i integrant de l’associació badalonina “Deixem de ser invisibles,  que en aquesta concentració va explicar que “el nostre col·lectiu vol ja unes platges inclusives i dignes. No  es conformem en seguir igual de mal aquest estiu, i  per això seguirem demanant a l’ajuntament, que es solucioni ara la millora dels serveis que hi ha”.

Carme Riu com una de les coordinadores de  la Plataforma unitària que va néixer a Barcelona, creu que “Es terrible que una ciutat tant gran com Badalona, no tingui mes serveis de platges i en millors condicions, amb l’atenció adequada. L’ajuntament no pot seguir donant excuses per no fer canvis. És necessari conscienciar al nostre entorn de que tenim les mateixes necessitats que tothom, i que volen tenir el mateix dret de gaudir de les platges en les millors condicions, com a tothom”. Àngel Urraca, va insistir en el mateix,  i va comentar que “Es una vergonya que a platges tant grans i tan boniques com la de Badalona, les persones amb dificultats de mobilitats estiguin tirades en qualsevol  lloc” I com un dels representants de la Plataforma va comentar, que la lluita continuarà perquè:    ”volem reivindicar que en totes les platges grans de la costa catalana siguin accessibles per al col·lectiu de persones amb diversitat funcional, i disposin com a mínim d’un espai reservat i servei adequat de suport al bany”, que ja està be de mantenir aquesta discriminació”

Podeu consultar la info publicada a la TV de Badalona.

Consultar entrevista a Àngel Urraca, publicada al Diari de Badalona.

Gaudir de les platges és una  reivindicació antiga

Cal tenir en compte que el que s’ha aconseguit a Barcelona després de la concentració del 26 de març  és el resultat d’una  lluita des fa molt temps. la Plataforma d’Accessibilitat  a les platges  va convocar una concentració per a reclamar espais amb servei assistit a les platges de Barcelona i  poder gaudir del mateix calendari de bany que tothom.

A la concentració a la platja Nova Icaria, per demanar serveis a les platges i poder banyar-se a partir de l’1 de maig, va estar present responsables de l’Institut municipal i regidor de l’ajuntament,  com Joan Ramon Riera, així com representant de partits de l’oposició, com Elsa Artadi i Neus Muntè.

El compromís de  tenir a punt 3 espais de platges amb els serveis corresponents  a l’inici de la temporada de bany , s’ha obtingut a la reunió d’avui dilluns 4 d’abril amb la representació de l’ajuntament t de Barcelona i la Plataforma d’Accessibilitat Platges de Barcelona. A la concentració es demanava principalment  aquests 4 punts;  i de moment s’ ha aconseguit gairebé tot:

* Calendari del 1 de maig al 30 de setembre.
* Horari de 10’30 a 19’30 h ininterrompudament.
* 4 punts de de bany accesible, com abans del temporal Glòria
* Millora de les infraestructures i de personal.

La reunió va estat presidida pel Regidor,  Joan Ramon Riera, amb assistència del gerent del IMPD; Jordi Tudela;  Maria Mas, assessora del gabinet del president del IMPD ; Enric Gómez, cap de gabinet de platges; Cristina Milà, directora del Cicle de l’Aigua i Patricia Giménez, gerent de Platges.

Per part de la plataforma d’Accesibilitat a Platges, han assistit:  M. Pierre Faire,  Cristina García, Leticia Esporrin,  Carme Riu i Àngel Urraca.

Tenir una discapacitat no impedeix gaudir del mar com a tothom

“Després de exposar les nostres reivindicacions, el regidor Joan Ramon Riera, junt als gerents de platges i L’IMPD, s’han compromès per aquesta temporada del 2022 no hagi discriminacions per les persones amb discapacitat,  que podran gaudir de la mateixa temporada de bany que tothom,  però encara queda comprovar que es porti a terme les reformes compromeses”, va explicar Carme Riu, després de la reunió.

Aquestes son les reivindicacions aconseguides:
-> Calendari igual a la resta de la ciutadania, del 1 de maig al 30 de setembre.
-> Horari de 10’30 a 19’30h. tots els dies.
-> Nou canviador, zona d’ombra i augment d’aparcaments a la platja de San Miquel.
– >Al punt del Fòrum, una altre cadira hidràulica més i augment de la zona d’ombra.
-> A la platja de la nova Icaria un wc més i augment de la zona d’ombra.
-> Millora de la senyalització amb informació a tota la platges i indicació de prioritat absoluta als punts de bany inclusius.

Malgrat tot, Àngel pestaña subratlla que: “Resta pendent per les pròximes temporades, 2022-2024, recuperar el 4t. punt de platja, els cambiadors corresponents i el pàdel adaptat pels nens, i no s’ ha conseguit abolir, la cita prèvia, que considerem acta denigrant pel nostre colectiu”, i remarca que: “Gràcies a la ciudadanía que ens ha fet soport a les nostres reivindicacions, hem aconseguit el compromís de la administració per aquesta temporada, el calendari i horari igual a la resta dels ciutadans una vella reivindicació que ara es farà realitat”.

També s’ ha proposat obrir el reglament d’assistència al bany i el·laborar un reglament d’assistència a la Platja.

Concentració a la Platja amb vent i pluja

A la  convocatòria del 26, amb un dia de vent, fred i puja, van assistir unes 40 persones amb discapacitat i representants de l’IMPD. Cal destacar que a Plataforma d’Accessibilitat de les Platges, en la que la majoria són dones. En concret, l’Associació Dones No Estàndards,  és una de les promotores d’aquesta acció, que s’inicia ara perquè el col·lectiu  de persones amb discapacitat, no vol que passi com anys anteriors,  que a mitjans de juny només hi havia dues platges accessibles.

La Plataforma organitzadora de la concentració van demanar la participació de tothom i també van convocar  als mitjans  perquè donessin visibilitat a la seva justa reivindicació. “Es manté la discriminació envers nosaltres, perquè no podrem gaudir de les platges fins al 14 de juny,  i continuen les mateixes restriccions horàries i de servei que van patir durant la pandèmia”, va comentar Àngel Urraca un dels organitzadors.

Per invitar a la participació s’està difonent un Manifest (que podeu consultar a:  2022AManifestPlatges-26marc:), elaborat per aquesta “Plataforma  d’Accessibilitat”,  segons van explicar perquè  “No hi estem d’acord amb les mesures  que volen posar en marxa  aquest estiu”, comenta Pestaña. van  demanar una reunió dels representants del  Consell Municipal Rector de la Discapacitat (IMPD) i de l’empresa concessionària AUNAR (especialitzada en socorrisme i atenció espais naturals)

En primer lloc,  consideren com un greuge comparatiu, i una discriminació greu contra les persones amb discapacitat, que se’ls redueixi  l’accés als punts de les platges reservats fins al 14 de juny (aquest estiu només podran gaudir del servei d’ajuda al bany uns 90 dies),  amb un horari  concret i amb cita prèvia (exactament el mateix que durant el 2020 i el 2021). A més, estan obligats a firmar un document si necessiten acompanyament al bany. També cal destacar que cal millorar el servei, perquè l’any passat va ser molt deficitari, i es va posar en marxa a correcuita, després de l’impacte informatiu dels mitjans de comunicació, sobretot els audiovisuals, que van informar sobre la primera concentració massiva que es va realitzar (mireu fotos i article 2020 a aquest Blog).

I cal destacar que actualment també reivindiquen un nou punt de servei a la platja. Sembla que en aquesta temporada només hi haurà tres llocs, en les platges de Barcelona (Sant Miquel, Nova Icaria i Fòrum) per a l’ús de persones amb diversitat funcional. Per això demanen un altre lloc accessible al Bogatell o es consideri convenient i que tots els punts disposin de vestidors, lavabos, cadires, passarel·la de fusta fins a l’aigua  i llocs per poder gaudir de la sorra i del sol. [Continuar llegint a santmartiambveudedona.cat]

Cal consultar el  Manifest (2022AManifestPlatges-26marc ) i també la carta  enviada a Ada Colau (2022CartaColauPlayas-23feb)
Mireu l’article  publicat a Món Comunicació, a juliol 2020
Mireu Youtube 22 juliol 2020- La Veinal